Hamd, Alemlerin Rabbi Allah cc.'ya mahsustur. O'na hamd eder, yalnız O'na ibadet eder, yalnız ondan yardım diler ve O'nun mağfiretini umarız. Şehadet ederim ki, tek ve ortağı olmayan Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki, Hz. Muhammed (s.a.v.) O'nun kulu ve Rasülüdür.

Allahu Teala (c.c)'nın zati sıfatları:

2-Vücut: Allah`ın var olduğunu ifade eder. Allah vardır ve en büyük varlık O`dur. O`nun varlığı, herşeyin varlığından daha belirgindir. Allah`ın varlığı, başka bir varlık vasıtasıyla olmayıp; ilahi vücudu, zatının gereğidir. Vücudu zatının icabı olduğu içindir ki; Allah`a "Vacibu`l Vücud" denmiştir. Allah`ın zatının ve sıfatlarının hakikatini anlamak; sıfatlarının zatının aynı mı, yoksa ondan ayrı, ona zıt bir şey mi olduğu hususunu kavrayabilmek aklen mümkün değildir. Allah`ın ilahi vücudu ister zatının aynı, ister gayrı olsun, her mükellefe vacipolan husus; Allah`ın var olduğuna inanmaktır.

Vücudun zıddı olan yokluk, Allah için mümkün değildir. Yokluk, Allah için muhal olan noksan sıfatların birincisidir. Allah`ın yokluğu ne geçmişte, ne de gelecekte mümkündür.

3-Beka. Allah ebedidir, varlığının sonu yoktur. O daima vardır. Varlığı kendinden olduğu için O, hem kadim ve eze!i; hem de baki ve ebedidir. Rabbimiz Hayat mektebimiz Kuran-ı Kerim'de Şöyle buyuruyor. "O, evvel ve ahirdir." (1), başka bir ayete Rabbimiz şöyle buyuruyor "Kainattaki her şeytani -yok olucudur. Celal ve Ikram sahibi olan Rabb`im -zatı baki`dir- ebedi`dir-. " (2) Bu ayet-i kerimeler, Allah`ın baki olduğunun delilleridir. Allah`ın vücudunu harici bir kuvvet yok edemez. Çünkü kadim olan Allah`ın dışındaki tüm kuvvetler hadistir (sonradan yaratılmıştır.) Hadis olan bir kuvvet ise, kadim olan zatın vücudunu yok edemez. Zira vacibü`ı-vücud olan Allah, kudret sahibi olup; bütün eksik sıfatlardan uzaktır. Varlığını devam ettirememe acızliktir. Acızlik ise noksanlıktır. Allah noksanlıktan münezzehtir. O`nu yok edecek bir kuvvet tasavvur edilemez, öyleyse Allah bakidir, varlığının sonu yoktur.

Beka`nın zıddı "fena -(bir sonu olmak)"dır. Allah`ın fani olması ise aklen muhaldır

4- Kıyam Binefsihi. Her şey, kendi dışında bir varlığın yaratmasına muhtaç olduğu halde, Allah, başka bir zata ve mekana muhtaç olmadan kendi kendine vardır. Bu sıfatın zıddı olan "mutlak ihtiyaç" Allah hakkında muhal olan noksan bir sıfattır. Alemde bulunan her varlık, yar olmasında ve varlığının devamında bir yaratıcıya muhtaçtır. Hiç bir şey kendi kendine var olmamıştır, varlığı sonradan vücuda gelmiştir. Buna mukabıl Allah`ın varlığı kendi zatı`nın gereğidir, var olmasında, kendinin dışında bir başka varlığa muhtaç değildir. Zatı düşünüldüğü zaman, vücudu da zatıyla beraber düşünülür. Ne zatı vücudundan, ne de vücudu zatından ayrı tasavvur edilemez. Kainatın var olması, kendinden evvel var olan, ezeli ve ebedi bir yaratıcı sayesindedir, O`da Allah`tır. Allah yaratıcıdır, diğer varlıklar ise yaratılandır. Yaratıcı, yaratılana muhtaç olamaz.

Rabbimiz Hayat mektebimiz Kuran-ı Kerim'de Şöyle buyuruyor. "Ey insanlar! Siz, Allah`a muhtaçsınız. Allah ise -her şeyden- müstağnidir (muhtaç değil), öğünmeye layık olandır." (3) başka bir ayete Rabbimiz şöyle buyuruyor "Şüphe yok ki Allah, bütün alemlerden müstağnidir." (4).

(Devam Edecek)

Fi emanillah.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Hadid Süresi 3. Ayet Meali
  2. Rahman Süresi 27. Ayet Meali
  3. Fatır Süresi 15. Ayet Meali
  4. Ankebut Süresi 8. Ayet Meali