10 yıl önce...Tarih: 25 Temmuz 2008

GençGazete o tarihte Oylat ile ilgili bir haber yapmış. Haberin başlığı şöyle: "Oylat 135 Bin Kişiyi Ağırladı"

Şüphesiz Oylat, İnegöl'ün turizm markası. Türkiye genelinde bilinen bir yer. Oylat'ta yapılan bir çok yenilik ve hizmet var. Ancak yine de Oylat'ın hak ettiği yerde olduğunu söylemek mümkün gözükmüyor.

Tesisler ve çevre düzenlemesi açısından geçmişe kıyasla yenileme çalışmaları yapılsa da mevcut durumu yeterli görmek Oylat'a haksızlık olur.

İnegöl'e 27 kilometre uzaklıkta bulunan Oylat, İnegöllülerden çok dışarıdan gelenleri ağırlıyor. İnegöllüye Oylat otelleri pahalı geliyor. Piknik ve dinlenme için ortam yetersiz.

Halkın kullanımına açık olan eski havuzun eksikleri çok. İsmi üzerinde hala eski. Tesis olarak hala çok eksiği var. Kaplıca binası eski. Cami binası eski. Çevredeki bir çok bina eski ve estetikten yoksun.

Şifalı kaplıcasının yanında, her tarafı yeşil vadilerle çevrili doğal ortamı ve temiz havası ile de büyük beğeni toplayan Oylat'ta, meydan ve çevre düzenlemesi açısından da hala yapılacak çok şey var. Oylat mağarası gibi Oylat'a değer katacak, turizm değeri olan etkinlik ve ortamların oluşturulması gerekiyor.

10 yıl önceki haberimize dönelim: "2007 yılında 135 bin kişi, şifa ve dinlenmek amacıyla Oylat'tı tercih etmiş. Oylat AŞ yetkilileri, 2008 yılı hedefini, 160 bin ziyaretçi sayısına ulaşmak olarak açıklamış.

Haberin yapıldığı 2008 yılında, Oylat'ta; dördü Oylat AŞ'ye ait altı tesis mevcuttur. Toplam yatak kapasitesi de o yıl için bin 500 olarak açıklanmış. 10 yıl geçti. Tesis sayısı arttı mı? Yatak kapasitesi ne kadar oldu? Merak ediyor insan.

Özellikle yazın yatak kapasitesinin taleplere cevap veremez hale geldiğini biliyoruz.

Adana, İstanbul ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden büyük rağbet gösterilen Oylat'a, şifa bulma ve dinlenme amacıyla gelenlerin yaş ortalamaları düşmeye başlasa da yaş ortalaması hala yüksek. Çünkü gençlere hitap eden tesis ve ortam olanakları hala çok az.

2008 yılında yapılan haberde; Oylat AŞ'nin, ziyaretçi sayısını 500 bine çıkarmak için yeni projeler geliştirdiği yazılmış. Soruyoruz: Bu projeler nelerdir? Bu projelerin kaç tanesi gerçekleştirildi? Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşıldı mı?

2008 yılında yapılan haberde, Oylat AŞ yetkilileri; Yarı olimpik yüzme havuzu, kent ormanı ve halı saha projelerini kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini açıklamışlar. 10 yıl geçti bu haber üzerinden. Yetkililere soruyoruz: Oylat'ta olimpik yüzme havuzu var mı? Halı saha yapıldı mı? Kent Ormanı projesi ne durumda? Spor tesisleri var mı? Mesela futbol takımları gelip kamp yapabilir mi? Ulusal düzeyi bırakın, uluslararası düzeyde bir kaplıca markası ve projesi hedefleniyor mu? Kurum olarak, vizyon ve misyonunuz nedir?

Yine aynı haberde; kurumun teleferik yapımı için de yatırımcılarla görüşmelerini sürdürdüğü belirilmiş. 10 yıl geçti, sanırım görüşmeler hala devam ediyor.

GençGazete'de geçen sene yayınlanan, Ayhan Bayraktar adına; "Oylat'a dair bir hayal" isimli bir köşe yazısı var. Onu da yarın paylaşalım inşallah!