Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem! Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

İnegöl İlçe Sağlık Müdürü Dr. Merve Aksungur, karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarının oldukça yoğun olarak görüldüğü İnegöl'de, vatandaşlara konu hakkında önemli uyarılarda bulundu.


FARKINA VARMADAN ÖLÜYORLAR
Karbonmonoksitin fark edilmesi zor olan bir gaz olduğuna dikkat çeken Dr. Aksungur, renginin ve kokusunun bulunmadığını belirtti. Bu özelliklerinden ötürü halk arasında 'Sessiz Katil' olarak bilindiği bilgisini veren Dr. Aksungur, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri, her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar" dedi.
LODOSTA SOBA YAKMAYIN
Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Aksungur, "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca vatandaşlarımız sobalarını aşırı doldurmamalıdır. Çünkü aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.
112 ACİLİ ARAYIN
Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Aksungur "Genel olarak oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı görülmesi şeklindedir. Ailenizde benzer belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz" ifadelerini kullandı.