Efsane Nokia Telefonları Geri Dönüyor Efsane Nokia Telefonları Geri Dönüyor

FELAKET HABERCİSİ
İnegöl Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Semih Can Güneşli ve Furkan Yardımcı tarafından Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Muammer Güler danışmanlığında geliştirilen 'Felaket Habercisi' isimli proje Teknolojik Tasarım alanında Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya ve Yalova illeri arasından bu başarıyı elde etmeyi başardı.
ADANA'DAKİ YANGI FACİASI
Proje hakkında bilgi veren İnegöl Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Muammer Güler, şunları söyledi: "'Felaket Habercisi' isimli proje yangın, deprem, sel ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı çeşitli önleme senaryoları üreterek can ve mal güvenliğini korumaktadır. Proje ev ve işyerleri ile birlikte hayvan barınaklarında da kullanılabilecek niteliktedir. Bir mikrodenetleyici sistemine bağlı sensörler tarafından yangın, deprem, sel veya karbonmonoksit gazı algılandığında sistem görme engelliler için sesli, işitme engelliler için ise ışıklı bildirimler vermektedir. Bilindiği üzere 23 Ocak 2017 tarihinde Adana ilinin Aladağ ilçesinde yurt yangını faciası yaşandı ve çok sayıda öğrenci hayatını kaybetti. Öğrenci yurtlarında öğrencilerin dışarıya çıkışlarını önlemek için yangın kapıları kilitli tutulmakta ve bir felaket yaşandığında öğrenciler bu kapılardan tahliye edilememektedir. Bu proje en küçük bir kıvılcımı dahi algılayarak yangın kapılarının otomatik olarak açılmasını sağlamaktadır. Böylece yangın kapılarının kilitli tutulmasına gerek kalmayacaktır"
DEPREMDEKİ ÖLÜMLERİN SEBEBİ
"Benzer şekilde İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından yapılan araştırmaya göre Van depremindeki ölümlerin deprem sırasında yamularak açılmayan çelik kapıların önünde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Felaket Habercisi isimli proje titreşim sensörleri ile sarsıntıyı algılamakta ve sarsıntının ilk oluştuğu anda çıkış kapılarını aktif etmektedir. Karbonmonoksit gazı kokusuz ve tatsız olup sessiz katil olarak bilinir. Ülkemizde halen soba ile ısıtılan konutlar mevcuttur. Bu proje sayesinde insan duyu organları tarafından algılanamayan karbonmonoksit gazı sensörler aracılığıyla tespit edilerek bireyler sesli ve ışıklı bildirimler ile uyarılmaktadır. Aynı sistem su baskınlarında da devreye girmektedir. Hırsızlık olayları da günümüzde hem can hem mal güvenliğimizi tehdit etmektedir. Projeye entegre edilen modüler yazılım sayesinde evimiz hırsız moduna alındığında ev içerisindeki hareketler algılanmakta ve sesli ve ışıklı bildirimler ile hırsız paniğe sürüklenmektedir. Aynı zamanda yalnızca geceleri devreye giren aydınlatma senaryosu ile konuttaki odalar rastgele sürelerle aydınlatılmakta ve evde olunmasa dahi hırsızlara karşı evde yaşam varmış algısı oluşturulmaktadır.
İNTERNETE BAĞLI
"Yangın, deprem, su baskını, gaz sızıntısı ve hırsızlık durumlarında evde olunmasa dahi internete bağlı her hangi bir cihaz aracılığıyla bu felaketler insanlara bildirilmektedir. Konut veya işyerindeki tüm elektrikli aygıtlar internete bağlı cihazlar tarafından uzaktan yönetilebilmektedir. Kısacası İnegöl Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından geliştirilen bu proje can kayıpları ve yaralanmaları önlemekte, maddi kayıpların da önüne geçmektedir. İnegöl ilçemizi başarılı bir şekilde temsil eden İnegöl Dörtçelik ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimize teşekkür eder başarılarının devamını dileriz"