HASTALIK DEĞİL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Bursa Disleksi Derneği İnegöl Şube Temsilcisi Fatih Maraşlıoğlu, görevliler Batıkan Tütüncü, Mustafa Acar ve Tuğçe Arslan Özel Devrim Kosova Eğitim Kurumlarında görevli öğretmenlere disleksi hakkında seminer verdiler. Seminerde Disleksinin bir hastalık olmadığını, bir "öğrenim güçlüğü" olduğunu vurgulayan Maraşlıoğlu, "Dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren disleksi, çocukların akademik ve sosyal hayatlarında büyük sıkıntı ve öz güven eksikliğine neden olabilmektedir.

Disleksili çocuklar ilkokula başladıkları zamanlarda eğitim alabilecek zihinsel gelişim henüz tamamlanmadığı için okuyamazlar, yazamazlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekerler. Bu durum çocukların zeka düzeylerinde bir sorun olduğunu göstermez. Zeka düzeyi çok yüksek olan çocuklarda da görülmektedir. Disleksililerzeka düzeyleri düşük olmadığı gibi özel yeteneklere de sahip olabilirler.

Öğrenme güçlüğü olan bireylerin bu güçlüğü tek başına aşmaları mümkün değildir. Bu konu ile ilgili mutlaka bir uzman ile görüşmeleri gerekmektedir. Uzmanın kişiye öğrettiği bir takım kodlamalar olacaktır. Uzman kişi bu kodlamaların yanında kişilerle bellek çalışması yapacaktır ve bu sayede kişi bilgileri kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe nasıl taşıyacağını öğrenir. Bunlara ek olarak, Disleksi olan bireyler ile çalışırken şunlara dikkat etmek gerekmektedir:-Çalışmalar esnasında renkli görseller ve renkli kağıtlar kullanılmalıdır.--Çalışma ortamları düzenli olmalıdır.-Okuma hızını arttırma çalışmalarını evde desteklemek için kişilere verilen metinler birkaç kez okutulmalıdır. Böylece kişinin öz güveni yükselmiş olur.

O Öğrencilere MEB Destek Verecek O Öğrencilere MEB Destek Verecek

Seminerin sonunda disleksi konusunda farkındalık yaratmak üzere kurumumuz öğretmenlerine verilen seminerden mutlu olduğunu, Disleksi Derneği Yönetici ve çalışanlarına teşekkür eden Özel Devrim Kosova Eğitim Kurumları Kurucusu, Devrim Kosova: 'Çocuklarımız okula başladığında eğer sınıf ölçülerinde ve yaşına uygun olarak beklenen performansı gösteremiyorsa, okumada ve yazmada güçlükler yaşıyorsa, geri kalıyorsa, lütfen iyi gözlemleyelim. Arkasında bir 'Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli' problemi olabilir. Bu problemlerin olup olmadığını öğrenmek için uzmanlardan yardım almalıyız. Unutmayalım ki disleksi bir zeka problemi değil, öğrenme ve öğretememe problemidir.'dedi.