Başkan Bozbey, mazbatasını aldı ilk mesaisine başladı Başkan Bozbey, mazbatasını aldı ilk mesaisine başladı

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı tarafından Alanyurt Hisar Kafe'de düzenlenen programda konuşan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay; Cumhuriyet tarihinin en önemli referandumuna gidildiğine dikkat çekerek; "Bu anayasa değişikliğini farklı kılan; önceki referandumlar hep parlamenter sistem içinde anayasa oylamasından yasakların kalkmasına kadar değişen farklı nedenlerle yapılıyordu. Bu kez ciddi bir rejim değişikliği söz konusu. Cumhurbaşkanı Meclis'in yetkilerinin büyük bölümünü üstüne alıyor, kalanına da ortak oluyor. Bakanlar Kurulu tümüyle kaldırılıyor. Yargı cumhurbaşkanının tekeline geçiyor. Ve cumhurbaşkanının bir partinin genel başkanı olmasının önü açılıyor. Tek adamcılığa geçilmesi planlanıyor" dedi.
ATATÜRK'E OY VERİN
"Bu bir yerel yada genel seçim değil" diyen Balbay; "Önümüzdeki yerel yada genel seçimlerde istediğiniz partiye oy verin. Ama bu referandumda Cumhuriyete, meclise ve Atatürk'e oy verin. Bu referandumun tekrarı yok. Tek adamlığa karşı durmak için oylarınızı 'hayır'a verin. Ne var bu referandumda? 18 yaşında meclise girilecek. Milletvekili sayısı 600 olacak. Bu ülkede 18-30 yaş arası 15 milyon genç var ve bunların 5 milyonu işsiz. Bunlardan bir iki tanesi mecliste temsil edecek. İşsizlik sorununu çözecek mi? Önce gençlerin işsizlik sorununu çözün. Bugün AKP'de 30 yaş altında 2 milletvekili var. 310'dan sadece 2'si... Bu göz boyamaktır. 550'den 600'e çıkartınca ne değişecek? Kaldırılan parmak sayısı artacak hepsi bu" diye konuştu.


ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLEME AMACINDALAR
Cumhurbaşkanı hem devletin tepesinde hem de bir partinin genel başkanlığında olacak olmasının devletin temsiliyeti açısından doğru olmayacağını vurgulayan Balbay, şöyle devam etti: "Özal ve Demirel de başbakanlık yaptı. Ama Cumhurbaşkanlığı'nda devleti temsil ettiler. Bir kişiye bütün yetkileri verdik ama şimdi o daha fazlasını istiyor. Meclis kanun yapacak. Cumhurbaşkanı Kanun Hükmünde Kararname yapacak. Bütçeyi Cumhurbaşkanı yapacak. Bunlar doğru mu? Bu ülkede 250 km hız yapabilen bir araca fren koymamak gibi bir sisteme geçilmesine müsaade etmeyiz. Mutlaka fren gerekir. Ben bir siyasi partinin propagandasını yapmıyorum. AK Parti bugüne dek 1995 yasa çıkartmış. İstediği her yasayı çıkartıyor. İsteyip de yapamadığı hiçbir şey yok. İsteyip de çıkaramadıkları bir tek yasa yok. Buna rağmen daha fazlasını isteyip ülkeyi felakete sürükleme amacındalar. Yasama yetkisi Cumhurbaşkanında ama o da yasa gibi kararname çıkartabiliyor. Savaşırken dahi kapanmayan, milli mücadelenin yönetildiği meclisi hiçe saymaya hayır. Bugün her şeyi tek adama bağlamaya hayır"
FAZLA GÜÇ İNSANI BOZAR
"Ben 80 ülke dolaştım. Tek adam rejimlerinin olduğu bütün rejimler çökmüştür. Devletin ve halkın üstüne çökmüştür. Bunun için biz hayır diyoruz. Fazla güç insanı bozar. Cumhurbaşkanı istediği şekilde yapabilecek. En son ne istemiş ona bakmak lazım. Önce cumhurbaşkanı bütçe yasasını hazırlar, meclise sunar, meclis onaylar. Demek ki cumhurbaşkanı bütçe yasasını hazırlamış meclis de uygun bulmuş onaylamış. Ama diyor ki meclis onaylamazsa ek bütçe hazırlanır. Eee tamam hadi. O da onaylanmazsa diyor, cumhurbaşkanı bir önceki yılın bütçesini giydirir yeni rakamlarla, devam eder diyor. Bu tanıdığımız yapının en son elde edeceği hakkı kullanması demektir. Bütçeyi nasıl kullanacağını öngörmenin ipuçlarından biri örtülü ödenek olabilir. Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan dördünün toplam başbakanlık dönemi AKP'ye karşılık geliyor. Hepsinin 15 yılda kullandığı toplam örtülü ödenek 200 milyon lira. AKP'nin tek başına kullandığı örtülü ödenek 11 milyar lira"
YARGIYI TÜMÜYLE BİÇİMLENDİRECEKLER
"Düşünün HSYK üye sayısını 22'ye siz çıkardınız. 13'e siz indirdiniz. HSYK'nın 4 üyesini Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 üyesini yürütmenin başı Erdoğan, 7'sini AKP genel başkanı Erdoğan seçecek. Yani tümünü kendinizin biçimlendireceği bir yargıyla bugün bu şekilde kullandığınız yargının 16 Nisan sonrasında nasıl bir sonuç doğuracağını şuanda öngörmek bile istemiyorum.Tabi ki olmayacak yürekten inancımız o..."


DİMDİK AYAKTAYDI
CHP eski milletvekillerinden İlhan Demiröz de yaptığı konuşmada; "Bizim Mustafa Balbay ile yollarımız 2004 yılında kesişti. Kendisini Bursa'ya çağırmıştık. Büyük Ortadoğu Projesiyle ilgili konferanslar vermişti. Sonra 2011 yılında milletvekili odalarımız yan yanaydı ama onun odası boştu. Silivri'deydi. Misafirlerini biz ağırlardık. Silivri'de ziyarete giderken; ona nasıl moral vereceğiz diye düşünürdük. Ama o dimdik ayakta bize moral verirdi. Burada olduğu için gurur duyuyorum" dedi.
16 NİSAN'DA MUTLAKA SANDIĞA GİDİN
CHP İlçe Başkanı Necmi Demir de; "Demokrasi ile ilgili bedel ödeyen bir isim bizimle. Mustafa Balbay, Bursa'daki programına giderken bizleri kırmadı. İnegöllü hemşerilerimizle de buluşuyor. Türkiye'den nereye gidiyor? Anayasa değişikliği ile ne amaçlanıyor? Biz mecliste ciddi kavgalarını, mücadelelerini verdik ama meclisten geçti. Anayasa Mahkemesine kanunu götürmeyeceğiz, halkımız karar versin. Şimdi halk karar verecek. Parlamenter sistemden tek adamlığa geçip geçmeyeceğimize karar vereceğiz. 16 Nisan'da mutlaka sandığa gidin. Çocuklarınızın geleceği için sandığa gidin ve tek adamlığa izin vermeyin" ifadelerini kullandı.