İnegöl Belediyesi'nin Mart ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Safahat; Mehmet Akif Dönüyor Ya Siz Neredesiniz" isimli usta oyuncu Ahmet Yenilmez'in sahne aldığı tek kişilik oyun, Pazartesi akşamı Kent Müzesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatının konu alındığı oyuna İlçe halkının ilgisi de yoğun oldu.
AKİF YAŞASA BU HALİMİZE NE DERDİ?
Mehmet Akif Ersoy'u anlatan ilk ve tek tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyan "Safahat; Mehmet Akif Dönüyor" isimli oyununda Ahmet Yenilmez, Milli Şairin hayatından kesitler sundu. Mehmet Akif'in kendinden sonraki nesle bıraktığı emanetine gösterilen duyarsızlığın işlendiği oyunda, izleyiciye "Eğer Akif yaşasaydı bu halimize ne derdi?" sorusuna cevap arandı. Akif'in edebi kimliği, örnek kişiliği ve ahlaki değerlere bağlılığının vurgulandığı oyunda, şairin sıkıntı ve yokluklar içinde geçen ömrünü anlatan sahneler izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Tek perdelik oyunda Ahmet Yenilmez, izleyenleri kimi zaman hüzünlendirdi, kimi zamanda Akif'in nükteleri ile gülümsetti.


İFTİHAR ETTİĞİMİZ MÜZLERİMİZ VAR
Oyunun ardından izleyicilere yönelik bir konuşma da yapan Ahmet Yenilmez, İnegöl Kent Müzesi'nden övgü ile söz ederek şöyle konuştu: "Eskiden hayıflanırdık, Avrupa ülkelerinin sokaklarını görünce imrenirdik ne kadar güzel, ne kadar temiz diye. Şimdi bizim sokaklarımız onlarınkinden daha güzel oldu elhamdülillah. Ama en çok hayıflandığımız; Anadolu coğrafyası Asya ile Avrupa arasında sağ yanına yaslanmış bir anaya benzer. Ne zaman ki o ananın sütü kurutuldu, dünya yaşanmaz bir hale gelmiştir. Hep derdim ki ellerin en ufacık kasabalarında bile şehir müzeleri oluyor. Bugün gördüm ki benim memleketimde de artık iftiharla gezdireceğimiz, o yörenin kültürünü anlatan müzeler var. Burada bir dünya markası doğmuşsa ve İnegöl mobilya ile anılıyorsa, bugün dünyada onun nereden başlayıp nereye geldiğini, hangi aşamalar geçirdiğini gösteren bir Kent Müzesi gezdim. Allah razı olsun. Teşekkür ediyorum emeği geçenlere."
BU GÜZELLİKLERİ KİME BIRAKIYORUZ
Bu yapılanlarla birlikte yeni neslin ecdadına yaraşır şekilde yetiştirilmesinin de öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Yenilmez, "Bana göre İnegöl'ün sokakları güzel olmuş. İnegöl'ün kişi başına düşen milli geliri 100 bin dolar olsa çok güzel olur. Ama İnegöl'ün sokakları altınla döşeli olsa, o altın döşeli sokakları kime bırakıyoruz asıl önemli olan o" dedi.
CENAZESİNDE BİR TEK DEVLET GÖREVLİSİ YOKTU
İzleyicilere Mehmet Akif'in ölüm yıldönümünü sorarak konuşmasını sürdüren Ahmet Yenilmez, cevapları aldıktan sonra milli şairle ilgili bilinmeyen gerçekleri sıralayarak; "Şuanda salonda olan herkesin Mehmet Akif Ersoy'un ruhaniyeti için feda etmeyeceği hiçbir şey yoktur diye düşünüyorum. Peki, size tuhaf gelmiyor mu? Hayatımızda ilk öğrendiğimiz şiir. Milli manifestomuz. Ama oğlu Emin'in mezarı yok. Ufak oğlu 2001 yılında vefat etti, tabutuna haciz konuldu. Kızı Beyoğlu'nda kirada oturduğu apartmandan kovuldu, rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal bir ev verdi, alacaklılar onu da aldı. Cenazesinde bir tek devlet görevlisi yoktu, cenazeye kim gelmiş diye fişleyen hafiyelerden başka" ifadelerinde bulundu.
"İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ BU MÜZE O KADAR ÖNEMLİ Kİ"
Almanya'da yaşadığı bir anısını anlatan Yenilmez, Türkiye'de Mehmet Akif Ersoy'a verilen değerin ne kadar az olduğuna vurgu yaparak "1993 yılında Almanya'ya gittim. Pazar sabahı kalktım, baktım karşıda bir tane ev. Önünde Almanların meşhur şairi Goethe'nin heykeli. Bahçesinde 7-8 yaşlarında çocuklar ve anneleri var. Sordum, dedim burada mı doğmuş ya da burada mı ölmüş? Yok dediler. Rivayete göre gelmiş ve burada bir fincan kahve içmiş. Almanlar burayı müze yapmışlar. İstanbul'da Beyoğlu İstiklal Caddesi'ne gittiğinizde Mehmet Akif'in öldüğü apartmanı görmek istiyoruz diye sorun. Bir kişi bile gösteremez size. Ama felekten bir gece çalacağız deyin barları herkes gösterir. Şimdi anladınız mı? Biz bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır demişiz, elin adamı uygulamış. Onun için şuanda içerisinde bulunduğumuz bu müze o kadar önemli ki" diye konuştu.
TÜM OKULLARDA PROGRAMLAR YAPILDI
Yenilmez'in konuşmasının ardından oyunu takip eden Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin de sahneye davet edildi. Burada kısa bir konuşma yapan Şahin, "Bizler de sizinle aynı düşüncedeyiz. Gençlerimize, küçüklerimize tarihi, Mehmet Akif'i, İstiklal Marşını çok güzel ve doğru bir şekilde anlatmak için bütün okullarda kutlamalar yaptık. Amacımız en doğru şekilde anlatmaktı. Bu akşamki program da çok farklı bir versiyon oldu. Hem Mehmet Akif, hem İstiklal Marşı hem farklı bir oyun... Bildiğimiz cümleleri bile sizin ses tonunuzdan dinlemek farklı bir tecrübe. Bizlere güzel bir gece yaşattınız. Teşekkür ediyoruz" dedi.
Gülhan Şahin, Ahmet Yenilmez'e İnegöl'ü simgeleyen bir çini hediye etti. Usta oyuncu gösteri sonrası kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlarla poz vermeyi de ihmal etmedi.

Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi