Amcasının yanında mesleğe başlayan ve 45 yıldır terzilik mesleğini yapan Abdullah Sevinç, dikiş makinesi başında geçen meslek hayatını anlattı.

BABA TAVSİYESİ MESLEK SAHİBİ YAPTI

Baba tavsiyesi üzerine mesleği öğrendiğini ifade eden Abdullah Sevinç

"Benim amcamın mesleği terzilik. Gençlik döneminde hem okula gidiyordum hem de babamın tavsiyesi üzerine amcama yardımcı oluyordum.

Amcamın yanında işe başladığımda yaşım 12 idi. Okuldan kalan zamanlarda, Cumartesi ve Pazar günleri, çalışarak işi çözdüm. Dikiş yapmaya ve ütü yapmaya başladım."

35 YILDIR AYNI DÜKKANDA

"Bu mesleği çok sevmiştim bir sanat bir meslek öğrenmek istiyorsan seveceksin o işi. Bu işi epey yaptım sonra 2-3 sene ara verdim. Benim aklımda hep bu meslek vardı.

35 senedir bu dükkandayım. Hiçbir müşterimi burada kırmadım. Hep 'evet tamam' dedim hepsinin gönlünü almışımdır.

Buraya bir müşteri geldiyse bana 10 tane de müşteri getirmiştir. Allah'a çok şükür işlerimiz çok güzel yerinde" dedi.

TERZİ SANATKARA DENİR

Terziliğin güzel bir meslek olduğunu vurgulayan Abdullah Sevinç,

"Bir daha dünyaya gelmiş olsam yine ilk yapacağım iş bu. Gönülden seviyorum ben bu işi. 60 yaşındayım ömrümün 45 yılı sanatla geçti. Terzilik süper bir meslek.

Terzi sanatkara denir. Eskiden terzi çoktu ama konfeksiyon azdı. İnegöl'de Uzun Sokakta 3 tane konfeksiyon vardı. O dönem hep sipariş üzerine çalışırdık."

"Şimdi özel gelip diktiriyorlar. Şuan çok fark var ama bizim sanat öldü diyenlere, 'bizim sanat ölmedi, tempo aynen devam ediyor' diyorum.

Ütü yapıyoruz paça yapıyoruz dikiyoruz. Bu sanat kıyamete kadar bitmez. Kim öğrenmek istiyorsa gelecek öğrenecek. Bu sanat birinci sınıf sanat bir daha dünyaya gelsem bu sanatı yaparım."

Özgür Özel’den Şükrü Genç’e çağrı Özgür Özel’den Şükrü Genç’e çağrı

SANATKAR KALMADI

Şuan İnegöl'de terzi sanatkarları kalmadı bitiyor sanatkar çok az. Özel dikim işleri pek kalmadı desem yeri var bilse de kimse yapmıyor uğraşmıyor.

İşler hep hazıra döndü. Ekmek yersin ama aç kalmazsın bu sanatta" diye konuştu.