AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, toplumsal düzenin adil bir yargı ve yargılamaların makul sürede tamamlanmasıyla sağlanabileceğini belirterek, hükümet olarak görevde oldukları 15 yıllık sürede yargısal reformlara önem verdiklerini söyledi.

Milletvekili Şahin, mahkemelerce verilen isabetli kararların ve makul yargılama sürelerinin adil yargılanma hakkı ve hukuki güvence varlığının önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.

AKSAKLIKLAR GİDERİLDİ

Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin işleyişinde ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun TBMM'de kabul edildiğini söyledi.

Milletvekili Şahin, yeni düzenlemenin Hükümetin yargısal reformlarının önemli bir parçasını oluşturduğunu belirtti.

Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete geçirildiğini hatırlatan Milletvekili Hüseyin Şahin, söz konusu mahkemelerde hızlı ve etkili kararların verildiğini ve kamusal memnuniyetin sağlandığını vurguladı.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen yeni olması nedeniyle Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin işleyişinde bazı aksaklıkların yaşandığına değinen Milletvekili Şahin, bazı kanunlarda yapılan değişikliklerle uygulamada yaşanan sorunların giderilmesinin amaçlandığını kaydetti. Hüseyin Şahin, açıklamasında düzenlemenin getirdiği değişikliklerle ilgili özet bilgiler aktardı.

HUKUK VE CEZA DAİRELERİ AYRILDI

Bölge Adliye Mahkemeleri Başkanlar Kurulu'nun, ceza ve hukuk daireleri başkanlar kurulundan oluştuğunu, Başkanlar Kurulu'nun her iki daire başkanlarının tümünün katılımıyla toplandığını kaydeden Hüseyin Şahin,

"Usul ekonomisi ve ihtisaslaşma açısından olumsuz sonuçlara yol açan bu durumdan vazgeçilerek, ceza daireleri başkanlar kurulu ile hukuk daireleri başkanlar kurulunun ayrı ayrı oluşturulması sağlandı" dedi.

Bölge adliye mahkemesi hukuk ve ceza dairelerinin numaralarını ve aralarındaki işbölümünü belirleme yetkisinin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na verildiğini ifade eden Milletvekili Şahin, yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

MAHKEME BAŞKANIN YETKİLERİ ARTIRILDI

"Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri'nde daireler arasında ihtisaslaşmanın sağlanması ve bu dairlerdeki dosyaların yığılmasının önlenmesi için, daireler arasındaki işbölümünü belirleme yetkisi Hakimler ve Savcılar Kurulu'na verildi. Bölge İdare Mahkemesi Başkanı, kendisine doğrudan bağlı olarak görev yapanlar hakkında disiplin cezası uygulayabilecek.

Bölge İdare Mahkemesi Başkanı'na, ayrıca hukuki veya fiili nedenlerle bir dairenin kendi üyeleri ile toplanamadığı hallerde ilgisine göre diğer dairelerden kıdem ve sıraya göre üye görevlendirme yetkisi verildi. Daireler arasındaki yetki karmaşası da bu düzenlemeyle sona erecek.

Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak

Danıştay'da olduğu gibi, uyuşmazlığın konusunun iki dairenin görevine girmesi halinde davanın, ilgili dairenin isteği üzerine bu dairelerin birlikte yapacağı toplantıda karara bağlanabilmesi öngörülmektedir. Böylece, uyuşmazlıklar en doğru şekilde çözümlenebilecektir."