BURSA VE OSMANLI PADİŞAHLARI

İnegöl Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Bursa Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde düzenlediği 'Bursa' temalı karma sergi, dün 14.30'da düzenlenen törenle İnegöl Kent Müzesinde açıldı.

Bursa'nın değerlerinin 4 ana tema altında toplanarak sunulduğu sergide, özellikle "Osmanlı dönemi Bursa ve Osmanlı padişahları" bölümünde yer alan kıyafetler dikkat çekti.

Ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkaran serginin 22-28 Şubat tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesinde açık kalacağı bildirildi.

4 TEMA ALTINDA TOPLANDI

Sergi açılışına; Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, AK Partili meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış öncesi konuşarak sergiyi tanıtan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Nilüfer Karakoç, Bursa konulu karma sergiyi hazırlarken Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış büyük bir kültürel ve tarihi mirası bünyesinde barındıran Bursa'nın değerlerini 4 tema altında birleştirdiklerini söyledi.

Bu 4 tema ve içeriği hakkında da bilgi veren Karakoç, "Bu temalardan birincisi; Bursa ile bütünleşmiş olan Ulucami, Yeşil türbe, Irgandı Köprüsü, Kozahan, Cumalıkızık, Saltanat Kapısı, Ulucami Şadırvan, Setbaşı Köprüsü, Saat Kulesi, İnegöl İshakpaşa Külliyesi mimari çalışmaları, nokta, çizgi ve ışık gölge, teknikleri kullanılarak uygulanmıştır.

İkinci tema Osmanlı dönemi Bursa ve Osmanlı padişahları; bu temada Bursa'da yaşayan 6 padişahın Osmangazi, Orhangazi, Sultan 1. Murat, Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, Sultan Çelebi Mehmet, Sultan 2. Murat kıyafetlerinden oluşan mankenlere giydirilmiş giysi kreasyonu 'Padişah kitre bebekleri' ve padişah tuğralarından oluşan ürünler yer almaktadır.

Üçüncü olan İznik temasında ise; İznik çini desenleri ile oluşturulmuş farklı ürünler yer almaktadır. Dördüncü temamız halk kültürü; bu temada Bursa ile özdeşleşmiş kılıç-kalkan ve Hacivat-Karagöz figürlerinden oluşan ürünlerin yanında 'kılıç kalkan ekibi' kitre bebek çalışmaları da yer almaktadır.

Ayrıca bunları destekleyen ipek böceği kozası ile çalışılmış ürünler, Bursa ile özdeşleşmiş çınar ağacı, şeftali ve zeytin ağacı figürleri ile oluşturulmuş ürünler de sergide yer almaktadır" dedi.

140 ESER SERGİLENİYOR

Nilüfer Karakoç, serginin 140 parça üründen oluştuğunu da ifade ederek serginin İnegöllülerle buluşmasına olanak sağlayan ve destek veren Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile İnegöl Belediyesi'ne teşekkür etti.

"MÜZELERLE İLGİLİ ÖVGÜ SÖZLERİNİ ONURLA DUYUYORUZ"

Karakoç'un ardından Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban da davetlilere yönelik bir konuşma yaptı. Müze hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlatan Taban, "Bugün müzemizde yeni bir başlangıcı, yeni bir sergi açılışını gerçekleştiriyoruz. Buraya her gelişimizde müzemize vurgu yapmadan geçemiyoruz. 2009 yılında Kent Müzemizi hayata geçirdik.

Ki o tarihte müzemiz bir ilkti ilçeler arasında. Ardından 2014 yılında müzemizin hemen yanı başında Mobilya Müzemizi hayata geçirdik. Bu bir ihtisas müzesidir. Bu müzelerde yeni bir farkı, değeri ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz.

Bugün şehrimize gelen tüm misafirlerden müzelerimizle ilgili ifade ettikleri güzel sözleri bizde onurla, keyifle duyuyoruz. Gelişimi anlamında da daha neler yapabiliriz noktasında çalışıyoruz" dedi.

MOBİLYA MÜZESİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Alper Taban, çok yakın zamanda İnegöl Kent Müzesi ve Mobilya Müzesi ile ilgili Avrupa Müzeler Akademisine başvuru yapıldığını da belirterek :

"Burada da özellikle yan taraftaki Mobilya Müzemiz ödüle layık görüldü ve ödüllendirildi. Biz de bundan onur duyduk şehrimiz adına" ifadelerinde bulundu.

KENT MÜZESİ'NİN 78. SERGİSİ

Sergi hakkında da konuşan Taban, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü işbirliğinde açılan bu serginin Kent Müzesi'nde açılan 78'inci sergi olduğunu da ifade ederek şöyle konuştu: "Bugün Bursa başlıklı Olgunlaşma Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediğimiz bir sergiyi açacağız. Bursa'ya dair değerleri içeride göreceğiz. Tüm halkımızı sergimizi incelemek üzere müzemize davet ediyorum.

Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi Dingo'nun Ahırı Deyiminin İlginç Hikayesi

22-28 Şubat tarihleri arasında sergimiz müzemizde açık kalacak. Bu değerleri ne kadar çok insana ulaştırabilirsek, ne kadar çok insanın gezmesini, ziyaret etmesini sağlayabilirsek İnegöl'ümüzü ve Bursa'mızı tanımak anlamında bu etkinliğin amacına ulaşacağını düşünüyoruz.

Olgunlaşma Enstitüsüne ve burada emeği geçen herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz. Sergimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle serginin açılışı gerçekleştirilirken, ziyaretçiler sergiyi ilgiyle inceledi. Özellikle Osmanlı Padişahlarının kıyafetlerinin mankenler üzerinde sergilendiği bölüm büyük ilgi gördü.