Ecdat yadigarını sil baştan değiştiren büyükşehirin projesine Anıtlar Kurulu karşı çıktı. Kültür Varlıkları Kurulu'nun onayıyla yapılan projenin kentsel mirasa aykırı olarak inşa edildiğini belirleyen kurul, 5 bin metrekare alan üzerinde uygulanan projede bazı değişikliğe gitti.

TUVALET YAPIMINDAN VAZGEÇİLDİ

Anıtlar Kurulunun yaptığı inceleme sonrası, cami yanında hizmet veren bir tuvalet varken, hemen yanı başında, çınarlar altına ikinci bir tuvalet yapılmasına karşı çıkıldı.

Projede yer alan tuvalet yapımından vazgeçilirken, 600 yıllık çınarların altına dökülen betonların da kırılması istendi. Alınan bu karar doğrultusunda çınarların altına dökülen betonlar kırılarak, çınarlar koruma altına alındı.

Esenyurt'ta yağış altında yürek ısıtan görüntü Esenyurt'ta yağış altında yürek ısıtan görüntü

GENÇGAZETE GÜNDEMDE TUTTU

Genç Gazete olarak yaptığımız haberlerin ardından harekete geçen Anıtlar Kurulu ayrıca caminin önüne dökülen betonların bazı bölgelerini kırılacak şeklinde kırmızı kalemle işaretledi. Bu alanlarda görevliler tarafından kırıldı.

İSHAKPAŞA BETONLAŞTIRILIYOR

Yapılan düzenlemelerle bir nebze yanlıştan dökülmüş olsa da ilçemizin en değerli yeri olan İshakpaşa Cami çevresi, Bursa Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği projeyle betonlaşıyor. Yapılan çalışmayla ecdat yadigarına ve mirasına sahip çıkılmıyor.

STK'LAR SESSİZ

Bu duruma vatandaş büyük tepki gösterirken, ilçemizdeki kurum kuruluşlar ile STK'ların sessiz kalması dikkatlerden kaçmıyor.

VATANDAŞ TEPKİLİ

İnegöl'ün en değerli yerinde yürütülen projeye karşı çıkan vatandaşlar;

"İnegöl'ün tarihi İshakpaşa külliyesinin çevresi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından katlediliyor.

Tarihi mekana, gerek olmamasına rağmen ucube tuvaletler yapılırken, toprak ve çimen araziye beton dökülüp 600 yıllık çınarların kökleri tıraşlanıp zayıflatılıyor. Tarihi belleğimiz yok ediliyor..."

"Tarih kimsenin umurunda değil. Bu İshakpaşa külliyesine yapılan haksızlıktır. Ve bütün bu olanlar %70 oy almış iktidar partisi yetkililerinin gözlerinin önünde oluyor, yarın biz görmedik diyemezler." diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ALTEPE'NİN İDDİASI FARKLI

Bu arada yılsonu itibariyle tamamlanması planlanan projeyle alakalı açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin,

"Çınarlar ve yeşillikler korunuyor. Bölgenin korunması için tüm hassasiyetleri gösteriyoruz. Çalışmaları biran önce bitirip, İnegöl'e kaliteli bir meydan kazandırmak istiyoruz. Bu meydan İnegöl'ün kalitesine kalite katacak" şeklindeki sözleri yapılan projeyle örtüşmüyor.