10 yıl önce, İnegöl Anadolu Lisesi öğrencileri olan; Severin Cantürk, Sevinç Mutlu ve Büşra Erdoğan, Toplum Hizmet Gönülleri Projesi kapsamında GençGazete'de görev alırlar.

Öğrencilerimiz, Gençgazete adına yaptıkları araştırmada, ilçe halkına İnegöl'de yaşanan en önemli kirliliğin ne olduğunu sorar. Araştırmanın sonuçlarını aynen paylaşıyorum:

ŞENER ÇAKMAKLI(71) EV HANIMI:
Bana göre İnegöl'de ki en önemli sorun, çevre kirliliği. İnsanlarımız yeterince İnegöl'ü temiz tutmuyor, yetkililerimiz de temizlik konusunda yeterince hassas değiller. Bize göre halkın bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmalar arttırılmalı. Bilinçli toplumlar, bu sorunu aşabilir.
AHMET ÇELİK(66) EMEKLİ:
İnegöl'de benim gibi herkes bana göre hava kirliliği yanıtını vermiştir. Bakın özellikle kış aylarında İnegöl'de havanın rengi bile değişiyor. Kirli bir yerleşim alanına sahibiz. Yetkililerimiz bu kirliliğin nasıl oluştuğunu araştırmalı ve buna bir çözüm bulmalıdır. Özellikle yaşlı olan insanlar kirli havalarda dışarı çıkamıyor.
CÜNEYT HATİPOĞLU(37)ESNAF:
Çevre kirliliği İnegöl'ün en önemli sorunu bence. İnegöl'de yaptığım gözlemde çöp konteynırlarının zamanında çöplerini toplamadığı izlenimine vardım. Bana göre bu bir eksiklik. Eğer çöp toplama işleri haftada bir kez ya da iki kez yapılıyorsa ve bu sorun çözülmüyorsa, gün sayısı arttırılabilir. Avrupa şehri olmak isteyen bir İnegöl'ün görüntüsünün temiz olması gerekiyor.
VOLKAN EREĞLU(32) ESNAF:
İnegöl'ün yıllardır olduğu gibi çözüm bulamadığı sıkıntıların başında yine hava kirliliği geliyor. Önceki yıllarda yapılan kaçak kömür denetlemelerinin eskisi gibi yapılmadığı kanaatindeyim. Bu denetlemeler artarsa, kirliliğin bir nebze olsun azalabileceğini düşünüyorum. Ancak bu konuda halkımızda üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve kaçak kömür kullanmamalı..
YUNUS AY(24) ESNAF:
İnegöl'e doğalgazın gelmesi ile birlikte kirlilikte büyük düşüş olacağını düşünüyordum, ancak bu kirliliğin hala var olduğunu görmek bizleri üzüyor. Hava kirliliğin önlenmesinde doğalgaz tüketiminin arttırılması bir sonuçsa, bu yönde adımlar atılmalı. Biz özellikle sabahları işyerimize gittiğimizde her zaman gördüğümüz manzarayı tekrar görmek istemiyoruz.
TÜLAY AMEK(45) EMEKLİ:
İnegöl'de hava kirliliği sorununu görüyoruz. Özellikle fabrikalardan geldiğini düşündüğümüz kirlilik İnegöl'ü yaşanabilir bir şehir olmaktan çıkarıyor. Yetkililerimiz fabrikalarımızda sık sık denetlemeler yaparak bacalarına filtre takmasını sağlamalı. Bunu yapmayanlara ise ağır cezalar verilmeli.
EMEL MEMİŞ(35) EV HANIMI:
İnegöl'de ki en büyük sorunlardan biri gürültü kirliliği. Şehir içinde çok sayıda araç ve motosiklet var. İnsanlar kısa mesafelere bile otomobilleri ile gidiyor. Gün boyunca çalınan klaksonlar ve araç sesleri bizleri rahatsız ediyor. Bu sorunun çözümü zor olabilir ancak, insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilebileceğini düşünüyorum. Sizin aracılığınızla da İnegöllülere gürültü kirliliği konusunda hassas olmalarını tavsiye ediyorum.
ELİF ŞİMŞEK(17)ÖĞRENCİ:
İnegöl artık büyük bir şehir, ancak çevri kirliliği noktasında hala büyük sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Yetkililerimizin bu konuda yeterli çaba gösterdiğini düşünmüyorum. Kirlilikle ilgili bazı broşürlerin dağıtıldığını gördük, ancak bunun bununla sınırlı olmaması gerekiyor. Tabi her şeyi birilerinden de beklemek yanlış. Bizde oturduğumuz evin, çalıştığımız işyerinin önünü temiz tutmalıyız. Çevreyi kirletenleri de uyarmalıyız. Çünkü biz bir çok şehirden büyük İnegöl'de yaşıyoruz.

Halkın yorumu böyle... Tabi 10 yıl içinde çok şey değişti. Doğalgaz kullanımı tüm İnegöl'e yayıldı. Sanayide denetim ve cezalar arttı. Dolan ve eskiyen İnegöl'e, Yeni İnegöl projesi ile bir nebze nefes aldırıldı. 2.OSB'nin yeri de bu anlamda çok isabetli oldu. Belediye temizlik hizmetleri konusunda çok aşama kaydettiği gibi halkımız da çöp ve atık konusunda 10 yıl öncesine göre daha bilinçli görünüyor.

Ancak hava temizliği konusunda aşamadığımız en önemli engel; İnegöl'ün coğrafik şartları...

Sinirlerinizin Her Bozulduğunda Yemek Yiyor Musunuz? Sinirlerinizin Her Bozulduğunda Yemek Yiyor Musunuz?

OSB ve Mobilya sanayi ile iç içe bir yerleşim, bir de atık konusunda bilinçsiz hareket eden insan faktörü, havamızı kirletmeye devam ediyor. Bu sebeple bugün İnegöl'ün havası sisli ve puslu ise hiç şaşırmayalım.