İnegöl halkının en çok şikayetçi oldukları konulardan bir tanesi olan trafik sorununa ilişkin kapsamlı bir çalışmanın startı verildi. İnegöl Belediyesi tarafından çıkılan ihaleyi kazanan firma İnegöl"ün trafik master planını hazırlayacak. Hazırlanan plan doğrultusunda şehir içinde çeşitli düzenlemelere gidilecek.

PLANLAMA YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Yapılacak çalışmaya ilişkin dün İnegöl Belediyesi önünde yer alan park içerisinde bir açıklama yapan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "İnegöl Belediyesi olarak bilindiği üzere daha önce toplu taşıma projesi diye bir proje gerçekleştirmiştik. Bu proje kapsamında ilçemizdeki toplu taşıma işini tek çatı altına topladık. Kardeşlik Projesi adını verdiğimiz bu proje güzel bir şekilde hayatiyetini sürdürüyor. Bununla birlikte ilçemiz; ekonomik potansiyeline paralel olarak çok yoğun araç sirkülâsyonu ve trafik hareketliliğine sahiptir. İlçe trafik komisyonunun ilçemiz trafiğini, sinyalizasyondan kaynaklanan kavşaklardaki birikmeleri rahatlatmak için yaptığı uygulamalar zaman zaman yetersiz kalmaktadır. İlçemizdeki trafik akışını akademik bir kadro ile çözüme kavuşturmak için çalışmalara başladık. İlçemiz trafiğini komple bir bütün olarak değerlendirerek hemen trafik master planı için ihaleye çıktık. İhaleyi alan firma bu gün itibari ile çalışmalara başladı. Çalışma ihaleyi alan Arslantürk Şehircilik Planlama Firması tarafından 120 bin TL bedelle yılsonuna kadar tamamlanacaktır."dedi.

1800 DÖNÜMLÜK ALAN PLANLANACAK

Konuşmasında çalışmanın amacına değinen Aktaş, "Kentin gelişimine paralel olarak artan trafik sıkışıklıklarının ve kapasite darboğazları için trafik planlamaları yapmak ve trafik mühendisliği çözüm ve öneri projeleri geliştirmek. Çalışma alanı kent merkezi ve çevresindeki 1800 dönümlük alanı kapsayan bu çalışma ile şehir trafiğinde yaşanan sorunların önüne geçmek ve ortadan kaldırmaya çalışmaktır."diye konuştu.

MİKRO SİMÜLASYON İLE PLANLAR TEST EDİLECEK

Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi

Çalışmanın yöntemi ve aşamaları hakkında bilgiler veren Başkan Alinur Aktaş, "Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesinde mevcut bulunan ulaşım ve trafikle ilgili bilgiler elde edilecek.

Bu mevcut bilgiler arasında bulunmayan proje çalışmaları için gerekli olan yeni bilgiler üretilecek. Mevcut yapıdaki sorunları yetersizlikler ve aksaklıklar belirlenecek. Trafik iyileştirme (sirkülasyon) planları hazırlanacak. Kent Merkezi için hazırlanan, Öneri Trafik Sirkülâsyonu ile mevcut durumdaki Trafik Sirkülâsyonu"nun Mikro Simülasyonu yapılarak planlar test edilecek. Planlarla ortaya konan önerilere yönelik trafik mühendisliği projelerinin tasarımları yapılacaktır."dedi.

BİRÇOK YANLIŞ UYGULAMA ORTADAN KALKACAK

Çalışmalar kapsamında izlenecek yolu adım adım sıralayan Aktaş açıklamasını şöyle tamamladı: "Etüt ve planlaması yapılacak 34 kavşak"tan 18 tanesinde araçların kavşak dönüş hareketlerinin tespitine yönelik kavşak sayımları yapılacak. Bu gün itibari ile bu çalışmaya başlandı. 18 kavşakta trafiğin en yoğun olduğu sabah 07.00"09.00 saatleri arası ile akşam 17.00"19.00 saatleri arasında kamera kayıtları yapılıyor. Bu kayıtlardan araç trafiğinin hareketleri incelenecek kavşakların kapasite kullanımları belirlenecek ve geometrik düzenleme ile sinyalizasyon planlamasına esas veriler elde edilecektir. Gerçek trafik sirkülasyonunun belirlenmesi amacıyla kent merkezindeki 1000 dönümlük alanda araç plaka kayıt sayımı yapılacaktır. 12 adet kavşak ile 5 adet yol kesişiminde toplam 22 adet giriş ve çıkış kolu olmak üzere 17 yol kesiminde araç plakaları kayıt edilecektir. Video kayıt çözümlemeleri ve excel tablolarına aktarma işi sonrasında veriler bilgisayarda değerlendirilerek natif trafik hatları belirlenecektir. Trafikteki kazaların yoğunlaştığı ve "Kara Nokta" olarak bilinen yol kesimleri ve kavşakların belirlenmesine yönelik bir yıllık trafik kaza tutanakları kayıtları Emniyet Müdürlüğünden temin edilecek ve bunlara göre kavşak ve yol kesimlerindeki kazaların azaltılmasına yönelik projeler gerçekleştirilecektir. Hız etütlerine esas olması amacıyla hız kayıt etüdü yapılacaktır. Araç trafiğinin güzergâh boyunca tek yeşilde geçebilmesi için trafik ışıklarının senkronize çalıştırılması sağlanacaktır. "Yeşil Dalga" projesinin hazırlanması ile yol ve kavşak kapasitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca bu uygulama ile trafik hızının belirli bir seviyede tutularak hızın kontrol edilmesi ile yaya güvenliğinin artırılması da hedeflenmektedir. Ayrıca kent merkezindeki otoparklar, yaya bölgeleri ve toplu taşımacılığa yönelik etütler yapılacak ve projeler hazırlanacaktır. Belediyemizin yürüttüğü bu Trafik ulaşım planı çalışmaları tamamlanmasına müteakip kavşakların geometrisinde yani fiziki yapısında değişikler olacaktır. Belirlenen natif güzergâh geçişleri yeniden tasarlanacaktır. Toplam çalışılan kavşak sayısı 34 olup bu sayı ihtiyaca göre artabilecektir. Yapılacak tüm bu proje çalışmaları öncelikle belediye trafik komisyonundan daha sonra da ilçe trafik komisyonundan onay alacaktır. Onaylarla birlikte master planı hayata geçirilecektir. İnegöl"ümüzün kent değerini yükseltmeyi ve böylece kent hayatının iyileştirilmesini ana hedef edindiğimiz bu trafik master planı ile ilçemiz trafiğinde büyük oranda değişimler yaşanacak, birçok yanlış uygulama ortadan kaldırılacak ve ilçemiz rahat bir nefes alacaktır."