Açıklamasının başında İnegöl tarihi hakkında özet bilgi veren Başkan Demirel:

Osmanlı Beyliği'nin ilk padişahı olan Osmanbey'in silah arkadaşı Turgutalp tarafından fethedilen İnegöl, 1299 yılından sonra Osmanlı Beyliği hakimiyetine girmiştir. İnegöl'ün fethi sırasında çok ciddi bir savaş verilmiş ve Osmanlı Beyliği ilk şehidini burada vermiştir. O şehitte, bugün bir mahallemizin ismini aldığı Bay Kocadır. Osmanlı Beyliği'nin ilk şehidi olan Bay Koca'nın naşı şuanda Hamzabey Köyümüzdeki türbede bulunmaktadır.

Osmanbey'in silah arkadaşı olan ve İnegöl'ü fetheden, Komutan Turgutalp ise, ismini aldığı Turgutalp Köyü'nde bulunan türbesinden bizlere kararlılıkla bakmaktadır. Osmanlı Devletinin kuruluşu açısından İnegöl çok büyük bir rol almış, birçok tarihi olaya şahitlik etmiştir.

İnegöl, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu için nasıl önemli bir rol aldıysa, tarihin her dönemecinde, dünde, bugünde, yarında devletini ve milletini vatansever bir duruş ile savunmaya devam etmiştir ve edecektir.

İnegöl Osmanlı Beyliği hakimiyetine girdikten sonra birçok savaşa asker göndermiş ve bu savaşların neredeyse tamamında etkin rol almıştır. Yemen'de, Galiçya'da, Irak'ta, Filistin'de ve daha birçok savaşta İnegöl'den giden askerler şehit olmuştur. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun" dedi.

KURTULUŞ DESTANI

"Tarih 1900'lü yıllara geldiğinde ise tıpkı tüm yurtta olduğu gibi İnegöl'de de sancılı ve sıkıntılı bir sürece girilmiştir" diyerek sözlerini sürdüren Demirel, "Memleketin çektiği tüm sıkıntılar İnegöl'de de, Bursa'da da en derinden hissedilmiştir. Savaş Cephelerinden İnegöl'e geri dönmeyi zorda olsa başaran bazı askerler, kendilerine tekrar zor bir mücadelenin içinde bulmuşlardır. İnegöl'de 16 Mayıs 1919'da 5000 kişinin katıldığı işgale karşı yapılan miting, milletimizin 15 Temmuz'da tüm Türkiye'nin meydanlarında toplanarak verdiği net mesajın birebir aynısıdır. 1919'da 5000 kişinin taşıdığı ruh ile 15 Temmuz'da meydanlarda toplanan milletimizin ruhu aynıdır" şeklinde konuştu.

Başkan Demirel: "Bursa'yı ele geçiren Yunanlılar, İnegöl ve Bursa arasında cephe tutmuş ve kendilerini korumak ve emniyete almak için karakollarını ileri hatlara sürmüşlerdir. İnegöl tüm cephelerin tam ortasın yer almıştır. İnegöl' girmeye çalışan Yunanlı'lara karşı İnegöl'de kahramanca bir direniş gerçekleştirilmiş, İnegöl'ün düşmemesi için çok ciddi mücadele verilmiştir. Süle'li Mehmet Ceylan, Elmaçayır'dan Yakup Ağa ve diğer tüm kahramanlarımız İnegöl'ün düşmemesi için cansiperane bir şekilde mücadele etmişlerdir.

Yunan işgali sırasında Yunanlılar tarafından evleri yakılan ve yıkılan, neredeyse tamamı şehit olan eski adıyla Doma, şimdi ki adıyla Şehitler Köyü'nün halkı gibi, hiçbir İnegöllü toprağını bırakmamış, düşmana teslim olmamıştır. İnegöl'ümüz tüm bu vahşetin, felaketin ve milletimizin gösterdiği üstün cesaret ile birlikte, cesaretle, azimle ve kararlılıkla düşman işgalinden 6 Eylül 1922 tarihinde Şükrü Naili Paşa komutanlığında Türk Askerleri tarafından kurtarılmıştır" dedi.

ŞEHİTLERİMİZE BORÇLUYUZ

Başkan Demirel açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

"Bugün Dünya'nın Mobilya markalarından biri olan, birçok lokomotif sektörü içinde barındıran, ticaret hacmi yüksek ve Türkiye'de birçok ilden büyük olan İnegöl, bugün geldiği durumu o dönemler kahramanca mücadele eden ve topraklarımızı düşmana teslim etmeyen kahraman milletimize ve aziz şehitlerimize borçludur.

Türkiye'nin girdiği şuan ki zor süreçte ben şunları da ifade etmek istiyorum ; 'Ülkemizin sıkıntılı günlerinde tarihte nasıl önemli bir rol aldıysak, bugün girdiğimiz yada gireceğimiz her türlü sıkıntıda yeniden önemli roller almaya hazırız.

İYİ Parti Kurultayı öncesi Ağıralioğlu'ndan beklenen karar İYİ Parti Kurultayı öncesi Ağıralioğlu'ndan beklenen karar

Dün Turgutalp'in önderliğin fethedilen, Baykoca ile şanı duyulan ve Şükrü Naili Paşa ile düşman işgalinden kurtarılan ilçemizden nice Turgutalp'ler, Baykoca'lar ve Şükrü Naili Paşalar yetişmektedir'.

Ben bu duygu ve düşüncelerimle kahramanca mücadele sürdüren ve bu toprakları bizlere yurt kılan aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim bir daha bu ilçeye, bu ülkeye, bu millete savaşlar ve facialar yaşatmasın. İnegöl'ümüzün Kurtuluşunun 95. Yılı kutlu olsun" dedi.