Sistemin işleyişini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan uygulama kapsamında, okullarına tercih için giden öğrenciler ve veliler detayların belli olmamasına tepki gösterdi.

Liselere girişte yeni uygulanacak sistemle ilgili veli ve öğrencilerin kafalarındaki soru işaretleri devam ediyor. Adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleşecek öğrenciler hangi okulları tercih edebileceğini araştırırken, Milli Eğitim Bakanlığı sistemi test etmek için Bursa'yı pilot il olarak seçti. 4-8 Haziran tarihleri arasında tüm 8'inci sınıf öğrencileri okullarına giderek demo okul tercihinde bulundu. Yarı sona erecek olan pilot tercihler sonunda sistemin işleyişi ortaya çıkacak.

SKOR PUANI BAZ ALINACAK

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan hafta sonunda Bursa'ya adrese dayalı kayıt sistemini ve pilot uygulamayı anlatmak için gönderilen görevliler, rehber öğretmen ve okul yöneticileri ile detayları paylaştı.

Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, görevlendirilen müsteşar yardımcısını dahi yeni sistem hakkında fikri olmadığını savunarak, sistemin anlatıldığı gibi adrese yakın okula dayalı olmadığını söyledi.

Sistemin detaylarının belli olmama nedenini netleşmemiş olmasına bağlayan Rona, "Yeni sistemde öğrencilerin ikametgahlarına göre, okullar 'Kayıt Alanı', 'Komşu Kayıt Alanı' ve 'Diğer Kayıt Alanı' diye 3 bölgeye ayrılacaktır. Her öğrenci buna göre 5 tercih yapacaktır.

Öğrencinin kayıt bölgesi, okulda bulunma durumu, tercih sırası, okul başarı puanı, devamsızlık durumu ve yaşı gibi kriterlerin puanlamasıyla oluşacak skor, öğrencinin yerleşme puanı olarak kullanılacaktır. Ortaöğretim kurumuna adrese dayalı yerleşme bu kriterlerle oluşan skor puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır" dedi.

MEB duyurdu! Randevu sistemi getirildi MEB duyurdu! Randevu sistemi getirildi

SİSTEM VAATLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR

Sistemin vaatleri yerine getirmediğini iddia eden Rona, "Yeni sistem kamuoyuna tanıtılırken bir takım vaatlerle birlikte anlatılmıştı. Bunlardan birincisi 'hiçbir öğrenci istemediği okul türüne yerleşmeyecek' vaadiydi.

Ancak, her öğrenciye en az 2 farklı okul türünce tercih yapma zorunluluğu getiriliyor. Buna göre her öğrenci Anadolu + İmam Hatip, Anadolu + Meslek veya İmam Hatip + Meslek şeklinde birden fazla okul türünü seçmek zorunda kalacak.

Bu da sistemin bu vaadinin gerçekleşmeyeceğini, öğrencilerin bir bölümünün mutlaka istemediği okullara yerleşmek zorunda kalacağını gösteriyor. Kayıt alanlarının 3'e ayrılması da öğrencilere il içindeki tüm okullara tercih hakkı tanıyor. Tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için ise sistemin yerleştirme yapacağını düşünecek olursak, öğrenciler adreslerine uzak okullara da yerleşebilecekler.