Sigara üretiminin fabrikasyon şekilde yaygınlaşması bir buçuk asır kadar gerilere gider.

Osmanlıda Tekel İdaresi 1862'de kurulmuş, dış ülkelerden tütün ithali yasaklanmış.

İlk sigara fabrikamız Cibali Sigara Fabrikası da 1884'te faaliyete geçmiştir.

Öncesinde kişiler kendi ektikleri tütünü kıyarak kullanırlar ya da kıyılmış açık tütün satın alarak kendileri sarma sigara yapar ve tüketirlerdi.

İlk sigara kağıdı üretimini İzmir'de defter ve kese kağıdı üreten bir firma 1857 yılında gerçekleştirdi. Yakın yıllara kadar tüketenler kaçak tütün içtikleri için sigaranın kağıdı da kaçak tedarik ediliyordu. Değişim tütün tüketiminde de kendini göstermiştir.

1925 yılında tüketilen tütün ürünleri içinde sigaranın payı % 33.8 iken, 1991'de % 99'a ulaşmış. Bunun da % 94.4 ünü de filtreli sigaralardır.

Sarma Sigara kullanımı; sigara masrafını azaltmanın bilinen ve sıkça başvurulan bir yoludur. Her canın istediğinde sarılamadığından daha az sigara içmeye katkısı olduğu da söylenir.

Ucuz olduğu için kullanıldığı gibi, sarma tütünü daha çok beğenerek kullananlar da vardır.

Önceden beri sigara zamları sonrası açık tütün satışı hız kazanır, sonra yine insanlar hazır sigaraya yönelirlerdi.

Ayrıca tabakası ile, sarma teknikleri ile de başlı başına bir kültürdür. Bütün sigaraları neredeyse aynı büyüklükte saracak kadar tecrübe kazananlar da vardır.

Sarma makineleri de olup sarmaya üşenene sarılmış olarak da satılmaktadır. Günümüzde tütüncü dükkanları, insanlar için daha ucuz sigara edinebilmenin mümkün olduğu işyerleridir.

Geçmişte açık tütün satıcıları ilçemiz pazar yerlerinde kendilerine gösterilen bir kıyıda dururlar. Tiryakiler onları nasıl olsa bulduklarından çok merkezi bir yer de olması gerekmemektedir.

Gelenlerin çoğu nerenin tütününü, nasıl kıyılmış tütün istediklerini biliyor olurlardı. Satın alanlar da on beş gün belki bir ay yetecek kadar tütün satın alırlardı.

İlk defa ya da seyrek gelenlere hangi sigarayı kullandığı sorulur ona da satıcı ona göre tütün önerirdi. 2018 yılı başından itibaren açık tütün satışı yasaklanmış bulunuyor.

Tütün satış dükkanlarında ambalajlanmış şekilde tütün satışı da devam etmektedir. Aynı zamanda Gayri resmi ticareti önlemeye yönelik bir uygulama olarak da gözükmektedir.