MÜSİAD İnegöl Şubesi'nin mobilyada nitelikli eleman sorununu çözmek adına geliştirdiği 'Benim Geleceğim Mobilya' projesi geçtiğimiz yıl start almış ve mobilya bölümünü seçen öğrencilerin tamamına 100'er TL burs bağlanmıştı.

ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI

Projenin sağladığı imkanlar öğrencilerin mobilya bölümüne ilgisini arttırırken, geçtiğimiz yıllarda 40-50 civarında olan mobilya bölümü öğrencilerinin sayısı bu yıl 140'a çıktı.

BURSA %100 ZAM

Verilen burslara ders başarılarına göre zam yapıldığı açıklanırken, takdir alanların bursları 100 TL'den 200 TL'ye, teşekkür alanların bursları da 100 TL'den 150 TL'ye yükseldi.

Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programda; öğrencilere burslarının yatırılacağı banka hesaplarının cüzdanları teslim edildi.

İlçe protokolünün de katıldığı programın açılışında konuşan Mind Up Danışmanlık firması sahibi Zafer Polat Koyuncu, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

MÜSİAD önderliğinde önemli bir proje hazırlandığını belirten Koyuncu, Geçen yıl başlayan projeyi 42 okulda 2 binden fazla 8'inci sınıf öğrencisine tanıttıkları bilgisini verdi.

Koyuncu;

"Geleceğin mühendisi, sanayicisi olacak bu gençleri bir test edelim istedik ve eğitimler organize ettik. Farklı etkinlikler yaptık. 171 öğrencimize Bursa sanayisinde çok fazla rastlanmayan, yapılmayan ve sadece 8-10 firmanın yaptığı testleri yaptık" dedi.

Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2015-2016 eğitim öğretim yılına 150 öğretmen ve bin 750 öğrencisiyle sorunsuz başladığını aktaran Okul Müdürü Tayyip Ali Demir;

"MÜSİAD İnegöl Şubesi, mobilya bölümünde okuyan öğrencilerimize yönelik başlattığı 'Benim Geleceğim Mobilya' isimli projeye devam ediyor. Ben projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MOBİLYA, İNEGÖL'ÜN GEÇİM KAYNAĞI

İnegöl'ün geçim kaynağının, mobilya olduğunu kaydeden MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Malkaç;

"Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de mobilyacılarımız bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntılardan biri de ara eleman sıkıntısıdır. Yaklaşık 3 yıl önce yaptığımız araştırmada, geçimini mobilya sektöründen karşılamasına rağmen meslek liselerinde okuyan öğrencilerin mobilyayı tercih etmediğini üzüntüyle tespit ettik."

"Mobilyayı daha ileri noktalara taşımak adına elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Benim Geleceğim Mobilya projesi hayata geçirildi. Buradaki amaç meslek okullarında mobilya bölümlerini popüler hale getirerek bu bölümde okuyan öğrencileri de özel hissettirmektir" dedi.

Projede başarıyla tamamlanan ilk yılın ardından alınan sonuçların memnun ettiğini vurgulayan Malkaç şöyle konuştu;

"Ortalama 40-50 öğrencinin son seçenek olarak değerlendirdiği mobilya bölümüne bu yıl ciddi anlamda müracaat oldu. Mobilya bölümüne 145 öğrenci kayıt yaptırdı. Geçen yıl proje kapsamında 61 öğrencimize her ay 100 TL burs verdik. Bu yıl da burs ve yurt dışı gezilerine devam edeceğiz. Ayrıca teşekkür alan öğrencilere 150 ve takdir alan öğrencilere 200 TL olarak burslarımız verilecek."

'GELECEĞİMİZ MOBİLYA'

Programa katılan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç de sektörle ilgili tecrübelerini paylaşmak ve öğrencilere bilgi vermek adına bir konuşma yaptı.

'Geleceğimiz mobilya' diyerek konuşmasına başlayan Güleç, şu ifadeleri kullandı;

"Bu şehrimiz için de ülkemiz için de dünya için de geçerli. Çünkü dünyada mobilya rakamları her yıl yükseliyor. Bir şeyin gelecek olabilmesi için hep şuna bakılır: kim yapıyor bu işi. Mobilya ülkelerinin ihracat ve imalatının yüzde 51'ini gelişmiş ülkeler yapıyor. Demek ki bizim bu gelişen sektörü elimizden kaçırmamamız gerekiyor. Elimizde büyük bir imkan var. Bizim dünyaya nasıl üretim merkezi olabilirizin alt yapısını oluşturmamız lazım."

HEDEFE KOŞUYOR

İnegöl'ün Türkiye'de mobilyanın başkenti olma yolunda koşar adımlarla gittiğini vurgulayan İTSO Başkanı Metin Anıl;

"Bizim de İTSO olarak 2023 hedeflerimiz var. Bu hedeflerden en önemlisi de mobilyada 1 milyar dolar dış ticaret, totalde de 3 milyar dolar dış ticaret. Bunlar güç rakamlar ama bu güç rakamlara ulaşmanın mücadelesi el ele birlikte veriliyor. 2023'e 8 yıl kalmış ve 8 yılda 1 milyar dolar mobilyada dış ticareti yakalamanın mücadelesini İnegöl olarak hep birlikte veriyoruz."

"Mobilyayla ilgili sorunlarımıza da bakıyoruz, en önemli sorun kalifiye eleman sorunu. Bu sorunun çözümü için de MÜSİAD'ın bu projesini destekledik. Bu projede en önemli unsur siz gençlersiniz. Bu konuyla ilgili sizlerden çok ümitliyiz. Ben bu ışığı sizlerin gözünde de görüyorum" dedi.

HEDEFİ TUTTURDUK

Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise şöyle konuştu;

"İlçemiz sanayi şehri. Bizim Milli Eğitim Bakanlığımız da hedef olarak genel eğitim içerisinde mesleki eğitimin seviyesini yüzde 65'e çıkardı. Biz bu rakamı yakaladık. Bugün burada da 140 mobilya bölümü öğrencimize yıl boyu verilecek burs için banka hesap cüzdanları teslim edilecektir."

GENÇLERİMİZİN HEDEFİ OLMALI

Mobilyanın İnegöl için gelecek olduğunu vurgulayan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban;

"Gençlerimizin bu manada hedefleri olmalı. Önemli olan yarın gelecekte kendi ayakları üzerinde duracak sizler, ben ne olmak istiyorum, nereye gidiyorum sorusunu sormak zorunda. Ben bu projenin hazırlanmasında ve projenin paydaşlarına emek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

PROJE, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Projenin Türkiye'ye örnek olacağını belirten Kaymakam Ali Akça;

Kırlent Evim: Kumaştan Sanata Uzanan Yarım Asırlık Serüven Şimdi MODEF Fuarı'nda Sizlerle Kırlent Evim: Kumaştan Sanata Uzanan Yarım Asırlık Serüven Şimdi MODEF Fuarı'nda Sizlerle

"İnegöl değerleri olan bir ilçe. Bereketli topraklarımız var. İnsanlarımız bu topraklar üzerinde çiftçilik ve hayvancılık yaparak değer üretiyor. Osmanlı'nın filizlendiği bir tarihimiz var. İnegöl'ün tarihi değerleri var. Bu değerleri daha ileriye taşımak var. Bunun için de nitelikli ara elemana ihtiyacımız var" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri öğrencilere burs alacakları banka hesap cüzdanlarını dağıtarak yeni eğitim öğretim yılında başarılar dilediler.