Pazar günü İnegöl Dayanışma Derneği (İNEDAD) ''İnegöl Köfte Günü''nde İnegöllü Jeofizik Mühendisi Sinan Kavukçu'yu ağırladı.

Konuklara İnegöl Köftesinin ikram edildiği toplantıda Kavukçu, basit ve anlaşılır bir dille depremi anlattı.

YEREL YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

İnegöl'ün durumundan da bahseden Kavukçu;

"İnegöl'ün depreme karşı zemini oldukça kötü durumda. Acil olarak kentsel dönüşümle yerleşim yerlerini dağlık alanlara taşınması gerekiyor. Umarız yerel yöneticiler de bu konuda duyarlı olurlar ve gereken önlemleri alırlar" dedi.

İNEGÖL'ÜN ZEMİNİ PROBLEM

Jeofizik Mühendisi Sinan Kavukçu, sunumunda şu bilgileri paylaştı:

"Zemin sınıfları iyiden kötüye doğru Z1, Z2, Z3 ve Z4 olarak belirlenmiştir. Yani bu demektir ki Z1 sınıfı depremi en az büyüten sınıf, Z4 sınıfı da depremi en fazla büyüten sınıftır.

İnegöl Belediye sınırları içerisinde parsel bazında yapılan 2 bin 179 adet zemin etüdünde belirlenen zemin tiplerinde Z1 hiç yokken, %2 oranında Z2, %70'e yakın Z3 ve %30'a yakın Z4 sınıfı zemin olduğu ortaya çıkmıştır"

EN RİSKLİ MAHMUDİYE VE TURGUTALP

"5-6 şiddetinde bir depremde hasar olasılığı Mahmudiye ve Turgutalp Mahallesi'nde, Alanyurt bölgesinin 2-2,5 katıdır.

En riskli mahalleler Mahmudiye, Burhanyie ve Turgutalp iken; Cuma Mahallesi Fatih, Esentepe, Yunus Emre ve Yeni Mahalle riski en az mahalleler konumunda"

DEPREM BÜYÜTMESİ VE ZEMİN SIVILAŞMASI VAR

"İnegöl Kuzey Anadolu Fayı ve İnegöl Fayı ile zemin grubunun Z3, Z4 olması, ovada var olan deprem büyütmesi ve zemin sıvılaşması ile riskli bir durumda. Şimdiye kadar 2004 yılında zemin etüdü sonrası kat sınırlaması yapıldı ve en fazla 3 kata izin verilmeye başlandı.

At Suratlı Kadın Sosyal Medyayı Salladı! At Suratlı Kadın Sosyal Medyayı Salladı!

Parsel bazında zemin etüdü zorunluluğu getirildi. Bina güçlendirmesi olarak eski yapılarda sadece C16 beton testi yapılıyor. Toplam 4 binada da güçlendirme yapıldı"

KESİN ÇÖZÜM DAĞLIK ALANLAR

Sinan Kavukçu, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

"Uzun vadeli kökten çözüm, ovadaki binaların tamamının kentsel dönüşüm programı çerçevesinde dağlık alanlara taşınması, ovanın tarım alanı olarak kullanılmasıdır.

Kısa vadeli çözümler ise; binaların yapı kalitesi açısından sıkı bir denetimden geçirilerek deprem riskine göre sınıflandırılması, gerekli görülenlerin yıkılması, deprem büyütmesi, rezonans ve sıvılaşma tehlikesi olan binaların belirlenerek güçlendirilmesi veya yıkılması, yeni yapılan ve yapılacak binalarda deprem yönetmeliklerine tam olarak uyulmasıdır"

İLLE DE KENTSEL DÖNÜŞÜM

"İnegöl yerleşim alanının zemin sınıflaması haritası yapılmalıdır. İnegöl yerleşim alanının hakim titreşim periyodu haritası yapılmalıdır. İnegöl yerleşim alanının zemin büyütme haritası yapılmalıdır.

İnegöl yerleşim alanının zemin sıvılaşma risk haritası yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm projesi en kısa zamanda hayata geçirilerek yerleşim birimleri taşınmalıdır"

Büyük bir deprem yaşanmadan, İnegöl sakinlerinin daha güvenli zeminler üzerinde, daha güvenli yapılara kavuşması dileğiyle sunumunu tamamladı.

İNEGÖL'ÜN LOBİSİ OLMAK İSTİYORUZ

Toplantı sonunda Dernek Başkanı Mehmet Şakir Ünlü tarafından yönetim kurulu adına Sinan Kavukçu'ya teşekkür plaketi sunuldu. İNEDAD Başkanı Mehmet Şakir Ünlü; Kavukçu'ya teşekkür ederek;

"Derneğimize İstanbul'daki hemşerilerimizin özellikle gençlerimizin desteklerini bekliyoruz. Aylık ''İnegöl Köfte Gün'' toplantılarımızla hemşerilerimizi bir araya getiriyoruz. Derneğimizin amacı; bu koca metropolde dayanışmayı sağlamak, İnegöl'ün lobisi olmak, değerlerini tanıtmaktır.

Bu konuda İnegöl'den de destek bekliyoruz. Özellikle İnegöl medyasından bizlerle hemşerilerimiz arasında bağlantıyı sağlamada destek istiyoruz" dedi.