PANCAR ALIM MERKEZİNE GİTTİLER

Altın Fiyatları Yükselişini Sürdürüyor! 28 Mart Güncel Altın Fiyatları Altın Fiyatları Yükselişini Sürdürüyor! 28 Mart Güncel Altın Fiyatları

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İlçe Başkanı Necmi Demir ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Kulaca Mahallesi girişinde bulunan şeker pancarı alım Merkezini ziyaret etti. Şeker pancarındaki polar düşüklüğü nedeniyle zor günler geçiren üreticilerle bir araya gelen Sarıbal, sorunlarını dinledi. 4 yıl önce de buna benzer bir sorunun yaşandığını anımsatan Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "2014 yılında Susurluk Şeker Fabrikası böyle bir problemle karşılaştı. Polar düşük çıktı için 2015-2016 yılında fabrika kapandı. Polar düştü fiyatı 2014 yılında 135 kuruş açıklamışlardı ama 95 kuruştan para ödediler. 2015'te bu ekimler 1-2 bin dönüme kadar düştü. 2015 yılında kapanan Susurluk Şeker Fabrikası geçen yıl açıldı. Geçen sene fiyatlar 210 kuruş olarak öngörüldü, bu sene de fiyatlar 235 kuruş olarak açıklandı.

EN GÜVENİLİR ŞEKER

"Şeker pancarı deyince aklımıza şu gelmeli; insan sağlığı için dünyada en güvenilir 2 şeker vardır. Biri şeker kamışından elde edilir, diğeri de şeker pancarından elde edilir. İnsanımızın kanser olmasını istemiyorsak, şeker pancarından şekeri elde edeceğiz. 3 dönüm ormandan elde ettiğiniz oksijeni 1 dönüm şeker pancarından elde ediyoruz. Şeker pancarından elde edilmiş posanın tonu 150-160 lira ise, hayvancılık iflas etmiş demektir. Mazot 6,4 TL, gübre fiyatları 2 kat oldu. Şeker pancarı yüzde 16 polar 235 TL olarak belirlenmişken, siz bunu yüzde 10 polardan ödemeye kalkarsanız çiftçi yerle bir olur.""Tarım Bakanlığına sesleniyorum, bu insanlar, bu çiftçiler bizim. İnsanımıza sağlıklı şeker yedirelim. Topraklarımızı canlı tutmak için şeker pancarını sürekli kılalım. Eskiden olduğu gibi 14 polar üzerinden çiftçinin ürününe para ödensin. 14 polardan ödeme yapıldığında bu üretici ayakta kalır, hayvancılık devam eder. Yoksa bunlar yapılmazsa, gelecek sene biz daha fazla sentetik şeker yemek zorunda kalacağız" diye konuştu.