TOPLAM İHRACAT DÜŞTÜ

İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl'ün 2016 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. İnegöl'ün toplam ihracatı %2,4 azalırken; mobilya ihracatı %4,3 arttı. Tekstil ihracatı %14 gerilerken; gıda ihracatı %16 oranında arttı. İhracat yapan firma sayısı da 705'den 726'ya çıktı.

İTHALAT'TA ARTIŞ %28

İthalatta ise artış %28'leri buldu. Tekstilde %72'lik artış yaşanırken; orman ürünleri ithalatı %7 azaldı. İnegöl, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da dış ticaret fazlası vermeye devam etti.

EKONOMİDE MODEL

İTSO toplantı salonunda gerçekleşen programda konuşan Anıl; "İnegöl 2016 yılında 726 firma ile 777 milyon dolar ihracat, 44 firma ile 344 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirmiştir.2016 yılı verilerine göre İnegöl 433 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ekonomide model olma geleneğini sürdürmektedir" dedi.

İHRACAT GERİLEDİ İTHALAT ARTTI

2016 yılı ihracatının 2015 yılına göre %2 gerilediğini belirten Anıl; "İhracat 796 milyon dolardan 777 milyon dolara düşerek %2 geriledi. İthalat 269 milyon dolardan 344 milyon dolara artarak %28 arttı. Bu verilere göre 2016 yılında ilçemizin dış ticaret hacmi de yaklaşık %5,28 arttı" ifadelerini kullandı.

MOBİLYA BİRİNCİ OLDU

Sektörel bazda rakamları değerlendiren Anıl "2016 yılının ihracat birincisi mobilya sektörü oldu. Tekstil ve Orman Ürünleri ihracatında düşüş yaşanırken Mobilya sektörü 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek İnegöl'ün ihracatında %44 ile en büyük paya sahip oldu. İhracatta en büyük düşüş %14 ile Tekstil sektöründe yaşanırken diğer sektörlerin toplam ihracat düşüşü %22 olarak gerçekleşti. Kimya Sektöründe %40, Makine ve metal sektörünün ihracatında %38, Gıda sektörünün ihracatında %16, Mobilya sektöründe %4 artış gerçekleşti. İthalatta %28'lik bir artış yaşanırken Gıda sektöründe %190,Tekstil sektöründe %73, Otomotiv Yan Sanayi sektöründe %61 ve Kimya sektöründe %27 artış gerçekleşti. İthalatta Makine ve Metal sektörü %69, Mobilya %23, Orman Ürünleri %7 ve diğer sektörlerde %5 düşüş yaşandı" diye konuştu.

İHRACATTA 21.SIRADA

İnegöl 2023 Yılı Dış Ticaret Verileri Açıklandı İnegöl 2023 Yılı Dış Ticaret Verileri Açıklandı

İnegöl'ün Türkiye'deki yerini de değerlendiren Metin Anıl, şöyle devam etti: "İnegöl olarak 2016 yılında 777 milyon dolar ihracatla 21.sıradaki yerimizi koruduk. 344 milyon dolar ithalatla 25., 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret hacmi ile 20. sıraya yükseldik, 433 milyon dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye'nin iller sıralamasında 7.sırada yer aldık. Mobilya sektöründe Türkiye'nin toplam ihracatı 2 milyar 142 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, İnegöl bu ihracatın %16'sı olan 345 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi"

MOBİLYANIN ÖNÜ AÇIK

Mobilyanın ihracattaki artışının yaşanan olumsuzluklara göre değerlendirmesini de yapan Anıl; "Mobilyacı arkadaşlarımızla gurur duyduğumuzu, övündüğümüzü ifade ettik. İnegöl'ün Türkiye'nin mobilya başkenti olma konusundaki çalışmalarının hepsinde bırakın elini taşın altına koymayı gövdemizi taşın altına koyduk. Bu duygu ve düşüncelerimiz bundan sonrada devam edecek. Sadece İnegöl'ün değil mobilya sektörünün ufkunun ne kadar açık olduğunu çok iyi biliyoruz. Dünya mobilya ticaretinin 100 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin bu pastadan aldığı payın %1 olduğunu biliyoruz. Kendimizi geliştirerek Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile markalaşma çalışmalarıyla dünyadaki mobilya ticaretinden daha fazla pay alacağımızı da biliyoruz"

YENİ FUAR ALANI ÖNEMLİ

"Onun için geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir basın açıklamasında şöyle bir önemli ifade kullandım, İnegöl mobilyacısı bu güne kadar hep bölgesel çalışmalar ile birbiri ile rekabet ederek bu günlere geldi. Rekabet iyi ve güzelin ortaya çıkmasında büyük faktör... Artık bizim rakiplerimiz Türkiye''de ki diğer mobilyacılar ve dünyada ki mobilya üreticileri olmalıdır diye bir söylemde bulundum. Bunun da önünü açacak bu manada en önemli unsurun İnegöl'de yeni yapılması planlanan Fuar alanı olacaktır. Yeni yapılacak fuar alanımız faaliyete geçtikten sonra burayı sadece İnegöllü mobilyacılara değil Türkiye'de üretim yapan mobilyacı arkadaşlara da açmalıyız diye düşünüyorum. Daha sonra ki yıllarda dünyada mobilya üretimi yapan arkadaşlara açmalıyız diye düşünüyorum. Bu bizim markalaşma ve kendimizi yenileme ve çıtamızı daha yükseğe taşıma adına çok faydalı olacağını düşünüyor ve inanıyorum" dedi.

FİRMA FİRMA İHRACAT