AK PARTİ VE MHP KAYNIYOR

Seçim yılları yaklaştıkça Ak Parti'de hareketlilik artıyor.İlçelerden ile doğru Ak parti teşkilatı kaynamaya başladı. İnegöl Ak Parti ilçe başkanını ararken Bursa Ak Parti de il başkanını arıyor.

İnegöl'de Mevcut Başkan Adem Demirel'in çevresine aday olmayacağını söylediği haberlerine bakmayın. Demirel'in siyasi sırlar konusunda ketum bir yapıda olduğunu biliyoruz. İlçe başkanlığı için öne çıkan sağlam bir isim de bulunmuyor hali hazırda. Bu sebeple Demirel'in tekrar aday olması sürpriz olmaz.

Dün de yazmıştım. Bursa Ak parti başkanlığı için 3 isimle ilgili tahmin yürütülüyordu: Önder Matlı, Dr. Mustafa Esgin ve Necati Polat... Bizim ön görümüze göre; Genel Merkez, Bursa il başkanlığı için bu isimlerden birinde karar kıldı.

Beklentimiz şu yönde idi: Bugün yarın belirlenen isim ilan edilir.Ancak dün Ankara'ya davet edilen 4 isimle ilgili haber, beklentimizi ertelettirecek nitelikte.

Ak Parti Bursa il başkanlığı seçimine bağlı olarak Ankara'ya çağrılan 4 isme bakalım: Ak parti İl Teşkilat Başkanı Hasan Kılıç, eski gençlik kolları başkanı Ahmet Kılıç, eski il yönetim kurulu üyelerinden Abdurrahman Tığ ve Ayhan Salman...

Bu isimler arasında bizi ilgilendiren Ayhan Salman var. Ayhan Salman, Ak Parti'nin hem İnegöl hem de Bursa teşkilatında görev almış bir isim. Sadece İnegöllü bir siyasetçi olarak değil, İnegöl ekonomi dünyasında da saygın bir yere sahip olan önemli bir iş adamı Ayhan Salman.

Teşkilat içinde bu tür gelişmeler normal karşılanabilir. Ancak siyasi kulisleri dışarıdan takip edenler için bu sürpriz bir gelişme oldu.

Şüphesiz genel merkez bu isimleri istişare etmek için çağırdı. Bu kişilerle de bir mülakat gerçekleştirildi. Bu olağan bir durum bu.

Ancak bu son davetle ilgili asıl mesele şu: Bu isimlere de il başkanlığı mı teklif edildi? Yoksa belirlenen isim etrafında bir ekip mi oluşturuluyor?

Mustafa Esgin, Necati Polat ve en önemlisi de Önder Matlı'nın adaylığı hala masada duruyor. Son kararı şüphesiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Bize yine tahminde bulunmak kalıyor. İşin gerçeğini öğrenmek için ya bu Cumayı ya da Bayramdan sonraki Cumayı bekleyeceğiz. Velhasıl il başkanlığı konusunda Ak Parti Bursa teşkilatı kaynamaya devam edecek.

MERAL AKŞENER'İN PEŞİNDEN GİDENLER

Ak Parti'den sonra siyasi gündemin en çok konuşulan ikinci partisi MHP. MHP, uzun zamandır Meral Akşener başta olmak üzere muhaliflerin etkin çalışmaları sebebiyle kaynıyor.

MHP'de Türkiye genelinde, buna İnegöl ve Bursa teşkilatları da dahil büyük bir çekişme ve ayrışma var. Gerçi bu MHP'nin yaşadığı ilk ayrışma değil. MHP en önemli ayrışmayı, Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayrılıp Büyük birlik Partisi'ni kurmasıyla yaşamıştı.

Ne Devlet Bahçeli, Rahmetli Alparslan Türkeş'in yerini tutabilir. Ne de Meral Akşener, rahmetli Yazıcıoğlu'nun. Sonda yazacağımı şimdiden paylaşayım: Meral Akşener, hiçbir zaman bir Muhsin Yazıcıoğlu olamaz. Hele hele bir Recep Tayyip Erdoğan hiç olamaz. Erdoğan kıyaslamasını da; Erdoğan, Milli Görüş Partilerinden ayrılıp Ak Parti'yi kurduğu için yapıyorum.

MHP bir dava partisidir. MHP'nin davası üzerine kurulan ikinci bir parti, MHP'ye rağmen başarılı olamaz. Ülkücü geleneği, MHP'ye rağmen ayrı bir partileşmeye destek vermez. Verilen destek de olsa olsa ancak BBP'nin aldığı destek kadar olur.

Kanaatimiz bu yönde olmasına rağmen, kesin olan bir şey var: Meral Akşener ismi, MHP'nin mevcut yönetiminden memnun olmayanlar için büyük bir umut ve heyecan kaynağı olmuştur.

İnegöl'de eski başkanlardan Müfit Besler, Bursa'da da yine eski başkanlardan Hasan Toktaş, bu umudun peşinden gitmeyi tercih etti. Şüphesiz yılların ülkücüleri için böyle bir kararı almak kolay olmamıştır. Gerekçelerini tartışmayacağım. Zaten yaptıkları basın açıklamaları ile gerekçelerini kamuoyu ile paylaştılar.

Biz görünen tabloya bakıyoruz. Görünen şu: Meral Akşener MHP'den kopmuştur. Koparken de yol arkadaşlarını beraberinde götürmektedir. Akşener'e, MHP'den koparıp götürdükleri hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Bu sebeple kendisiyle yol almayı tercih eden ülkücü kadrolar üzerinden Meral Akşener'in merkez parti olmayı hedefleyeceği çok açık.

Akşener, MHP'den koparıp götürdükleri yanında Ak Parti karşıtlarından da destek almayı umacaktır. Meral Akşener, bir değişiklik olmazsa 29 Ekim'de yeni partisini açıklayacak.

MHP teşkilatı bu gelişme sebebiyle bizim gördüğümüzden daha çok kaynıyor. Bence asıl mesele şu: Meral Akşener kimin projesi?