Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada sınai mülkiyet kanunun getirdiği düzenlemelere ve ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine sağlayacağı faydalara dikkat çekti.

AB ile üyelik müzakereleri kapsamında yer alan en önemli konulardan birinin de sınai mülkiyet kanunu olduğunu kaydeden Şahin, daha önce kanun hükmünde kararnameler ile yürütülen sınai mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili düzenlemelerin yasal zemine oturtulmasıyla bu konuda önemli bir adımın atıldığını söyledi.

KÜRESEL REKABETİN PARÇASI

Bilim ve teknolojideki yeniliklerin korunması açısından sınai mülkiyet haklarının küresel rekabetin önemli bir parçası haline geldiğini kaydeden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Türkiye'nin de sınayi mülkiyet sistemini gözden geçirmek zorunda olmasının gereğini yerine getirdiğini söyledi.

Şahin, genel çerçevede ele alınan kanunun marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ve geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunmasını amaçladığını ve ülkemizin teknojik, bilim, ekonomik ve sosyal açıdan ilerlemesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

AK Parti Bursu Milletvekili Hüseyin Şahin, değerlendirmesinde sinai mülkiyet kanunun, mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan sıkıntıların aşılmasını da sağlayacağına vurgu yaptı.

Şahin, yeni kanunla, hem Türkiye'nin bu alanda gereksinim duyduğu düzenlemelerin yapıldığını, hem de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükleri yerine getirdiğini kaydetti.

KANUN NELER GETİRİYOR?

Hüseyin Şahin, kanunun Türk Patent Enstitüsü'nün kurumsal yapısının geliştirilmesine katkı sağlayacağını da belirterek, getirilen yenilikler konusunda özet bilgiler aktardı. Kanunla, Türk Patent Enstitüsü'nün adının Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirildiğini bildiren Şahin, 'Yeni kanun, tescilli markaların piyasada daha etkin kullanımını sağlarken, kullanılmayan mal ve hizmetler için marka başvurusunun önüne geçecek.

Ümit Özdağ Bursa'dan sığınmacı sorununa dikkati çekti Ümit Özdağ Bursa'dan sığınmacı sorununa dikkati çekti

Tescil başvurusu yapılan markanın, önceki tarihte yapılan markalarla benzerliği halinde, itiraz edilirse başvuru reddedilebilecek. Marka koruma süresi 10 yıl olacak. 5 yıl içinde haklı sebep olmadan kullanılmayan markalar iptal edilebilecek' dedi.

CEZAİ HÜKÜMLER

Milletvekili Hüseyin Şahin, kanunun, sinai mülkiyet haklarının ihlaline hapis ve para cezaları getirdiğine de dikkat çekti.

Başkasına ait marka hakkına tecavüz edenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceğini belirten Hüseyin Şahin, marka koruması olduğunu belirten işareti mal ve ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişinin de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceğini sözlerine ekledi.