Gıda Yüksek Mühendisi ve Helal Gıda Başdenetçisi Hayrettin İşbilir, İnegöl Rehber Eğitim ve Kültür Derneği ile Hayrat Vakfı işbirliğinde düzenlenen Helal Gıda konferansında konuştu.

CİDDİ TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYAYIZ

"Ciddi tehlikelerle karşı karşıyayız" diyen İşbilir; "Farkımızda bile olmadan değişik projelerle karşı karşıya kalıyoruz. Müslümanlarla oynanan büyük bir projede bizleri maneviyatsızlaştıracak, kuvvetsizleştirecek, güçsüz bir yığın halinde bırakacak, dualarımızın tesirini kıracak gıdalar, ilaçlar, kozmetikler ve temizlik malzemeleriyle yapılan oyunlardır."

DOMUZ NEDEN HARAM?

Gizli nikah nedir? Gizli nikah nasıl yapılır? Gizli nikah nedir? Gizli nikah nasıl yapılır?

"4 ayeti kerimenin mealinde Cenab-ı Hakk ısrarla helalel tayyiben tüketim üzere olmamızı emrediyor. Biz helal ve temiz olarak aldık ama helal ve temiz eksik kalır, helal ve tayyib olan şeyleri tüketmemizi emrediyor. Helali anlıyoruz, tayyiben ne demektir. Cenab-ı Hakk'ın helalel tayyiben derken tayyiben kelimesinden muradı nedir, bizden ne istiyor diye sorduğumuzda şunu söylüyorlar; helal kelimelerin ve haram kelimelerin gıdaların manevi durumlarından bahsederken, tayyiben kelimesi ise maddi durumlarından bahseder. Domuzun haram kılınmasının sebebi nedir? Necaset yiyor, etinde farklı maddeler var gibi şeyler onun haram kılınmasının gerçek sebebi olsaydı o zaman biz onları kaldırdığımızda domuz helal mi olurdu? Domuzu kıskanç hale getirseydim, geviş getirmediği için birkaç kere tekrar yedirtseydim, temiz şeyler yedirsek, her gün yıkasak, balkonumuzda beslesek, besmele çekip kessek helal olur mu? Olmaz. Hani bunlar gerçek sebebiydi? Emri ilahi kısmı bunun haram olmasının sebebidir. Emri ilahi de manevi bir durumdur. Domuzun haram olmasının sebebi, onun hikmetleri olarak saydığımız şeyler değil sadece emri ilahidir. Cenab-ı Hakk, imtihan gereği bir kural koymak istemiştir ve domuzu haram kılmıştır. Domuzun haram kılınmasının durumu maddi durum değildir" dedi.

BESMELESİZ HARAM OLUR

Helal Gıda Başdenetçisi Hayrettin İşbilir, şöyle devam etti: "Kuzuyu alıp bile bile besmele çekmeden kestik. Ne oldu? Haram oldu. Çünkü ayet var, üzerine Allah'ın adı anılmadan kesilen şeyleri yemeyiniz diyor. O kuzu çok temiz, hiçbir sıkıntı yok ama besmelesizlikten dolayı haram olmuş oldu. Besmelesizlik manevi bir durumdur. Demek ki haram kelimesi maddiyattan ziyade maneviyatla ilgileniyor. Bundan dolayı da ayette geçen tayyiben kısmı maddi kalan kısma bakıyor. Helal ve haram kelimeleri manevi durumla ilgilendiği gibi tayyiben kelimesi de şuna bakıyor; Müslüman bir kasap kuzuyu aldı, besmele çekip kesti. Helal midir? Helaldir fakat bıçak paslı, hayvanın kesildiği ortam leş gibi, işkembe odasında et kesiliyor, bağırsak temizlendiği tezgahlarda et doğranıyor, kıyma makinesi sinek kaynıyor. Haram mıdır bu? Haram değildir. Helal midir? Helal de diyemiyorsunuz. Nedir bu? Tayyib değildir. Ayetteki ifadeye göre tayyib değildir. 5 ayeti kerimede ısrarla helalel tayyiben diyor. Bu; helal olanları yiyiniz, tayyib olanları kafanıza göre takılınız demek değil. Burada helal ve tayyibi beraber zikrediyor. O yüzden helale baktığımız gibi tayyiben kelimesine de bakmakla mükellefiz. Tayyib demek temiz, sağlıklı, güvenilir demektir. Bizler helal sertifika kurumları olarak sadece helalliğe bakmıyoruz, bunun yanında temiz ve sağlıklı olmasıyla da ilgileniyoruz. Cenab-ı Hakk bu kelimeleri ayırmamış, bizler de ayıramıyoruz"

MAHALLE KONAĞI HİZMETTE

Konferansta konuşan Belediye Başkan Vekili Turgay Yel ise; "İnegöl'de hizmet veren derneklerimizle ortaklaşa yaptığımız programlar oluyor. Bunlardan bir tanesi Kasım Efendi Camii'nin yanındaki konaktır. Bu konak Rehber Der üyelerinin hizmetine sunulmuştur. Huzur Mahallesi'nde 3 katlı Kur'an kursunu derneğimizin hizmetine sunduk. Rehber Der'in yurtdışında da yaptığı çalışmaların büyüklüğünü biliyoruz ve şahit oluyoruz. Rabbimiz birlik ve beraberliğimizi artırsın. Bu günleri de aşacağız. Nerede bir mazlum Müslüman varsa onun yanında olan bir Cumhurbaşkanımız var. Allah bunun mükafatını bize verir" şeklinde konuştu.

HELAL Mİ, HARAM MI?

Hayrat Vakfı İnegöl Temsilcisi Sabrihan Alemdar ise şunları söyledi: "Helal ve gıda arasında haram veya helal olduğu şüpheli olan şeyler vardır. İnsanların çoğu bunu bilmez. Helal mi haram mı bilmezler. Bu durumda kim şüpheli şeylerden kaçınırsa dinini, namusunu temize çıkartır, muhafaza eder. Kim şüpheli şeylere düşerse, şüpheli şeyleri yerse harama düşmüş olur. Bu zamanda fitnelerle, zorluklarla beraber bazı kurumlar güzel konularda çalışıyorlar. Bizi şüpheye düşürecek gıdanın halini anlatan, izah eden, delilleriyle ortaya koyan bir kurum var. Bu kurumun olmasından dolayı Allah'a hamd ediyoruz. Şüpheli olan şeylerden bu suretle hem kaçıyoruz hem de onların helal mi haram mı olduğunu az çok anlıyoruz. Mevlana, ilim de hikmet de helal lokmadan doğar diyor. Eğer ilim sahibi olacaksak, hikmet sahibi olacaksak, anlayışlı ve idrakli bir insan olacaksak bunlar en başta helal lokmadan doğar. Sevgi ve merhamet de yine helal lokmayla meydana gelir. Bir lokma haset ve hileyi barındırırsa cehalete ve gaflete olursa bil ki o lokma haramdır. 'Hiç buğday ekilip de arpa hasat edildiğini gördün mü?' diyor. Helal şeyleri ekersen güzel şeyler kazanırsın ama haram ekersen güzellikleri kazanamazsın"