Eskişehir'deki o lise dünya birincisi oldu Eskişehir'deki o lise dünya birincisi oldu

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı, İŞKUR ve Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu (GIZ) işbirliği ile Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşlarının mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 'İş Karşılığı Ücret Projesi' (Cash for Work) hayata geçirildi.

5 BİN KİŞİYE MESLEK KAZANDIRMA KURSLARI

Türkiye genelindeki 7 pilot ilde bulunan 30 Halk Eğitim Merkezi'nde uygulanacak projeden 2 bin 500 Türk vatandaşı ile 2 bin 500 Suriyeli sığınmacı olmak üzere toplam 5 bin kişiye meslek kazandırma kursları düzenlenecek.

MALİ DESTEK VERİLECEK

31 Ağustos tarihine kadar devam edecek projenin toplam bütçesi 4,2 milyon Euro. Faydalanıcıların tamamı 3 ay boyunca 800 liraya kadar mali destek alacak.

İNEGÖL'DE 7 FARKLI MESLEKİ KURS AÇILACAK

Proje pilot iller arasında bulunan Bursa'da ise 6 Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Suriyeli sığınmacıların ve ihtiyaç sahibi Türk vatandaşların mesleki becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı proje kapsamında, İnegöl Halk Eğitim Merkezinde 7 farklı kurs açılacak. 175 kişi proje faaliyetlerinden yararlanacaklar.

KAYITLAR HALK EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜN'DE

Kayıtlar ise Halk Eğitim Müdürlüğü'nde yapılacak. Proje kapsamında İnegöl'de; Mobilya minder dikimi, fön çekimi, ön muhasebe, bahçe bakımı, servis komisi, müşteri asistanı ve giyim kursları açılacak.

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Çelik, proje kapsamında 5 bin kişiye eğitim verileceğini belirterek, "Projenin amacı geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin ve ihtiyaç sahibi Türk vatandaşların mesleki becerilerinin gelişimi.

AVRUPA'DAN DESTEK VAR

Bu proje Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu tarafından finanse ediliyor. Türkiye genelinde 2 bin 500 Suriyeli ve 2 bin 500 ihtiyaç sahibi Türk vatandaşımız olmak üzere toplamda 5 bin vatandaşa meslek kazandırılacak."

"Kursa katılanlara 2 ay boyunca ayda 150 Avro destek, 45 Avro çocuk bakım bedeli ve yol bedeli verilecek. Proje kapsamında İnegöl'de 7 dalda kurs açıldı. Bu kurslar açılmadan önce İnegöl'ümüzün sosyoekonomik durumu göz önüne alınmış ve ihtiyaca binaen kurslar açılmıştır" diye konuştu.

175 KİŞİ SEÇİLECEK

HEM Müdürü Burhanettin Özdemir ise projenin önemine dikkat çekerek, "Proje Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından finanse edilen bir projedir. 7 pilot ilde uygulanıyor. Bursa'daki 6 Halk Eğitim Merkezinden biri İnegöl. 7 kursu 6 ay içinde 3'er ayrı kurs şeklinde yapacağız. Kursiyerlere aşağı yukarı 800 TL'yi bulan bir bedel ödenecek. 175 kursiyerimiz bundan faydalanacak. Her kursa 25 kişi alınacak. Kursiyerlerimizin çocuklarına çocuk bakım hizmeti yapılacak."

BAŞVURULAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLAYACAK

"Bu projede 1 tercüman, 1 sosyal hizmet uzmanı ve 3 çocuk gelişim uzmanı hizmet verecek. Proje Ağustos ayında sona erecek. Kurstan faydalanma kriterleri var. 18 yaşından büyük, çocuk okutan, gelir düzeyi düşük ailelerden seçmeye çalışacağız.

Bununla ilgili hem kursiyer seçimi hem de personel alımı için benim başkanlığımda 2 müdür yardımcımızla beraber kurs kayıtlarını alacağız. Başvurular önümüzdeki hafta başlayacak. 19 Şubat gibi de kurslarımız faaliyete geçecek. Gerek Türk vatandaşlarımızı gerekse Suriyeli vatandaşları kurslarımıza bekliyoruz" diye konuştu.

PROJE FAYDALANICISI SEÇME KRİTERLERİ

18 yaşından büyük, aşağıdaki şartlardan en az birini taşıyan Türkiye'de geçici koruma altında yaşayan Suriye vatandaşları ve dezavantajlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.

En az bir kişiye bakmakla yükümlü ihtiyaç sahibi yalnız (bekar, dul, eşi Suriye'de kalmış) kadınlar

En az bir kişiye bakmakla yükümlü ihtiyaç sahibi yalnız (bekar, dul, eşi Suriye'de kalmış) erkekler

Ev geçindiren 60 yaş üstü kişiler (Hanede projeden faydalanacak başka bir yetişkin bulunmuyorsa)

Daha önce iş deneyimi olmayan kadınlar. Sadece belli alanlarda çalışabilecek ya da eğitime devam sağlayabilecek engelliler (Katılacağı kursun gereklerini yerine getirebilecek adaylar)

Yoksulluk sınırının altında geliri olan Türk Vatandaşları (Yoksulluk sınırı il, ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile belediye bazında tanımlandığı şekliyle değerlendirilecektir.)

Eğitimler için 5 kişilik bir haneden yalnızca bir kişi, 5 kişiden kalabalık hanelerde ise iki kişi başvuru yapabilecektir. (Bir hanede birden fazla aile barınıyorsa, yukarıdaki şartları taşımak kaydıyla, her aileden bir yetişkin alınabilir.)

UYGUN GÖRÜLMEYEN ADAYLAR

Hane halkının (beş kişiye kadar) bir veya daha fazla üyesi düzenli gelir elde eden adaylar. Liseye, üniversiteye veya herhangi bir örgün eğitim kurumuna kayıtlı öğrenciler.