Elhamdülillahi RabbilAlemin Vessalatü vesselamü ala Resulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaiyn.

Temel Akaid ilkesini tekrar ediyoruz. Herkesin bildiği bir şeydir, neden üzerinde bu kadar duruyoruz diye aklınızdan geçebilir. Sebeplerini söyleyeyim: Elimde iki Arapça eser var. Bunlardan birisinin adı: "Allah Adem'i Rahman'ın suretinde yaratmıştır' hadisinin Ehl-i Sünnet ve Ehl-i iman tarafından müdafaası." İkinci eserimiz selefi çevreye mensup et-Tüveyciri'ye ait. Tam adı Hammad b. Abdillah et-Tuveyciri, meşhur selefilerden. Kitabının adı "Ehl-i imanın akidesi: Allah'ın Adem'i Rahman'ın suretinde yaratmıştır."

Bu kitabı yazdıktan sonra şöyle diyor:

"Şeyhü'l-İslam İbn Teymiyye, Fahreddün-i Razi'ye bir reddiye yazmış, orada diyor ki "Bu hadis pek çok rivayet yoluyla, çok yaygın biçimde, Sahabe-i Kiramdan da pek çok kişiden nakledilerek bize kadar gelmiştir. İslam'ın ilk üç asrında yaşamış sahabe, tabiin, ve tebe-i tabiin ittifak etmiştir ki buradaki zamir Allah Teala'ya gider ve buradaki hadisin manası şudur: Allah, Hz. Adem'i kendi biçiminde, kendi suretinde yaratmıştır." Kendi derken Allah Teala kendi ilahi suretinde yaratmıştır demektir. Sahabe, tabiin, tebe-i tabiin bunda ittifak(!) etmiştir diyor İbn Teymiyye.
Bu hadis bize iki şekilde aktarılmış; birincisi "Allah, Hz. Adem'i suretinde yaratmıştır." Bu varyantta kimin biçiminde yarattığı belli değil. Birinci rivayet şekli bu, İmam Buhari, Müslim, Ahmed bin Hanbel ve benzeri sahih hadis kitaplarında nakledilen sahih varyantı budur.
Bir de hadis imamları tarafından zayıftır denen -bir üstteki paragrafta zikrettiğim- varyantı var. Hatta selefilerin İmam kabul ettiği, gerçekten de hadis konusunda otorite olan ama Akaid konusunda ciddi yanlışlara düşen İbn Huzeyme, itikad konusunda bir eser yazmış. Bu eserinde bizzat İbn Huzeyme bu rivayetin üç noktada kusurlu, illetli olduğunu ve sahih olmadığını söylüyor. Şimdi hadis imamlarının bu hadis hakkındaki hükmü bu. İbn Huzeyme "üç noktada kusurludur, sahih değildir" diyor. Sahih olan; Buhari, Müslim, Ahmed b. Hanbel gibi diğer hadis imamlarının naklettiği "Allah (c.c), Hz. Adem'i suretinde yarattı" varyantıdır.
Bakınız, İbn Teymiyye ne diyor: "Bu hadis hakkında söylenebilecek şey şudur: "Selef ve ilk üç asırda yaşamış alimler arasında buradaki zamirin Allah Teala'ya ait olduğu noktasında bir ihtilaf yoktur. Herkes aynı şeyi söylemiştir ki "suretihi = ????????? " kelimesindeki zamir Allah'a gidiyor ve "Allah (c.c), Hz. Adem'i kendi biçiminde yaratmıştır." oluyor. Selef, sahabe, tabiin tebe-i tabiin böyle der, bu konuda hiçbir ihtilaf yoktur" diyor. Burada, bir hadisin sahih rivayet yolunu bırakıyor, kendi meşrebini, kendi itikadını destekler göründüğü için ulema tarafından zayıf bulunmuş varyantı esas alıyor. Bunu esas alarak sahih varyantı, sahih şeklini tevil ediyor. Ondan sonra da bu iddiasına Tevrat'ı ve İncil'i delil gösteriyor: "Tevrat'ı açıp baktığımızda 'Tanrı, Rabb kendine benzer bir insanoğlu yaratı'" diyor. Tevrat'ın başında bu yer alıyor. Tevrat'ın ilk kitabında, Tevrat'ı oluşturan beş bölümün en başında böyle bir ifade var; "Rab kendisine benzer bir insan yarattı." (1)(Devam Edecek) Fi emanillah.

  1. Ehli Sünnet Akaidi Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi (Ebubekir Sifil)