YENİ DÜZENLEME ANLATILDI

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), üyelerine yönelik SGK borçlarının yapılandırılması ve yeni uygulamaların tanıtıldığı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Odanın Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde; İnegöl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Erdal Alğan, '7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun' hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Müdür Erdal Alğan yaptığı açıklamada;

"Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası meslek hastalığı veya işveren yada üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklılar, BAĞ-KUR sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar yapılandırma kapsamına girmektedir." dedi.

TBMM 552 personel alacak TBMM 552 personel alacak

SON BAŞVURU TARİHİ 31 TEMMUZ

Yapılandırmadan yararlanmak için son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğunu dile getiren Alğan, ödeme ve taksitlendirme konusunda bilgi verdi.

Yapılandırılan tutarın peşin veya ilk taksit olarak Ağustos ayında başlayacağını belirten Erdal Alğan, "Yapılandırılan tutarın ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 taksitte ödenmesi gerekmektedir. Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 10'unun en son 31 Ağustos tarihinde peşin ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını silinecektir."

"Taksitli ödeme seçeneği tercih edenlerin borçlarını iki taksitte ödemeleri halinde prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'sinin en son 31 Ekim tarihine kadar ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarı yüzde 50'si silinecektir. Taksitle ödemeyi tercih edenler 6, 9, 12, 18 ayda eşit taksitle ödeme yapabilecekler. 6 ay için yüzde 4,5, 9 ay için yüzde 8,3, 12 ay için yüzde 10.5.18 ay için yüzde 15 kat sayısı uygulanacaktır" diye konuştu.

YAPILANDIRMANIN AVANTAJLARI

Borçlarını yapılandıranlara sağlanan avantajları anlatan Erdal Alğan,

"Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma dışındaki borçların ödenmesi kaydıyla, sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılabilinecektir. Yapılandırmanın bozulması halinde, yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecektir."

"İhale ve inşaat iş yerleri için tüm borçların tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik beldesi/teminat iadesi yazısı verilecektir. Tüm borçları karşılayacak tutarda teminat verilmesi halinde yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik beldesi/teminat iadesi yazısı verilebilecektir."

YAPILANDIRMANIN BOZULMASI

"Peşin ve taksitli ödemelerde taksit tutarının yüzde 10'unu geçmemek üzere 10 TL tutarındaki eksik ödemeler yapılandırmayı bozmayacaktır. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur.

Yapılandırmanın bozulması halinde borçlular ödedikleri taksit tutarı kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecekler. Yapılandırma için 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat edilmesi gerekmektedir" dedi.