Verdiği özel röportajda, Gazetemizin Genel yayın danışmanı Ayhan Bayraktar ve Haber Müdürümüz Ersoy İşitmez'in sorularını yanıtlayan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "Belediye Baaşkanlığına seçilerek devam etmek ister misiniz?" sorusu üzerine; "Liderimiz ve parti büyüklerimiz yeniden teveccüh göstererek bizi başkanlık makamına aday gösterirseler görevimi en güzel şekilde yerine getirerek, layık olmaya çalışırım. Partim, teşkilatım bana görev vermediği sürece asla aday olmam. Mesele başkan olmak değil, benim işimi yapmam lazım. En iyisini yapayım ki geriye döndüğümde keşke demeyeyim." Diye konuştu.

BAŞKAN TABAN 8 AYDIR İNEGÖL'Ü YÖNETİYOR

Alper Taban 3,5 yıllık Belediye Başkan Yardımcılığı deneyiminin ardından, 8 aydır İnegöl Belediye Başkanı olarak hizmet ediyor. Önümüzdeki yerel seçimde de Belediye Başkanlığı için en güçlü isim. Genel seçimler sonrasında, erkene alınmasının konuşulduğu için gündem olmaya başlayan Yerel seçimler öncesi, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile bir röportaj yaptık. Çocukluğundan, Belediye Başkanlığına kadar bir çok şeyi konuştuk Başkan Taban ile. Gazetemizin Genel yayın danışmanı Ayhan Bayraktar ve Haber Müdürümüz Ersoy İşitmez sordu, Başkan Taban cevap verdi.

NASIL BİR ÇOCUKTUNUZ? HANGİ MAHALLEDE DOĞDUNUZ BÜYÜDÜNÜZ?

Çocuklukta çok çekingen yapıya sahip olduğumu biliyorum. Utanan ve sıkılan bir yapıdaydım. Çok yaramaz bir çocuk profili bende yoktu. Daha sessiz ve sakin. Annem ve babam, uysal yapımın olduğunu ifade ederlerdi. Resimlerle bu uyuşuyor. Ben Yenice Mahallesi'nde doğdum. Babam 1974 yılında Artvin Borçka'dan İnegöl'e geliyor, annem ise Bursa Mustafakemalpaşalı. Çocukluğumuzun bir kısmı da burada geçti. Buraya özel bir sevgim ve özlemim var. Bu herhalde annemden gelen bir duygu. Ben 3 kardeşim. Çocukluğum İnegöl merkezde geçti.

ÖĞRENCİLİĞİNİZ NASILDI? NASIL BİR ÖĞRENCİYDİNİZ?

İlkokulu, Şakir Lakşe İlkokulu'nda okudum. Öğrencilik döneminde çocukluktaki süreç aynen devam etti. Ortalama bir öğrenciydim. Çok başarılı yada başarısız sayılabilecek bir durumda değildim. Çok disiplinsiz öğrenci hiçbir zaman olmadım. Kendimi sürekli kontrol eden, takip eden biriydim. Ailemin bana 'Oğlum derslerine çalış, onu yap bunu yap' dediğini hatırlamıyorum.

O sorumluğu ailemizden aldığımı düşünüyorum. Bende kendi evlatlarıma çocuklarıma aynı duyguyu aşılamaya çalışıyorum. Uyumluydum, çok tartışan, kavga eden bir değildim. Şimdi ki yapıya benzer bir yapı. Çocukluktan bu yana devam eden yapı aynı. Babam her yaz beni çalışmak için esnafların yanına verdi.

İlk çalıştığım yer manavdı. Simit satmaya özenmiştim ama ailem buna müsaade etmemişti. Simit satmaya özendiğim için bir kaç defa simit sattım. Bunun yanında stadyumda su ve karton da sattım. Esnaflığı sevdim. Esnaflık bana daha sıcak ve samimi geldi. Allah nasip etti askerden sonra işyerimizi kurduk. Ve iyi ki de kurmuşum diyorum. Memuriyet biraz daha farklı yapı.

SİYASETE NASIL GİRDİNİZ, KİM VESİLE OLDU?

Siyasete girişim çok ilginç... Kendi kurduğum işletmemde işimi yürütürken; yoğun bir anda tanımadığım bir numaradan bir telefon geldi. Telefonu açtığımda Burhan Alıcı abimiz bana, 'Biz yeni bir yönetim oluşturuyoruz. İsminizi arkadaşlarımız zikretti. İsim havuzunda sizinde isminiz var. Sizlerle tanışmak istiyoruz' şeklinde söyledi.

Tabi konunun siyaset olduğunu ben anladığımda, Burhan abiye 'Çok teşekkür ederim ama siyaseti becerebileceğimi düşünmüyorum. Siyasetin içerisinde hiç olmadım. Böyle bir algı ve ilgi alanım da olmadı.' dedim. Bunu söyler söylemez Burhan abinin şu ifadesi geldi arkadan; 'Bir dakika hemen kestirip atmak yok. Ben senin yaşça büyüğünüm. Bunun adı siyaset olmayabilir ancak yaşadığınız ve doğduğunuz yere karşı sorumluluklarınızın olduğunu hatırlatmak isterim' dedi. Bu söz benim için çok etkili bir söz.

Siyasete girdiğim için hiç pişmanlık duymadım. Bunu belediye başkanı olduğum için söylemiyorum. Siyasetle hayatı sil baştan yaşamaya başladım. Çünkü neden? Siyasetin içerisinde dezavantajlı gruplar var, zor durumda olan insanlar var, ihtiyaç sahibi aileler var, çok onurlu ve güzel duruşu olan insanlar var. Bu insanları göre göre 'eyvah ben hakikaten meseleyi ve hayatı anlayamamışım' dedim.

Hayatın sadece eve ve işe gitmek olmadığını, hayatın içerisinde farklı işlerin, olguların ve sorumlulukların olduğunu, Burhan abi sayesinde anlamış oldum. Siyasi bir hedefim olmadı. Nasibin en güzel örneği olabilirim.

ANKARA'DA NELER YAŞANDI? CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE YAPTIĞINIZ GÖRÜŞMEDE SİZE NE SÖYLEDİ?

Çok heyecanlıydık. Cumhurbaşkanımızla böyle bu kadar yakın derece görüşmek nasip olmamıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın İnegöl'e geleceği netleşmişti. O ara bir toplantıda Belediye Başkanımız, 'Ankara'da ödül töreni var, benim adıma katılmanı istiyorum' dedi. 'Peki, başkanım' dedim. Ne zaman dedim, başkan bey de tarihini söyledi. Hemen aklıma geldi, 'Başkanım o gün Cumhurbaşkanımız geliyor' dedim. O gün hakikaten üzüldüm. Herkes buradayken ben orada olacağım. Hatta tam program saati de Cumhurbaşkanımızın konuşma yapacağı saat. Orası da çok ilginç.

Programda yaptığım konuşmada; 'Şehrim ve başkanım adına ödül aldığım için mutluyum ama bir taraftan buruk sevinç yaşıyorum. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanım İnegöl'de' dedim. Görüşmek için buradan yola çıkışımız, gecesi çok farklı duygular. Ben hep şöyle dedim; 'Mümkün değil görüşemeyiz. Bir ilçenin belediye başkanını belirlemek için bu yoğunlukta vakit ayırmak mümkün değil' dedim. Görüşme saati saat 13.00 denmişti.

Ankara'ya meclis üyemiz Nedim Bayram, İlçe Başkanımız Adem Demirel ve İl Başkanımız Ayhan Salman ile birlikte gittik. Görüşme saati 7'ye sarkınca, benim tezimin doğru olduğunu düşünmeye başladım. Genel merkezde her yer ana baba günü. Ve Cumhurbaşkanımızın geldiğini bizi 7. kata aldıklarında anladık. İlk başta İl Başkanımızı aldılar içeriye. Orada Yerel Yönetimler Başkanımız Erol Bey ve onun yardımcısı Salih Kocabey vardı. Bir de Sayın Cumhurbaşkanımız. Selam verdim içeri girdim.

Masanın üzerindeki kalınca bir dosya dikkatimi çekti. Cumhurbaşkanımız; yaptığım görevi, özel sektörde ne yaptığımı, kendi işimin devam edip etmediğini sordu. Soruları sorduktan sonra çocuk konusuna geldi ve 'Neden 2 çocuk' dedi. Ben de 'Allah öyle nasip etti efendim' dedim. Sonra biraz müsaade istedi, tekrar dışarı çıktık. O ara muhtemelen değerlendirme yapıldı ve hepimizi birden içeri çağırdılar.

Orada çok naif bir insan olduğunu hissettim. Orda 'Siz iki adaysınız. İkinizde buna layıksınız ancak burada Alper Bey, Belediye Başkan Yardımcılığını yapıyor olması ve beraberinde bizim de onun bu tecrübesinden bu dönemde de devam etmemiz daha doğru olur' gibi ifadeler kullandı. Aslında burada güzel bir mesaj da var. Her ikinizde buna layıksınız ancak biz sadece bu tecrübeden dolayı bunu devam ettirelim gibi bir yaklaşım.

Cumhurbaşkanımıza 'diktatör' yakıştırması yapıyorlar, kendi başına kararlar alıyor yakıştırması yapıyorlar. Bir insan ancak bu kadar kibar ve naif olabilir dedim. Sonucu açıkladı ve şöyle bir şey yaptı. Önce Nedim abiyle başladı ve ailesinin her bireyi için çikolata ikram etti. Benden 'selam götürün' dedi. Bu kadar kibar ve naif bir insan. Ben hayran kaldım. Tam bir lider. Şehrimize verdiği önem bence burada önemli. Bizi bir il ve büyükşehir gibi önemseyerek, aydın belirlenmesi sürecinde görev alıyor. Bu seçim süreci de değil ara bir süreç.

BAŞKAN AKTAŞ'IN NASİHATLERİNİ DİNLİYORUM

ALİNUR BAŞKAN BURSA'DA EMANETİ ALDI, SİZ İNEGÖL'DE ALDINIZ. DEVİR TESLİM OLDU. BAŞKAN AKTAŞ GİDERKEN, SİZE TAVSİYELERİ OLDU MU? NELER GÖRÜŞTÜNÜZ?

Eğer bugün çalışmalarımızda her ne güzellik varsa sayın başkanımla beraber onun ekibinde ve birinci derece yakınında olduğumuz için onun tecrübelerinden istifade ettiğimiz özelliklerle bunları yapıyoruz. Burası bir okul ve eğitim yuvası gibi. Ve başkanım da öğretmen gibi. Böyle düşünebiliriz. Sayın Başkanım bana ayrılırken; 'Alpercim ben bir şeyler yaptım, bazı çalışmalar yaptım. Görevi alırken, rahmetli Hikmet hocanın, 'Ben bunları yapabildim, sen de kendince eksik gördüğün yanlarını tamamlayarak, sen de kendince yapman gereken işleri yap' dediğini hatırlattı. Bence çok önemli söylem ve duruş. Bu bir klasik yönetici ve idareciye nasip olacak bir söz değil. Aslında liderin söyleyebileceği bir ifade.

Başkanım, 'Biz bir ekip olarak çalıştık tabii ki kırgınlıklar olmuştur, acı veya tatlı zamanlar yaşanmıştır. Lütfen bunlardan etkilenme, kendin her işle alakalı yeni bir başlangıç yapabilirsin' gibi bir söylemde bulundu. Hem bir abi gibi hem de bir öğretmen gibi. Sağ olsun başkan beyin hem görev yaptığımız dönemde hem de ayrılma noktasında verdiği nasihatlar takdire şayan. Başkanımın sevdiğim ve beğendiğim özelliklerinden birisi de herkese karşı yapıcı ve pozitif. Başkanımın yaptığı hizmet ve çalışmalarından dolayı heykelinin dikilmesi lazım.

BİR GEÇİŞ DÖNEMİNDEYİZ. BU SÜREÇTE EN ÇOK ÖNEMSEDİĞİNİZ ŞEY NEDİR? BU SÜREÇTE EN BÜYÜK HEDEFİNİZ NE?

Şehirle ilgili kalan işlerden devam etmemiz lazım. Bana göre bu bizim namusumuz. Çünkü biz ekip ve aile olarak bir seçim beyanı düzenledik. Bu seçim beyanını önce tamamlamak. Belki onların içerisinde çeşitli sebeplerden ötürü yapılamayacak olanlar ve revize edilecekler var. İnegöl'ün ortak olarak kabul edilmiş olan sorunları ve problemleri var. En başta trafik hususu. Araç sayısının artışından kaynaklı park problemi. Çevre ve temizlik konusunu önemsiyoruz.

Gençlerimizi çok daha şuurlu ve bilinçli bir hale getirmekle ilgili çalışmalarımızın olması gerek. Sorun çok problem çok. Her biriyle ayrı başlık altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her konuda uzman olan bir belediye başkanı ben düşünemiyorum. Ancak her konuda sevk ve idare yeteneğine sahip olabilecek ve bu konudaki uzman insanları bir araya getirip oradan sonuçlar çıkartabilecek yöneticiler ve liderlerin bence önemli olduğunu düşünüyorum. Süreci çok yoğun bir tempoda çalışarak tamamlamaya çalışıyorum.

Sonuna geldiğimizde açıkçası şuana kadar neler yaptık, neler yapabildik, neleri başarabildik veya neleri başaramadık bunu bende çok merak ediyorum. Ama iyi niyetle ve gayretle, bu konudaki fikir ile görüş sahibi uzmanlardan fikirler alarak mesafe kat etmeye çalışacağım.

EN BÜYÜK PROJENİZ NEDİR?

Bursa Büyükşehir Belediyesindeki değişimden sonra başlayan süreçle İnegöl'den bir Belediye Başkanını oraya gitmesi, akabinde böyle bir ihtiyacın hasıl olmasından dolayı bu görev bize tevdi edildi. Biz bu ara dönemde çok şeyler yapmayı hedefliyoruz. Belki en büyük proje olarak nitelendiremeyiz fakat hali hazırda devam eden pek çok projemiz var. Yapımı devam eden bir Belediye Hizmet Binası var. Vatandaşımızın en güzel şekilde hizmet alacağı, fiziki şartlarının iyileştirildiği, hizmet kalitesinin artırıldığı, çevre ve meydan düzenlemesiyle beraber bir cazibe merkezi...

Akhisar'da kapalı semt pazarı gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin önemli projelerinden biri olan Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi... İnsan değer verdiğimiz gibi diğer canlılara da değer vermeliyiz. Şuan yüzde 95 seviyesinde. Parklar ve semt sahaları yapıyoruz. DOSTUM'da kamp alanı yaptık, bunları yüzde 90 oranında tamamladık. Şekibe İnsel Doğal Yaşam Çiftliği çok iddialı bir proje. Mahalle konaklarımız var. Akhisar Mahallemizde Taziye Evimizin temelini attık. Futbol sahası yapımları var. Cerrah Mahallesi meydan düzenlememiz var. Kurşunlu Mahallesi'nde spor tesisi çalışmamız var.

Ayrıca İnegölspor tesislerimiz, yarı olimpik yüzme havuzu çalışması, şehir parkının 2. etabı, yeraltı çalışmaları, yağmur suyu şebeke hattı çalışmaları, Ahmet Türkel Çevreyolu, köyden dönüşen mahallelerde mahalle konakları, eğitim alanında Sosyal Bilimler Lisesi, İnegöl Ortaokulu projesi, Kültür Evleri, mezarlık alan düzenlemeleri, akıllı kavşak düzenleme çalışmaları gibi projeler Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle yapacağız projelerimizden bazıları.Ekibimle beraber teşkilatım, şehrimde yaşayan tüm insanlarla beraber azim ve gayretle şehrimizi en güzel yere getirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.

GEÇMİŞ DÖNEMDEN İPTAL ETMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ BELEDİYE PROJESİ OLDU MU?

Göreve başladığımızda bütün projelerimizin startı verilmişti. Bizim bu noktada yapmamız gereken projelerimizi dönem sonuna kadar en güzel biçimde tamamlayarak ilçe halkımızın hizmetine sunmaktır.

Başkan Bozbey, mazbatasını aldı ilk mesaisine başladı Başkan Bozbey, mazbatasını aldı ilk mesaisine başladı

SİZİN SIKLIKLA DİLE GETİRDİĞİNİZ 'YENİ BİR ANLAYIŞ, YENİ BİR SİSTEM, ESKİ ALIŞKANLARINIZI DEĞİŞTİRECEĞİZ' SÖYLEMLERİ GEÇMİŞE YÖNELİK ELEŞTİRİ GİBİ ALGILANIYOR. BU SÖYLEMLERİN AMACI NEDİR?

2014-2017 arasındaki 3,5 yıllık Belediye Başkan Yardımcılığı deneyiminin bana çok faydası oldu. Onun öncesinde aldığımız 2005-2014 yılı arası partimiz içerisindeki görevlerimizin de inanılmaz faydası var. Sıfırdan burada olsaydım çok zorlanırdım. Geldiğimiz süreçte konulara tam manasıyla hakim olup onlarla ilgili kısa, orta ve uzun vadede neler yapabilirizi sorguladık. Bence iyi bir sistemimiz olmalı. İyi bir sisteminiz olursa üzerine iyileştirmeler, geliştirmeler katabilirsiniz. Bizden önce sistem yok muydu? Tabi ki vardı ama o sistemi nasıl çok daha iyiye alırız, eksikleri nasıl kapatırız, Türkiye dışında belediyecilik nasıl yapılıyor diye baktığımızda daha fazla başarıya ulaşabiliriz.

İnsan eliyle ve inisiyatifiyle yapılacak işler var. Ama biz standart hale getirmeliyiz dedik. İnegöl Belediyesi'nin ekibi güçlü bir ekip ama standardize etmemiz lazım. 800 personel var. Bilgi bu günün en önemli sermayesi. Bilgi kimin elindeyse güç onda. Ama sadece salt bilgiyi kuru kuru elinizde tutmakta yeterli değil. Aslında bilgiyi analiz etmeniz ve kullandırmanız gerekiyor. İşte bu noktada iş zekası dediğimiz kavram ortaya çıkıyor. Kurumsallaşma adına adımlar attık. Bu noktada teknolojiyi kullanıyoruz. Kaynak ve emek kullanımını daha doğru hale getirebiliriz. Kök sorunlara inerek sorunları çözüyoruz. Her dönemin kendi içerisinde belli alışkanlıkları var. Bunu yadırgamıyorum. Bu çok olağan bir şey.

Vatandaş bugün başbakana ulaşabilse İnegöl'ün sorununu söyleyecek. Ben diyorum ki arkadaşlar her bir konuyu bana veya daire müdürlerime iletmeye çalışıyorsunuz. Hatta 'iyi ki gördük başkanım' diyorlar. Ya görmeseydin bu sorun aylarca bekleyecek miydi? Bunun yerine lütfen bize bildirimde bulunun. Bu şehirde yaşayan herkesin bu şehre karşı sorumlulukları var. Daha çok insan sürece katılırsa biz de daha kolay iş yaparız.

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA SEÇİLEREK TEKRAR DEVAM ETMEK İSTER MİSİNİZ? NEDEN?

Liderimiz ve parti büyüklerimiz yeniden teveccüh göstererek bizi başkanlık makamına aday gösterirseler görevimi en güzel şekilde yerine getirerek, layık olmaya çalışırım.

Partim, teşkilatım bana görev vermediği sürece asla aday olmam. Çıkıp kendi başıma karar vermem. Teşkilatım bana görev veriyorsa, bu yolda devam etmeni istiyoruz diyorsa, siyasi büyüklerimiz bu konuda devam etmenizi istiyor diyorsa olurum ama kendi başıma aday olmam. Siyasette de çok daha vasıflı arkadaşlarımız gelsin. Bizden çok daha iyi insanlar gelebilir, onlara yol vermeliyiz. Teşkilatım görev verirse devam ederim, görev vermezse küsmem, darılmam. Mesele başkan olmak değil, bulunduğunuz her alanda fayda verebilirsiniz. Vizyonu daha güçlü arkadaşlarımızı genelde, yerelde, yetki verecek alanlarda getirelim ki daha hızlı yol alalım. Başkan olmakla boyunuz uzamıyor, yükünüz, sorumluluğunuz artıyor. Çok rahatım. Eyvah seçim geliyor demem, işime bakarım. Benim işimi yapmam lazım. En iyisini yapayım ki geriye döndüğümde keşke demeyeyim.

İNEGÖL BASININI NASIL BULUYORSUNUZ?

İnegöl; 4 günlük gazete 1 televizyon, 4 radyo ve 3 online haber sitesiyle bu alanda güçlü bir yapıya sahip. Kendi alanlarında ortaya attıkları görüş ve öneriler ile gazeteci arkadaşlarımız da şehrimizin gelişimi adına katkı sağlıyorlar. Her konuda olduğu gibi bu alanda da İnegöl şanslı bir ilçe.

BURCUNUZ?

Balık

ÇOK ETKİLENDİĞİNİZ KİTAP?

Bir liderin doğuşu

EN ÇOK ETKİLENDİĞİNİZ FİLM?

Babam ve Oğlum

TAKİP ETTİĞİNİZ DİZİ FİLMİ VAR MI?

Yoğunluktan dolayı dizi izlemeye pek vakit bulamıyorum. Televizyon karşısına geçtiğimizde ise genel haber izliyorum.

TUTTUĞUNUZ TAKIM?

Beşiktaş

MÜZİK DİNLER MİSİNİZ? HANGİ SANATÇI?

Özellikle dinlediğim bir tür ya da sanatçı yok. Ancak kulağa hoş gelen müzikleri dinlemeyi severim.

EN ÇOK HANGİ RENGİ SEVERSİNİZ?

Mavi ve tonlarını severim.

YURTDIŞINA GİTTİNİZ Mİ? HANGİ ÜLKELER?

Evet, gerek ticari hayatım gerekse belediyedeki görevim dolayısıyla ülke dışına çıktım. Balkanlara, Kafkasya ziyaretlerde bulundum.

EN ÇOK BEĞENDİĞİNİZ ŞEHİR?

İstanbul ve Bursa

BAŞKAN OLDUKTAN SONRA AİLENİZE VAKİT AYIRABİLİYOR MUSUNUZ?

Kısmen, iş yoğunluğundan dolayı zaman zaman aksattığım oluyor.

TİCARET HAYATINIZ VEYA ORTAKLIĞINIZ VAR MI-SÜRÜYOR MU?

Evet, devam ediyor.

TERCİH ETME HAKKINIZ OLSAYDI BAŞKANLIĞI MI MİLLETVEKİLLİĞİNİ Mİ TERCİH EDERDİNİZ?

İki görev içinde özel bir çaba içerisinde olmam. Bizim amacımız görevimizi en güzel şekilde yerine getirmektir.