Liseler önünde kuş uçurtulmayacak

10 yıl önce İnegöl gündemi

Tarih: 15 Kasım 2003

Genç gazete o gün şu manşetle çıkar: "Liseler önünde kuş uçurtulmayacak."

2003-2004 Eğitim ve Öğretim döneminde okullarda yaşanan kavga ve bıçaklama olayları bir türlü durdurulamaz.

Bunun üzerine zamanın kaymakamı Erdoğan Bektaş başkanlığında bir toplantı yatırılarak okul kavgaları masaya yatırılır. Toplantıda Milli Eğitimin idari kadrosu ile birlikte, zamanın İlçe Emniyet Müdürü Nusret Kızıltaş ve ekibi de hazır bulunur.

21 maddelik bir karar alınır. Bu kararların üzerinden 10 yıl geçti. Bu kararlara ne kadar uyuldu? Bu kararlar sonucunda bir düzelme oldu mu? Kararları hatırlayalım ve günümüzle karşılaştıralım. İşte o kararlar:

-Seyyar satıcılar okul çevresine sokulmayacak.

-Okul giriş ve çıkışları kontrol altında tutulacak.

-Nöbetçi öğretmenler, okul giriş kapısını ve bahçeyi gözetim altında tutacaklar.

-Okullarda sosyal ve sportif faaliyetlere daha çok ağırlık verilecek.

-Öğretmenlerin öğrencilerin gözü önünde sigara içmemesi sağlanacak.

-Öğrencilerin girmemesi gereken mekanlar polis ve zabıta tarafından denetlenecek.

-Okul rehberlik servisleri daha aktif çalıştırılacak.

-Veli-öğretmen-öğrenci işbirliği sağlanacak.

-Bütün tedbirlere rağmen kurallara uymayan öğrenciler hakkında disiplin işlemleri uygulanacak.

Kararların devamı sınıf içi faaliyetleri ilgilendirdiği için paylaşmıyorum.

Bunca karar ve uygulamaya rağmen öğrencilerde istediğimiz asayişi sağlayabiliyor muyuz? Maalesef hayır. Disiplin konusundaki başarısızlığımızın kaynağı nedir?

Çocuklarımızı internet terbiye ediyorsa, dizi filmler yetiştiriyorsa, veliler iş güçten çocuklarına vakit ayıramıyorsa, mevcut eğitim yapılanması disiplin uygulamaları konusunda, idare ve öğretmenin elini bağlıyorsa, öğrencinin nazarında öğretmenin saygınlığı ve etkinliği kalmamışsa biz nice yıllar bu öğrencilerin neden böyle olduklarını tartışmaya devam edeceğiz.

İNEGÖL CENNET

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre 2003 yılında Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 'tür. İnegöl'deki işsizlik oranı ise yüzde 1'in altındadır.

Türkiye'de 2 milyon 328 bin işsiz vardır. İnegöl'de ise işsiz oranı bin kişinin altındadır. Bu işsizlerin çoğu da başka şehirlerden gelen vatandaşlardır.

İstihdam oranlarına bakıldığında İnegöl, Türkiye'nin yaşam standartı en yüksek şehirlerinden biridir.

10 yıl önce de böyle idi.Şimdi de böyle. İnegöl'de iş ve işsizlik sorunu yok. Gazetelerde ve iş yeri camlarında; "Eleman aranıyor" ilanlarında bunu görmek mümkün.

Peki İnegöl'ün sorunu ne? İnegöl'ün sorunu: İş beğenememek... Okumuşu, okumamışı, herkes masa başı iş arıyor.

İnegöl'de sanki herkes büro elemanı ya da memur doğuyor. Büyüyünce de iş beğenmiyor.

ALANYURT BELEDİYESİ

2003 yılında henüz Alanyurt Belediyesi kapatılmamıştır. Alanyurt'un son Belediye Başkanı Habib Özdede 1999 yılından beri görevdedir.

Başkan Özdede gazetemizi ziyaret eder. Seçmene verdiği bütün sözleri yerine getirdiğini söyler. Başkanın açıklamalarına göre; Alanyurt'a sağlıklı ulaşım sağlanmış, Alanyurt yolu yapılmış, Yeni Pazaryeri yapılmış, su içilebilir hale getirilmiş, Üçevler mevkiine okul yapılmış, yeni mezarlık alanı programa alınmıştır. Başkan Özdede'ye göre tek gerçekleştiremediği şey: mevcut çöplük alanının kaldırılmasıdır.

Yıllar geçti. Başkan Özdede hukuki sebeplerle başkanlığı sürdüremedi. Alanyurt belediyesi de kapanarak İnegöl'e bağlandı.

İnegöl Belediyesi, Başkan Özdede'nin su, yol, ulaşım gibi bütün hizmetlerini revize etti. Alanyurt'a 10 yıl içerisinde altyapı, üst yapı,Sosyal ve eğitim alanında bir çok hizmet kazandırıldı. Başkan Aktaş, Özdede'nin yapamadığını da yaparak çöplüğü kaldırdı.

Peki Alanyurtlu mevcut hizmetlerden memnun mu? Onu da Alanyurt halkına sormak gerekiyor.

.