Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Çelebi Mehmet'in kızı Hançerli Fatma Sultan tarafından 1543 yılında yaptırılan Yıldırım (Hançerli Fatma Sultan) Cami geniş kapsamlı restore ediliyor.

1960 yılında kapsamlı bir onarım gören camide restorasyon çalışmalarına başlanırken, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmaların 1 yıl süreceği bildirildi.

İNEGÖL'ÜN EN ESKİ CAMİLERİNDEN

İnegöl'ün en eski camilerinden olan 474 yıllık Yıldırım (Hançerli Fatma Sultan) Camide yapılacak çalışmayla, mevcut kalıntılar koruma altına alınarak daha fazla tahrip olmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında; kuzey-güney doğrultusunda, giriş ve asıl ibadet mekanlarıyla, giriş bölümüne doğu ve batıda bitişik yan mekanlardan oluşmaktadır.

KARE PLANLI

İbadet mekanı kare planlı olup pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülüdür. Güney duvarı ekseninde beş cepheli bir mihrap nişi ile bunun iki yanında birer dikdörtgen birer niş ve batı köşede minber yer almaktadır.

Doğu ve batı duvarlarında eksenin iki yanında birer pencere, kuzeyde bir mahfil yer alır.

TEK ŞEREFELİ MİNARESİ VAR

Yan mekanlar kareye yakın dikdörtgen planlı olup çapraz tonozla örtülüdür. Beden duvarları moloz taş ile örülmüştür.

Pencere, kemerler ve bacalar tuğladır. Kapı ve pencerelerin lento ve şovenleri mermerdendir.

Kesme taş örgülü kübik kaideli, tuğla örgülü silindirik gövdeli ve tek şerefeli minare, kuzeybatıdadır. Şerefe altı beş sıra testere dişi ile bezelidir.

İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti