HAVA KİRLİLİĞİ SORUN

Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanı Özgür Öztürk, İnegöl'ün en büyük sorunlarından "hava kirliliği" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KIŞIN KONTROLDEN ÇIKIYOR

Öztürk; "Saadet Partisi bütün Bursa sathında olduğu gibi İnegöl'de de belediye meclis toplantılarını takip ediyor ve İnegöl halkımızın sorunlarına yönelik çözüm projeleri geliştirmeye devam ediyoruz.

Seçim sonuçları nasıl olursa olsun, belediye meclis üyemiz olsun veya olmasın ilçemizde asıl konuşulması gereken konuları gündeme getirmeye gayret edeceğiz. Üzülerek ifade edelim ki yıllardır süregelen ve birçok ölümcül hastalığa yol açan kirli havayı içimize çekmeye bugünlerde de devam diyoruz.

Yaz aylarında bile kritik değerlerin üstünde olan hava kirliliği, kışın büsbütün kontrolden çıkmaktadır" dedi.

'TEHLİKELİ' KATEGORİSİNDE

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre İnegöl'ün hava kalitesi geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde yine korkutucu ve uykumuzu kaçıracak indeks değerlerine ulaşmış bulunuyor" diyen Öztürk;

"Bu konuda tabii ki 7'den 70'e her fert, her İnegöllü havasına sahip çıkmak adına gerekli bilinci göstermek zorundadır. Ancak bu temel meselenin çözümünde sorumluluk alması gereken ilçe ve büyükşehir belediyeleri topu başka kurumlara atmakta ve gerekli tedbirleri alma noktasında etkin olamamaktadırlar.

Maalesef elimizdeki resmi verilere göre hava kalite indeksimiz havada asılı kalan partikül madde yönüyle 544 PM değerine yükselerek 'tehlikeli' kategorisine girmiş bulunmaktadır.

Yani bu demektir ki bu boyutta bir kirlilik oranı ilçemizde yaşayan herkeste ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir ve Allah korusun bu hastalıkların başında kanser, kalp ve solunum yolu hastalıkları gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Mustafa Bozbey "31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını  verdi" Mustafa Bozbey "31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını verdi"

LODOSU BEKLER OLDUK

Hava kirliliği sorunun bir türlü çözülemediğini kaydeden Öztürk, şöyle devam etti: "Seneler geçiyor ve bu konuyla ilgili elle tutulur bir sonuca varılamıyor. Açıklamalarda sık sık sebepler üzerinde duruluyor ancak çözüm üretilemiyor.

Her defasında İnegöl'ün çanak yapısından ve hava sirkülasyonunun olmadığından bahsediliyor amma sonuçta biz zehirli havayı ciğerlerimize çekmeye devam etmekteyiz. Lodoslu havaları dört gözle bekler hale geldik.

KÖMÜR DEĞİL DOĞALGAZ YARDIMI

"Milli görüş geçmişte İnegöl'ümüze kirli havadan temiz havaya geçişte şampiyonluk kazandırmıştır. Saadet Partisi bu konuda çaresiz olduğumuzu düşünmüyor ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili birçok kez açıklama yapmıştır.

Kirli Havadan Temiz Havaya Geçiş Projemizi ana başlıklarıyla kısaca tekrar etmek gerekirse:

- Kalitesiz / kaçak kömür girişinin engellenmesi

- Yanlış Yakmanın Önlenmesi; sanayi atıklarının, kalitesiz kömürün ve yağların iş yerlerinde, evlerde ve boş alanlarda yakılmasının önlenmesi.

- Fabrikaların ve evlerin doğalgaza geçmesinin sağlanması.

- Kömür yerine doğalgaz yardımı yapılması.

- Sanayi atıklarının geri dönüşümünün sağlanması.

- Rutin ve Açık Ölçüm Sistemin gerçekleşmesi.

- Fabrika filtrelerinin sürekli denetiminin yapılması.

- Üniversitelerden teknik destek ve araştırma isteyip, çözüm projelerinin geliştirilmesi... Netice itibariyle İnegöl belediyemiz öncülüğünde acilen temiz hava seferberliği bir an önce başlatılmalı ve sonuç odaklı icraatlar gerçekleştirilmelidir"