Türkiye'nin en iyi şeftalisinin üretildiği İsaören Mahallesi'nde hasat başladı. Geçen yıl üreticinin ortalama 2 TL'den sattığı şeftali bu yıl 1 TL'den alıcı buluyor.

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, İsaören Mahallesi'nde şeftali üretiminin 30 yıldır yapıldığını söyledi.

BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Şeftali hasadının başladığını aktaran Ulu, "Çok zor şartlarda ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Şeftali fiyatında 1 TL 60 kuruş veya 1 TL 70 kuruş arasında bir beklentimiz vardı. Ancak bu sene şeftali fiyatları dibe vurdu. Aroma fabrikalarına geçen yıl kilosunu 50 kuruşa satış yapıyorduk, bu yıl fiyat 30 kuruşa düştü" dedi.

TARLADA 1 TL, PAZARDA 2,5 TL

Fiyat düşüklüğünden dolayı bazı üreticilerin ürünlerini toplamadığını aktaran Kooperatif Başkanı Erhan Ulu, "Bizim tek geçim kaynağımız şeftali. 1 TL'ye sattığımız şeftali pazarda 2 TL ila 2,5 TL arasında satılıyor. Aradaki sorunların kalkması gerekiyor."

İSAÖREN ŞEFTALİSİNİN RAF ÖMRÜ 6 GÜN

"Ürettiğimiz şeftalinin en büyük özelliği diğer bölgelerde üretilen şeftalilere göre raf ömrü uzun. Normalde bir şeftalinin raf ömrü 2 veya 3 gündür. Ama bizim ürettiğimiz şeftalinin raf ömrü 6 gündür" diye konuştu.

15 BİN TON ŞEFTALİ

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait soğuk hava deposunda açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise İnegöl'de, çok çeşitli ürün üretimi yapıldığını belirtti.

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

İnegöl'de 15 bin ton şeftali üretiminin 6 bin tonunu İsaören Mahallesi'nin karşıladığını ifade eden Çelik, "İsaören Mahallemizde yıllardan bu yana şeftali üretimi yapılıyor. İnegöl'ün bazı kırsal mahallelerinde şeftali üretiliyor ama İsaören Mahallemizde üretim daha fazla."

BU FİYATLARLA ÇİFTÇİMİZ PARA KAZANAMAZ

"İnegöl'de 15 bin ton şeftali üretiminin 6 bin tonunu İsaören karşılıyor. Şeftalinin kilosu 1 TL'ye satılıyor. Bizim beklentimiz 1 TL 60 kuruş - 1 TL 70 kuruş arasındaydı. Bu fiyatlarla çiftçimiz para kazanamaz. Büyükşehir Tarım A.Ş.'den şeftali konusunda destek isteyeceğiz. Bursa'nın en çok Şeftali üretimi İnegöl'de yapılmaktadır. İnegöl şeftalisi Bursa'nın parlayan yıldızı" diye konuştu.