ADIM ADIM CEHALET VE TEDAVİSİ

Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Cehaletin sebep ve sonuçlarını konu alarak yazmaya niyet etmiştik. Geçen haftalarda cehaletin bilgisizlik olmadığını bir hakikati kabul etmeme, ihmal etme anlamlarıyla ifade etmeye çalışmıştık. Liselerde ilk derslerde hem irade hem cehalet üzerine ders verilmesi gerekiyor. Öğrencilerin bir şeyi isterken nefsani özelliklerle mi yoksa insani bir ihtiyaçtan dolayı mı sonuca ulaşıyor iyi anlaması gerekmektedir.

Cehalet hakikate direnç göstermektir.

Sebepleri ve sonuçlarını ana hatlarıyla belirtelim. (Kaynak / Fütuhatı Seyyid Muhammed Ruhi)

Üç aşamada cehalet gerçekleşir. ilk iki aşaması tedavi edilir ama üçüncüsü geri dönüşün olmadığı çaresizlik aşamalarıdır. Rabbimiz buraya bizleri düşürmesin. Her aşamanın üç basamağı vardır.

1. AŞAMA :

I- Zevkinden vazgeçmez. Hız yapmayı zevk haline getirmiş biri kameraların olmadığı yerlerde kırmızı ışıktan geçebiliyorsa bu kişi cahildir.Yapması gerekeni ihmal etmiş ve hem de başkalarının yaşamını zevkine tercihi tercih etmiştir.

Tedavisi: Ona ölümü hatırlatmak

"Ağızların tadını kaçıran ölümü sıkça hatırlayınız" hadisi buna işaret eder.

II- Yaşamı ölüme tercih eder. Öyle bir ecdadımız vardı ki ölüme seve seve gidiyordu. işte 15 temmuzda yaşananlar cesaretin timsali vatan evlatlarını şehadetleri. Onlar ölümü tercih ettiler. ölmekten korkmadılar.

Tedavisi : Yoklukla mümkündür. Hız ve Haz çağındayız. Yokluk nedir bilmeyen nesli eğitmeye çalışıyoruz. yokluğu bilmeyen ölümden korkar. dünyaya aşırı bağlanır.

III- İstediği cevap gelmeyince tatmin olmaz. Öğrenmek için değil, kendi zihnindekini onaylatmaya çalışarak soru soran kişi de cahildir. Hakikati kabul etmiyor kendi dediği olsun istiyor.

Tedavisi : Usta çırak usulünü öğretmek. Çırak usta oluncaya kadar ki süreçte ustasıyla tartışmaya giremez aksi halde o işi öğrenemez. Bilen kişiye tabi ol ustanla mücadeleye girme.

2. AŞAMA : Türkiye'miz bu ikinci aşamanın ortalarındadır.

I- Söz konusu sadece kendi menfaati olduğunda isyan eder. Sıraya girer ama ön sıralardaki haksızlığa itiraz etmez.

Tedavisi: Kelime hazinesini zenginleştirmek. İnsan söyleyecek sözü yerinde ve doğru kelimelerle ifade etmeli ki bu durumda ne yapacağını bilsin.

II- Ne olsa önce kendi menfaatine istemek. Hani çocuklar vardır biri bir şey ister ötekide aynısından ister. Onun misali ruhu hala küçüktür.

Tedavisi: Hayatta kaybettiğimiz değerleri özlemek. Olgunlaşma anca değer eğitimiyle sağlanır.

III- Bir şey olacaksa işi kendine yontmak. Bu da menfaat konusunda sinsice bir tavırdır.

Tedavisi : Sabrı öğretmektir.

3. AŞAMA : Sebepleri var, tedavisi yok "ABD. bu aşamadadır."

I- Patavatsızlık . Olur olmaz zaman ve yerde gereksiz şakalar, sözler cahilliğin üst seviyeleridir.

Sebebi: Atasızlıktır. Yani babasından terbiye olmamıştır. Kuran'daki örneği Nemrut'tur.

II- Vurdumduymazlık.Üzerine düşen vazifeyi yerine getirmekten acziyet vardır.

Sebebi : Anasızlıktır. Yani anne terbiyesini almamıştır.

III- Gamsızlıktır.

Sebebi : İmansızlık ve vicdansızlıktır.

Bu yüzden tedavisi olmaz. Helak olan kavimler üçüncü aşamayı sonuna kadar kullanmış olanlardır. Bir millet bu 3. aşamaya gelirse yok olmaya az kalmıştır. Cehaletten kurtuluş ahlaki kazanımlarla mümkündür. Muhabbetle kalın..