İlk etapta 7 Türk şirketi ve 3 üniversite mayıs ayı başında Başbakan Yıldırım'ın katılacağı toplantıda bir araya gelerek ortak fon kuracak. Bu fon, molekül geliştirmek için ABD'deki Türk bilim adamlarına kaynak sağlayacak.Yerli otomobildeki 'ortak üretim' hamlesinden sonra bir adım da yerli ilaçta atılıyor.

Yerli ilaç geliştirmek için kurulacak bir fonla ABD'deki 150'yi aşkın araştırmacı finanse edilerek öncelikle molekül geliştirilecek. Kurulacak fonu Türkiye'de üretim yapan şirketler finanse edecek. Bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın takip ettiği süreç kapsamında 'ilacın babayiğitleri' 8 Mayıs'tan sonra Yıldırım'ın katıldığı toplantıda bir araya gelerek 'ortak fon' için adım atacak. Ortaklık ise 'yerli oto'daki gibi bir lansmanla kamuoyuna açıklanacak.

'Yerli ilaç' için başlatılan çalışmaların koordinasyonunu ise ABD-Türk İş Geliştirme Konseyi Başkanı Uğur Terzioğlu ile Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Oğuz Kalafat yürütüyor. Projenin detaylarını anlatan Dr. Kalafat, geliştirmek istedikleri ilaç molekülünün ilk etapta onkoloji, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve Akdeniz anemisi gibi hastalıklara dönük ilaçlar olmasını planladıklarını söyledi. Kendisi de 20 yıldır ABD'de olan Kalafat, bu ülkedeki 150 bilim insanıyla irtibata geçtiklerini, aynı zamanda Türkiye'de de ilaç firmalarıyla görüştüklerini belirterek ortaklık çalışmalarında sona yaklaştıklarını söyledi.

PROJEDE KİMLER VAR?

"Eczacıbaşı, Abdi İbrahim (Nezih Barut), Kaya Turgut (Turgut İlaç) Ersin Erfa (Cenetrion) ve Turkuaz Medikal ile görüştük. 'Varız' dediler. Başbakan Yıldırım'la yapılacak toplantıya 7-8 ilaç firmasının patronu katılacak" diyen Kalafat ayrıca üniversitelerden de Medipol, Marmara ve İstinye Üniversitesi'nin bu toplantıya dahil olacağını söyledi. Başbakan Yıldırım'dan 'yerli otodaki gibi destek' sözü aldıklarını anlatan Kalafat, kurulacak fonun da en az 100 milyon dolar olmasını hedeflediklerini belirtti.

Bu fonun ABD'deki bilim adamlarının çalışmalarına yatırım yapacağını anlatan Kalafat "Örneğin Prof. Gökhan Hotamışlıgil'in devam eden molekül çalışmaları var. Projeyi ABD'deki 40 bilim adamına bizzat görüşerek anlattım. Ülkesine bağlı birçok bilim adamı var. Daha önce birçok Türk ilaç firmasının kapısını çalıp Ar-Ge çalışmalarına destek istemişler ama karşılık bulamamışlar.

Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor

Şimdi hepsi büyük bir heyecanla bekliyor" diye konuştu. kalafat "Hedefimiz üç yıl içinde molekül üretip patent almak. Patent aldıktan sonra var olan herhangi bir fabrikada üretilir. Çünkü üretim kabiliyetimiz var. Şimdi tam zamanı. Bütün yıldızlar bir araya geldi. İlaç sektörü bu işin bir araya gelinerek yapılacağını gördü. Projede geçler de var. 94 yaşında işadamı Kaya Turgut da var; bu proje için gözünden ışık saçıyor" dedi.