Bir zamanlar üçayak ve üzerindeki ahşap sandıklı makineleriyle çekim yapan Şipşak (alaminüt) fotoğrafçılar vardı. Alaminüt acele, çabuk anlamlarına gelen Fransızca bir sözcük.

1930'lu yıllardan itibaren hazırlanan ürün kataloglarında Alaminüt makinelere rastlıyoruz.

Stüdyo açmanın yüksek maliyeti, fotoğraf çektirmeye gelen müşterilere de yansıyordu. İlk stüdyolar zorunlu olarak elit bir kesime hizmet ederken, alaminüt fotoğrafçılar daha alt gelir gruplarındaki tabakaların fotoğraf ile yakınlaşmalarını sağlıyordu.

Alaminüt makineler, fotoğraf üretmek için gerekli olan her imkanı içinde barındırmaktaydı. Ahşap kutu tıpkı bir karanlık oda gibi düzenlenirdi. Stüdyoda çekilen fotoğrafların teknik ve sanatsal kalitesine tabii ki ulaşamazlardı ama onların da yaptığı güzel çalışmalar oluyordu.

Halk arasında Alaminüt fotoğrafçılara şipşakçı denilirdi. Bunun sebebi son derece hızla sonuca ulaşırlar ve fotoğrafı teslim ederlerdi. Çıkabilecek sorunlara da pratik çözümler üretirlerdi.

Vesikalık fotoğraflar özellikle düz fonlar önünde çekilirdi. Kışın hava erken kararınca gazete yakılarak portreler aydınlatılır, eğer güneşli bir havaysa gölge detaylarını almak için kırmızı kuru boya kalemi dilleriyle ıslatarak arap dediğimiz kağıtlarda bu bölgeleri boyarlardı.

İlçemiz fotoğrafçılığı da Alaminüt fotoğrafçılık serüveni yaşadılar. İlhan Ataç gibi Alaminüt ile başlayıp stüdyo açanlar olduğu gibi, mevcut stüdyolarında Alaminüt makine bulundurarak hizmet veren fotoğrafçılarımız da vardı. 1970'lerin sonlarına kadar görev yapan Merhum Numan Çetinkaya İnegöl'ün son Alaminüt'çüsü olarak kabul edilebilir.

Ahşaba her türlü şekli veren İnegöllü doğramacı ustalarımızdan Vahit Sümer 1950'li yıllarda ayaklarını kayın ağacından, kutusunu ise ıhlamur ağacından olmak üzere Alaminüt makinelerin ahşap gövdesini ilçemizde üretti. İlçemiz Kent Müzesi'nde Vahit Sümer'in yanında çalışmış Cemil Ustaer'in yaptığı bir örnek sergilenmektedir.

Kaynakça : http://www.kolektomani.com/alaminutculer-fotograflarindaki-...

Resim: 1-2) ALAMİNÜT MAKİNASIYLA İLHAN ATAÇ 3)ALAMİNÜT FOTOĞRAFÇI NUMAN ÇETİNKAYA 4) ALAMİNÜT MAKİNENİN AHŞAP KISMINI ÜRETEN MARANGOZ USTAMIZ VAHİT SÜMER