'Öfke Kontrolü' konusunu anlatan Psikolog Betül Kurucu,

"Zorbalığın 3 temel aktörü vardır. Bunlar; zorba yani zorbalığı yapan, kurban yani zorbalığa uğrayan ve seyircidir.

Zorbalarda genellikle benlik saygısı normal ya da normalin üstüdür. Saldırganlığın ve çatışmanın yoğun olduğu ailelerden gelmektedirler. Erişkin yaşlarına gelindiğinde bu çocukların yarısından çoğu suça eğilim gösterir. Empati kurma yeteneğinden yoksundur."

Bursanın o ilçesinde minik sporcular ödüllerini aldı Bursanın o ilçesinde minik sporcular ödüllerini aldı

ZORBALIĞA İZİN VERMEYİN

"Sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde yetersizlik vardır. Zorbalığa uğrayanların ortak özelliklerine baktığımızda, güvensiz ve kendilerini koruyamayan, pasif ve boyun eğicilerdir. Yakın arkadaşı yoktur.

Genellikle aşırı koruyucu ailelerin çocuğudur. Farklı ırk ya da etnik grup üyesi olabilirler. Kekemelik ve benzeri gibi farklı özelliklere sahip olabilirler. Özel öğrenme gereksinimi ya da engeli olabilir. Seyircilerin özelliklerine baktığımızda ise; zorbalık olaylarının yüzde 85'inde akranlar seyirci durumundadır."

3 ÖNEMLİ ÖLÇÜT

"Sadece yüzde 11'inde zorbaya müdahale ettikleri görülür. Sıklıkla zorbayı haklı bulup mağdurun hak ettiğini düşünürler. Zorbalardan farkları suçluluk duymalarıdır. Bir eylemin zorbalık olarak tanımlanması için 3 ölçüt gerekir.

Bunlar; kasıtlı olarak zarar verme amacı güden saldırgan davranışlar olması, süreklilik özelliği olması, zorbanın bu tür eylemleri bir kez değil sürekli olarak yapması ve zorbaca eğleme uğrayan kişinin, zorbaya karşı kendini çaresiz ve savunamayacak durumda hissetmesidir. Zorbalık fiziksel, sözel, ilişkisel ve sanal yolla olabilir."

"Fiziksel zorbalık dövme, tekme vurma, tokat atma, itme, saç ya da kulak çekle ve dürtme şekillerinde gerçekleşir. Sözel zorbalık dalga geçme, alay etme, kızdırma, korkutma, kötü isim ya da isimler takma, küfür etme, kurbana ya da ailesine hakaret etme, küçük düşürücü, incitici, hakaret edici sözler söyleme ve zihinsel olarak geri olduğunu söyleyerek kendisini kötü hissetmesine sebep olma yollarıyla gerçekleşebilir." dedi.

ÖFKEMİZİ KONTROL ETMEYİ ÖĞRENMELİYİZ

'Öfke Kontrolü' konusunda Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı ise yaptığı açıklamada;

"Öfke; hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir kızgınlık ve hiddete kadar değişen bir duygudur. Ergenlik dönemin sağlıklı geçmesinin bir koşulu da ergenlik döneminde yoğun olarak yaşanan duyguların tanınması ve davranışların kontrol edilebilmesidir. Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan önemli duygulardan biri de öfkedir."

"Eğer bu dönemde ergen öfkesiyle nasıl başa çıkacağını öğrenmezse ileride ciddi problemlerle karşılaşması kaçınılmazdır. Öfkenin 3 boyutu vardır. Bunlar; bilişsel, fiziksel ve davranışsaldır. Öfkeyle baş etme noktasında rahatlama ve farkındalık uyandırmak için diyaframdan derin bir soluk alın; göğüsten alınan soluk sizi rahatlatmaz. Soluğunuzun karından geldiğini hayal edin" dedi.

Bu arada İnegöl Sosyal Hizmet Müdürlüğü eğitim seminerleri kapsmaında ayın okulda geçtiğimiz günlerde 10. sınıf öğrencilerine yönelik olarak 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' ve 'Geleceğimiz Gençlerimiz' konulu seminer düzenledi.