Referandum süreci hala başlamadı. Sanırım AK Parti, 23 Nisan tarihini gözüne kestirdi. Referandum için artık 23 Nisan konuşulmaya başlandı.

23 Nisan TBMM'nin açılış günü. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Doğal olarak ulusal egemenlik üzerinden bir propaganda mantıklı gelebilir.

Hatırlarsanız 2010 yılında da referandum 12 Eylül'e denk gelmişti. Halktan da oldukça yüksek bir oranda destek gelmişti.

9, 16 ya da 23 Nisan ne zaman yapılırsa yapılsın; artık söz halkta olacak. Referandum tarihinin belli olması ile birlikte tansiyon daha da artacak.

Liderler mitinglerle halktan evet ya da hayır vermesi için destek isteyecek. Karşılıklı atışmalar olacak.

İktidara yakın olan dernek ve sendikalar, evet için ilanlar verecek. Muhalif olanlar hayır diyerek açıklamalara yapacak.

Her zaman alıştığımız tarzda 60 gün geçecek ve ömrümüz varsa sandıkların açılması ile ya yeni bir dönem başlayacak ya da eski döneme devam edilecek.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada da yazdım; benim için en değerli kesim mahalle baskısına boyun eğmeyen kesimdir.

Örneğin AK Partili ya da MHP'li olup HAYIR diyebilen, ya da CHP'li, SP'li olup EVET diyebilenleri önemsiyorum.

Her hangi bir cemaate, tarikata bağlı olup; şeyhi, abisi, hocası evet baskısı kurarken; değişiklikleri beğenmeyip HAYIR diyebilenleri...

Atatürkçü, Kemalist dernek, ortam içinde Başkanlık sistemi gereklidir düşüncesinde olup EVET diyebilenleri...

Bu meseleyi Erdoğan temelinde bakmayanları önemsiyorum.

'Erdoğan istiyorsa vardır bir bildiği, haydi evet diyelim' anlayışıyla yaklaşıp; onun da bir fani olduğunu ve eninde sonunda başkanlığının sona ereceğini unutanlar ile sırf Erdoğan istiyor diye biz de istemeyelim noktasında yaklaşanları anlamamaya devam edeceğim.

Şunu net olarak ifade edeyim. Evetçiler için haklı yüzlerce gerekçe var. Hayırcılar için de haklı yüzlerce gerekçe var.

Doğal olarak meseleye hangi çerçevede baktığınız önemli.

Cem, çok ortadan yazdın demeyin. Ben referandumda evet oyu vereceğim. Fakat hayır verenlere hiç kızmıyorum.

Gerekçelerini paylaştıklarında haklısın diyorum. Evetçilere de haklısın diyorum. Mesele değişikliğe hangi çerçevede baktığınız zaten.