Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi! Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
15 YAŞA KADAR DÜŞTÜ
İnegöl’de, Cumartesi akşamı iftardan sonra; halk dilinde bonzai olarak bilinen sentetik uyuşturucu madde kullandıkları iddia edilen ve yaşları 15 ile 18 arasında değişen 6 genç, hastanelik oldu.

AİLELER ŞOKTA
Olayın ardından gençlerin yakınları acil servise akın ederken, durumdan habersiz anne ve babaların çocuklarının uyuşturucu madde kullandığı öğrendiğinde şok yaşadılar. İnegöl’ün 3 ayrı farklı noktasından aynı zamanda acil servise getirilen gençlerden bazılarının daha önce de kullandığı uyuşturucu madde yüzünden hastanelik olduğu ve bu nedenle yoğun bakımda tedavi gördükleri açıklandı.

RAMAZAN GÜNÜ İÇTİLER
Alınan bilgiye göre, 3 farklı yerlerde keyif verici (bonzai) madde aldıkları ileri sürülen V.E. (17), H.İ.E. (18), V.D. (18), M.C. (17) ile 15 yaşındaki kızlar A.K ve G.Ş, polis ve 112 Acil Servis ekiplerince İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Burada tedavi altına alınan gençlerden V.E, hayati tehsi bulunduğu için ilk müdahalesinin ardından Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

40 KİŞİ HASTANELİK OLDU
Bu arada İnegöl’de 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde, resmi rakamlara göre Bonzai kullanan 40 genç hastanelik oldu. Düzenlenen operasyonda 350 gram bonzai maddesi ele geçirilirken, 50 kişi gözaltına alındığı ve 36’sının tutuklandığı belirtildi.

BONZAİ NEDİR"
Sokaklarda genel olarak ‘bonzai’ olarak adlandırılan uyuşturucu gerçekte Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır. Tamamen kimyasal olan bu maddeler bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek yapılmaktadır. Sentetik Kannobionidler etkilerini tespit etmek için insan ve hayvanlar üzerine deney yapılmadan piyasaya sürülmektedir. Kimyasal olan bu maddenin zehirleyici özellikleri sebebi ile insan sağlığına verdiği zararlarının Herbal ürün olarak adlandırarak sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

BONZAİ ANİ ÖLÜMLERE SEBEP OLUYOR
Bu öldürücü uyuşturucunun zararlarını gençlere ve ilçe halkına göstermek için araştırma yaptık. Türkiye’de 2010 yılında uyuşturucu madde kapsamına dâhil edilen ve halk arasında ‘bonzai’ adıyla bilinen sentetik, kimyasal olduğu için içen kişiye çok daha fazla zarar veriyor. Zararın yanında bonzai ani ölümlere sebep oluyor.

‘KORKMA, KAN TESTLERİNDE ÇIKMAZ’…
Kullanıcıların çoğu, bonzainin sentetik bir madde olduğunu bile bilmiyor. İlk içenler, ‘Korkma, kan testlerinde çıkmaz’ denilerek kandırılıyor. Bonzaiyi daha çok esrar kullananlar tercih ediyor çünkü esrar bir müddet sonra kişi için yetersiz kalıyor. Bonzai ise kimyasal olması sebebiyle, ‘fiziksel yoksunluk diye tabir edilen güçlü bir etki bırakıyor. Kullanıcı, yoğun bir ölüm korkusu yaşıyor ve halüsinasyonlar görüyor.

İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ZARARLARI
Tipik esrar kullanıcılarının yanı sıra his ve duyu peşinde koşanların ve deneme amaçlı kullanım şeklinde kullanıcı profili de bulunmaktadır. Kullanım sonrasında kişide esrara benzer ama esrardan daha kuvvetli bir etki bırakmaktadır. Mide bulantısı ve kusma, hipertansiyon, kalp ritmindeki dengesizlikler, böbreklerde yoğun bir tahribat yaptığı tespit edilmiştir. Biyolojik olarak verdiği zararlar gün geçtikçe yenisi tespit edilmektedir. Çevreye karşı algılarda zayıflama, kolay yönlendirilebilme, hayal görme ve olayları algılama problemi aşırı reaksiyon gibi davranış biçimleri görülmektedir.

KİMYASAL UYUŞTURUCUNUN TEHLİKESİ ÇOK…
Uyuşturucu kullanan kişide önce denge kaybı, sonra yavaşça bilinç yitimi ve geçici körlük olur. Sonra zaman ve mekân kaybı yaşarsınız, nerede olduğunuzu ne yaptığınızı unutursunuz normalde gayet net bildiğiniz bir şeyi hatırlamaya çalışırsınız ama hatırlamanız imkansızdır. Cümle bile kuramazsınız. Nefes almaya çalışırsınız sadece. Ölüme bu kadar yakın olamazsınız. Kalbiniz aşırı çarpar. Birçok etkisi olması sebebi ile ölüm vakaları yaşanmaktadır.

İBRETLİK RÖPORTAJI YAYINLAMIŞTIK
Öte yandan İnegöl’de bonzai kullanımının giderek artması ve küçük yaşlara kadar düşmesi üzerine, gençleri zehirleyerek ölüme götüren bonzainin bir hayatı nasıl mahvettiğini geçtiğimiz aylarda gazetemizde yer vermiştik.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran U.K’nın 17 yıl süren bağımlılık günlerinde yaşadıklarını tekrar sizlerle paylaşıyoruz.

Uyuşturucuya 17 yılda 300 bin TL’ye yakın para harcayan U.K, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

“BONZAİDEN ÖLEN ARKADAŞLARIM OLDU”
“Evden kaçıp orda burada kalıyordum. En son 3 yıl bonzai kullandım. Şimdi insanlar esrar içmiyor. Esrardan yüz misli kafa yapan bonzai kullanıyor. Bonzai de 15 dakika kafa yapıyor ama bilemiyorlar. Uyuşturucu kullandığım yaklaşık 17 yılda 300 bin TL’ye yakın para harcadım. Bonzai kullandığın zaman farklı bir dünyaya geçiyorsun. Bonzai kalp patlamasına varan ölümlere neden oluyor. Bonzaiden ölen arkadaşlarım oldu. Bonzainin nelerden olduğunu öğrendim.”

VÜCUDUM VE KAFAM RAHAT OLUYORDU
“Bonzaiyi kullandığımda vücudum ve kafam rahat oluyordu. Hiçbir şey düşünemiyordum. Uyuşturucu bağımlılığından dolayı doğru dürüst hiç çalışmadım. Uyuşturucu bana her şeyi yaptırdı. Hırsızlık ve gasp yapıyordum. Evdeki halılara varana kadar satıyordum.”

10 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR BONZAİ SATIYOR
“Bir genç uyuşturucu kullanmak istediğinde rahatlıkla uyuşturucu bulur. Bonzai ufak paketler halinde 40 TL’ye satılıyor. Satışlarda yaşları ufak çocukları kullanıyorlar. İnegöl’de bazı mahallerde bonzai illeti satılıyor. Bu mahallelere MOBESE kameraları kurulursa İnegöl’de kimse bonzai satamaz. Bonzai şuanda İnegöl’de belirli mahallerde satılıyor. Bu satışı 10 yaşındaki çocuklar yapıyor.”

“HASTANEDE BİLE BONZAİ KULLANDIM”
“Bonzai almak istediğinde cebinde para yoksa hırsızlık yapıyorsun. Marketlerden çaldığım peynir, sucuk ve yağı verip bunlara karşılık bonzai alıyordum. 2 yılı aşkın süre cezaevinde yattım. Kazanın ardından tedavi gördüğüm hastanede bile bonzai kullandım. Hastanede bile bonzainin ticareti yapılıyordu. Hastanenin bahçesinde kova dur sistemimiz vardı, orda içiyorduk. Sabah kalkar kalkmaz bozai çekiyordum. Bonzai çekmeden evden çıkmıyordum. Evimde yoksa sabahın erken saatinde bonzai almaya giderdim. Bonzai içtikten sonra kahvaltı yapardım. Sonra yine bonzai…”

“GENÇLERDEN TEK İSTEĞİM BONZAİ İÇMESİNLER”
Gençlerden tek isteğim bonzai içmesinler. 15 dakikalık zevk için… Aileler çocuklarına sahip çıksınlar. Çocuklarını takip etsinler. Çocuklarının arkadaş çevrelerini araştırsınlar. Bonzai denilen lanet kanda da çıkmıyor. Aileler hastaneye götürüp kan tahlili yaptırsa bile bonzai kanda çıkmıyor. Şimdi sigaranın içerisine bonzai koyup gençler cadde de içiyor. Bonzai içmesi kolay olduğu için her yerde içiliyor. Kokusunu sadece içen anlar. Bonzai içen kişi; yüzünden, hareketlerinden ve konuşmasından anlaşılır. Anne ve babalar evlatlarına sahip çıksınlar. Bonzainin derecesi yüksek olduğu ve içindeki maddeleri bilmedikleri için gençler hastanelik oluyor. Bilseler zaten kullanmazlar. Bonzainin sonu ölüm…”