15 Temmuz 2016'da yaşanan hain darbe kalkışmasının yıl dönümü kapsamında İnegöl Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikler, ilçe halkının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

15 Temmuz Cumartesi günü 19.30'da heykelden Milli İrade Meydanına kadar gerçekleştirilen yürüyüşle startı verilen demokrasi nöbetlerine de İnegöl halkı büyük ilgi gösterdi. On binler milli irade için meydanları doldururken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla nöbet 16 Temmuz Pazar gecesi 00.00'a kadar devam etti.

NÖBETİN DEVAM ETTİĞİNİ DUYAN MEYDANA KOŞTU

İnegöl Belediyesi, nöbetin ikinci gününde de ilçe halkını dolu dolu bir programla karşıladı. Yapılan duyurular neticesinde nöbetin devam ettiğini duyan vatandaşlar, ellerine bayraklarını alıp Milli İrade meydanına koştu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan nöbet, Kuran-ı Kerim Tilavetiyle devam etti. Hafız Osman Bostancı, Kuran-ı Kerim tilaveti sonrası bir sohbet gerçekleştirdi.

TÜM BUNLARIN BİR GAYESİ VAR

Marşlar ve yerel sanatçıların ezgileriyle devam eden demokrasi nöbetinde, Belediye Başkanı Alinur Aktaş meydanı dolduran kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı. Saat 00.00 itibariyle Başkomutan Erdoğan'ın talimatlarıyla nöbete noktayı koyacaklarını kaydeden Başkan Aktaş,

"11 Temmuz Salı günü sabah namazıyla birlikte İshakpaşa Camisinde başlamıştık. Farklı etkinliklerle bu akşama kadar devam ettirdik. Cenabı Allah gerçek manada şuuruna ermeyi hepimize nasip etsin. Kuran-ı Kerim okuduk, belki biraz marşlarla coştuk...Nihayetinde hepsinin bir gayesi vardı. Bu ülkeye, bu dine ve diyanete daha çok bağlanmak ve sarılmak. O ellerinizde taşıdığınız, rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımızı her zaman dimdik ayakta tutmak adınaydı. Hepinize çok teşekkür ediyoruz" dedi.

MEYDANI DOLDURAN BAYANLARA ÖVGÜ

Nöbetlerin normalde Pazar sabahı itibariyle sona ereceğini ama gelen talimatla bu gece 00.00'a kadar uzatıldığını da belirten Aktaş,

"Son anda bir çağrı yaptık. Sağ olun yine herkes kadın-erkek meydanlara koştu. Özellikle ben hanımefendilere teşekkür etmek istiyorum. Yuvayı dişi kuş yapar derler. İnegöl'ü de Bursa'yı da ülkeyi de hanımefendiler bu manada taşıyor.

Nasıl ki o Şerife bacılar, şehit olan polisimiz hanımefendi gibi daha niceleri o akşam 250 şehidimizin arasında ve 2193 gazimizin arasında yer aldıysa sizler de bu alanı doldurarak övgüyü hak ettiniz" diye konuştu.

BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Konuşmasında birlik beraberlik mesajları da veren Başkan Aktaş,

"Ben Sayın Kaymakamımıza, Garnizon Komutanımıza, Jandarma Komutanımıza, Müftü Vekilimize, AK Parti İlçe Başkanımıza, dün yürüyüşte hazır bulunan çok değerli parti başkanlarımıza, meclis üyelerimize, vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ne olursunuz hangi memleketten olursanız olun birbirinize sarılmaya, birbirinizle kenetlenmeye devam edin.

Asla birbirinizle tartışmayın. Bunlar bizim zenginliklerimiz. Bunlar bizim ayrıcalıklarımız değil, birbirimize olan üstünlüklerimiz değil. Hangi etnik yapıdan, hangi köyden olduğumuz bizim bu ülke adına ortaya koyduğumuz güzellikler. Dolayısıyla Allah bu birlik beraberliği bozmasın. Belediye olarak da bu çalışmalara destek vermeye, katkı vermeye çalıştık. Muhakkak eksiklerimiz aksaklarımız olmuştur. Haklarınızı helal edin" ifadelerinde bulundu.

İHANETİ DE KARŞISINDA DURAN AZİZ MİLLETİ DE GÖRDÜK

Başkan Aktaş'ın ardından Kaymakam Ali Akça da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Programda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kaymakam Akça,

"Ama en büyük teşekkürü sizler hak ediyorsunuz. İki gündür bu meydanı boş bırakmayan sizler. Dün akşamki nöbette, Cumhurbaşkanlığı makamınca hazırlanmış filmleri izledik. O filmleri izlerken yüreğimiz acıdı. İhanetin büyüklüğü karşısında o filmler bizlere o geceki gerçekleri bir kez daha hatırlattı.

Ama o filmleri izlerken aynı zamanda bu aziz milletin ne kadar büyük bir millet olduğunu da gördük. O ihanet karşısında gösterilen dirençte çok büyüktü. Aradan bir yıl geçti. Bugün bakıyoruz ülkemizde hayat normal seyrinde akıyor. Dünyadaki bu memlekete karşı olan tüm düşmanlıklar birleşmiş, Türkiye'yi kıskaca almaya çalışmalarına rağmen Türkiye'de hayat normal seyrinde devam ediyor.

Bu ancak büyük milletlere yaraşan bir haslettir. Ve değerli dostlar, Türk milleti çok büyük bir millettir. Ben bu duygu ve düşüncelerle başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimize Cenabı Hak'tan rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum" şeklinde konuştu.

Hamas Başkanı İstanbul'da Erdoğan ile görüşüyor Hamas Başkanı İstanbul'da Erdoğan ile görüşüyor

Konuşmaların ardından yapılan dua ile demokrasi nöbetinin finali gerçekleştirilirken, 15 Temmuz'un finali tüm protokol üyeleri ve vatandaşların belediye önünde ellerinde bayraklarla final pozunu vermesiyle son buldu.