ŞEHRİMİZİN İÇME SUYU ÖNEMLİ BİR SORUN

İnegöl Belediyesinde Yeni Başkan Yardımcıları Belli Oldu İnegöl Belediyesinde Yeni Başkan Yardımcıları Belli Oldu

Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanı Özgür Öztürk, İnegöl'ün içme suyu sorununu gündeme taşıdı.

Öztürk; "Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanlığı olarak, İnegöl'ümüzün önemli sorunlarıyla ilgili basın açıklamalarımıza devam ediyoruz. Bugün ise "Şehrimizin içme suyu" hakkında önemli değerlendirmeler yapacağız.

SUDAN BÜTÇE ELDE ETMEYE ÇALIŞILIYOR

Bugün içme suyumuz hem kalitesi hem de bedeli yönüyle İnegöl halkımızın gerçek gündemindedir. Su temel ihtiyaçtır ve maalesef bugünkü anlayış bu temel ve vazgeçilmez ihtiyaçtan büyük ölçüde bütçe elde etmeye çalışmaktadır.

Aylık 10 m3 su tüketen bir aileye gelen faturalar yaklaşık olarak Mesken tarifesi için: 45 TL, İnşaat-Mesken tarifesi için: 80 TL, İnşaat tarifesi için: 135 TL'dir" dedi.

FARK DÜŞÜRÜLMELİ

"10 m3'e kadar su tüketimi için belirtecek olursak, yapı kullanma izni alamamış inşaat abonelerine uygulanan tarife, mesken abonelere uygulanan tarifenin yaklaşık 3.5 katıdır" diyen Öztürk;

"Ancak dilekçe verilerek iki tarifenin ortası niteliğindeki inşaat-mesken aboneliğine geçilirse bu fark 2 katına düşmektedir. İlgili izin belgesini almak ise sigorta borcu, DASK ve diğer vergilerden dolayı çok maliyetli hale gelmiştir.

Hatta bazı aboneler kooperatif veya müteahhit yönüyle yaşadığı mağduriyete ilaveten yüksek bedelli su faturası ödemektedirler. Netice itibariyle senelerdir yapı kullanma izni alamamış vatandaşlar için bu durum koz olarak kullanılmamalıdır ve bu fark makul seviyeye düşürülmelidir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

ZORUNLU İHTİYAÇTAN FAHİŞ KAR EDİLMEMELİ

Su fiyatlarını da eleştiren Özgür Öztürk şöyle devam etti:

"BUSKİ tarifeler yönetmeliği 10. maddede su satış tarifesi için, gerekli giderleri karşıladıktan sonra en az % 10 kar sağlayacak şekilde tespit edilir diye yazmaktadır. Bu tarz bir yönetmelikte olması gereken maksimum kar oranını tespit etmek olması gerekirken, BUSKİ yönetmeliğinde bunun tam tersi uygulanarak kar konusunda idarecilere sorumsuz bir keyfiyet sağlanmıştır.

Her zaman belirttiğimiz gibi eğer belediye kar etmek, para kazanmak gibi bir hedef içerisinde ise bunun yöntemi halkın zorunlu ihtiyaçlarından fahiş oranlarda kar elde etmek değil, yatırım bütçesi için gereksiz harcamalardan tasarruf ederek maliyeti düşüren yollar aramaktır"

NAKİT PARA İLE DE YÜKLEME YAPILMALI

"Yine Abone Kartlı su kullanımı bazı kolaylıklar yanında nadir durumlarda sıkıntılara da yol açabilmektedir. Örneğin evinde yalnız yaşayan veya o an için yalnız kalan bir insan banyoda suyu tükendiğinde ne yapacak?

Su kartıyla nasıl kredi yükleyecek? Dolayısıyla kart kullanımı yeni aboneler gibi eski aboneler için de isteğe bağlı olmalıdır. Zaten abonelerin isteği de bu doğrultudadır. Bir diğer sıkıntı da şehrin belli noktalarında su yüklemesi yapan makinelerle ilgilidir. Bu cihazlar sadece kredi kartıyla yüklemeyi gerçekleştirmektedirler.

Normal bankamatik kartı olanların da bu imkandan faydalanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Hatta Bursa'da Metro İstasyonlarında bulunan BURULAŞ kart yükleme makineleri nakit para ile yükleme yapabilmektedir. BUSKİ'nin de aynı teknolojiden yararlanmaması için bir sebep olmayacağını düşünüyoruz"

ALT YAPI ÇALIŞMALARI OLUMLU

"Büyükşehir belediyesinin imkanlarıyla son zamanlarda ilçemize büyük altyapı yatırımları yapılmaya çalışıldığını müşahede ediyoruz. Bunlar olumlu gelişmelerdir. Kısa zaman içerisinde bitirilmeli ve yapılmakta olan içme suyu barajı ile entegre edilerek İnegöl hak ettiği içme suyu kalitesine ulaşmalıdır.

Ancak yıllar sürecek bu süre zarfında kaynak suyu içme seçeneğimiz de gündemde tutulmalıdır. Örneğin gerekli onarımlar yapılmak suretiyle bile belli oranda suyun boşa akması önlenebilir"

İNEGÖL HALKIMIZA NEDEN SUNULMUYOR?

"Sonuç olarak İnegöl'ün her mahallesinde içme suyu kalitesi maalesef aynı değildir. Bugün İnegöl'de bir çok vatandaşımız ya hazır satılan ve yine Uludağ eteklerindeki kaynaklardan doldurulan özel şirketlere ait suları satın almaktadır. Ya da aracıyla yakın köylerimize giderek içme sularını kendileri doldurmaktadır.

Her zaman belirttiğimiz tüm Türkiye'ye satış yapan birçok su firmasına yetebilen bölgemizin su kaynakları, kendi halkımıza nasıl sunulamadığını merak ediyoruz. Bu konu ile ilgili kendilerince çarkların uyumlu olduğu, İnegöl Belediyesinin, Büyükşehir Belediyesinin, ilgili tüm bakanlıkların aynı siyasi görüşe sahip olduğu bir iktidarda bugüne kadar neden bir çözüm üretilemediğini merak ediyoruz"

HAVAMIZ VE SUYUMUZ TEMİZ OLMALI

"Hava kirliliği ile ilgili zaten zaman zaman (havada asılı kalan partikül yönüyle) tehlikeli kategoride yer aldığımızı bir önceki basın açıklamamızda ifade etmiştik. Hava ve su insan sağlığına doğrudan etki eden en temel ihtiyaç maddeleri olduğundan havamızın ve suyumuzun temizliği noktasında yetkilileri titiz davranmaya davet ediyoruz.

Dolayısıyla bu iki temel ihtiyaç maddemizin ciddi anlamda masaya yatırılması gerekmektedir"