İnegöl Belediyesi Ehliyet Komisyonu Üyesi, muharip gazi. 1894 yılı Bulgaristan Karlıova doğumludur.

Anavatana göç ederek 1900 yılında Bursa'ya, bir yıl sonra da İnegöl'e yerleştiler. 1909 yılında asker olacağını söyleyip evinden ayrıldı.

Balkan Harbi'ne katılıp, kurşun yarası aldı. Ailesine 1915 yılında şehit oldu diye künyesi Erzurum Cephesi'nden geldi ise de aslında esir düştü.

Bakü yakınlarında bir esir kampında iki buçuk yıl kalıyor. 1917 Sovyet Devrimi sonrası meydana gelen iç karışıklıkları fırsat bilerek esir kampından diğer esirlerle birlikte kaçarak yurda dönüyor.

Erzurum Garnizonuna teslim olsa da birliği Muş'ta olduğu için Muş'a nakledildi. Sonrasında Erzincan'da karakol çavuşluğu yaparken bir kez daha kurşun yarası aldı. Cumhuriyetin İlanı ile askerlik görevi sona erdi.

Manisa Akhisar'da şoförlük yaparak hayatını sürdürdü. 1934 yılında Kamyon sahibi olarak İnegöl'e döndü. İnegöl, Yenişehir Havaalanları, Samandra, Tunçbilek Termik Santralı yapımında kamyonu ile çalıştı.

İnegöl Belediyesine şoför olarak işe girdi. Bu görevi sürdürürken ilçemize oluşturulan sürücü ehliyet komisyonlarında sınav komisyonu üyeliği yaptı. 1948 yılında ilçemizde vefat etti.

KAYNAKÇA : 15.10.2015 TARİHİ TORUNU BASRİ TUNÇYÜREK İLE GÖRÜŞÜLDÜ.

ACAR, AHMET MUHTAR

IX. Dönem Sinop Milletvekili, öğretmen. 1901 Bursa doğumlu ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İnegöl Hadikai İrfan Okulu , İnegöl Domaniç İrfan Okulu, Karacabey Karakoca Köyü Okulu, Hüdavendigar Okulu, Bursa Kazgani Okulu, Bursa Merkez Hocaalizade Okulu, Demirtaş Okulu, Çekirge Okulu öğretmenliklerinde bulundu.

Bursa Evkaf Masraf Katipliği yaptı. Başbakanlık Müdevvenat Müdürlüğü Neşriyat Şubesi Katibi, Burdur Özel İdare Müdürlüğü Nafia Muhasebesi İnşaat Kısmı memuru, İstanbul Fener Maliye Şubesi İcra Memuru, Beyoğlu Bölgesi Tahrirat Müdür Muavinliği, İstanbul Belediyesi Hesap İşleri Müdürü ve Reis Muavini görevlerinde bulundu. Sinop Valiliği yaptı.

Serbest Avukat olarak çalıştı. 16 Ocak 1970 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : S.Çuluk https://www.facebook.com/İnegol-Tarihinden-Sayfalar-1560632130816978/? fref-ts, https://www.tbmm.gov.tr/TBMM_Album/cilt2/cilt2./pdf