Turhan Şahin yazdı

KEMAL ÖZKAN: İnegöl Belediye Başkanı, avukat. 1920 İstanbul-Üsküdar doğumludur. Babası öğretmen Ahmet Özkan’ın İnegöl’e tayini ile geliyorlar. Bir yıl Sülüklügöl, iki yıl Süpürtü Köyü’nde okur, köy okullarında eğitim o dönemde üç yıl olduğu için İnegöl Gazipaşa ilkokulu’ndan mezun olur. İnegöl Ortaokulu ilk mezunlarından olup 1938 yılında Bursa Erkek Lisesi’ni bitiriyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim alıyor. Bursa ve İnegöl’de avukatlık yapıyor. 1955’te İnegöl Belediye Başkanı oluyor. 27 Ekim 1957 Milletvekili Genel Seçimleri’nde Bursa Milletvekili Adayı olmak için İnegöl Belediye Başkanlığı’ndan istifa ediyor. Aday gösterilmiyor. İnegöl Belediye Meclisi’nce yerine seçilen Mehmet Hilmi Çıracı sağlık sebeplerinden görevi bırakınca 08 Ekim 1959 tarihinde yeniden İnegöl Belediye Başkanı oluyor. 1959  yılında Sabri Erçoban, Mehmet Ali Sav gibi gönüllüleri  İstanbul Ordu Mehterine kursa göndererek İnegöl Mehter Takımını kuruyor. Belediye Başkanlık  görevi 27 Mayıs 1960 İhtilaline kadar sürüyor. 1971 yılına kadar İnegöl’de ikamet edip avukatlık yapıyor. Daha sonra İstanbul’a taşınıyorlar. Belediye Başkanlığı ve sonrasında da sosyal hayatın içinde olmaya çalıştı. Ulusal düzeyde şiir ve edebiyat etkinliklerine davet edilecek kadar şiir ve edebiyata hakimdi. Özellikle İlçemizdeki okul yaptırma derneklerini sahiplendi. 1960 yılı kongresinde İnegöl Doğanspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptı.

İBERİYA ÖZKAN: Gürcü müziği yapan, gürcü kökenli, çocukluğu İnegöl’ün Hayriye Köyünde geçmiş sanatçı. Türkiye’deki Gürcülerin önderlerinden Ahmet Özkan’ın oğludur. 1956 doğumludur. İzmir Atatürk Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü 1983 yılı mezunudur.  Çocukluğundan itibaren öğrendiği gürcü müziğini tanıtmak ve sevdirmek çabası içinde oldu. Erken yaşlarda “Kaf Dağı” isimli müzik gurupları oluşturdu. Artvin Maçahale Bölgesinden oluşturduğu yaşlı müzisyenlerden oluşan grup uluslararası düzeyde gösteriler yaptı ödüller aldı. Kaf Dağı Müzik gurubu ile beraber ülkemizde düzenlenen hemen tüm Gürcü kültürü etkinliklerinde yer almaktadırlar. 1992 de Türkiye’de ilk defa Gürcüce, Çerkezce, Lazca, Abhazca, Çeçence şarkılardan oluşan bir kaset İberiya Özkan tarafından çıkarıldı. Haziran 2014’te 40. Sanat Yılı Kutlama Etkinlikleri düzenledi. Gürcistan İstanbul Başkonsolosu Gürcü kültürü ve Tarihine yaptığı katkı dolayısı ile kendisini plaketle ödüllendirdi.

AHMET ÖZKAN: 1922 Gönen-Koçbayır köyünde doğdu. Ailesi 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı  sonrası Artvin’den göç etmişlerdir. Ortaöğrenimini Balıkesir ve Bandırma’da yaptı. 1943 İzmir İnönü Lisesi mezunudur.  1944 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini 1962 yılında bitirebildi. Uzun yıllar TMMOB Mimarlar Odası Bursa İl Temsilciliği yaptı. Aynı zamanda İTÜ Mimarlık Fakültesinin Mimarlık Tarihi ve Restorasyon üyesi idi. 1962 yılı TİP Türkiye İşçi Partisi Bursa Kurucu Başkanıdır. 1962 yılı Hayriye Köyü Turizm ve Tanıtım Derneği ve 1963 yılı Hayriye Köyü Kalkınma Kooperatifinin kuruluşuna öncülük etti. 1977 yılı İnegöl Kafkas Kültür Derneği kuruluş çalışmalarında yer aldı. 1977’de Çveneburi Dergisini arkadaşları ile birlikte yayın hayatına sokarak Türkiye’deki Gürcüleri Gürcü Kimliği konusunda bilinçlendirmeye çalıştı. 05 Temmuz 1980 tarihinde öldürüldü. Her yıl ölüm yıldönümünde İnegöl-Hayriye Köyünde mezarı başında ve Gürcistan’da anma etkinlikleri düzenlenmektedir.  Hayriye Köyü’nde bir caddede adı yaşatılmaktadır.

Kitap : Kültür, Edebiyat, Sanat, Tarih, Folklor; GÜRCÜSTAN (1968), Çeviri : Elgucu-Aleksandre Kozbegi (1974), Kaplan Postlu Şövalye-Şota Rustavelli (1975), Yayınlama : Sönmeyen Ocak-Yusuf Puğava (1977) Büyük savaşçı-Simon Kvariani (1980)