Bu haftaki Dipsizgöl kıraathane sohbetimize tırapa yanındaki İncili Çavuş'un kahveden Devam Ediyoruz. Yatsı Namazından çıkanlar birer ikişer kahveyi doldurmuş, dışarıda asmanın altı da dolmuş, kalabalık tırapa meydanına kadar taşmıştır. Dışarıda ki kar kalkmış lakin soğuk sebebiyle dışarıdan gelen dinleyicimiz maalesef yoktur. Yine köy olarak biz bize sohbetimize devam etmek durumundayızdır.

Derken İncili Çavuş yerini almış, sohbet başlamıştır. Muttalip'in Bekir,'' Dede eğer müsaaden var ise soğan eken bir çiftçi olarak ben konuşmak isterim deyen de,'' Gün görmüş İncili bu garip vedahi çilekeş soğan üreticisinin içini dökmesinin faidalı olacağını düşündüğünden,''Buyur çilekeş üretici evladım. Tabiki her üretici gibi senin' de dertlerin ve dahi söyliyeceklerin vardır.''

''Evet Dede senelerdir soğan ekmekteyiz.Bazı seneler soğan para etmedi hayvanlara verdik. Bazı sene para etmedi bedava dağıttık. Bazı sene'de meraya döktük koyunlar yedi. O zaman hiç kimse bize sormadı arkadaşım bu masrafları nasıl karşılıyorsunuz? Olmadı patetes ektik, yetmedi, domates diktik, yine zarar edince Pancar ektik. Pancar para kazanır gibi oldu, onu da kota dediler ENGELLEDİLER.Her sene Bİ tala satıp zararımızı telafi ettik. Valla ben de tala kalmadı. kendi yerlerimizi ekerken kazanamadığımız parayı elalemin yerini icarlayıp hiç kazanamayız, derim. Haaa bu arada tarlaları kim aldı dersen? Yok Hanım ağalar, Yok Doktorlar, Yok Avukatlar, Yok İşadamları aldı.bizim köyümüzün durumu yine iyi Deydinler,Ortaköy, ya da diğer köyler çok daha kötü. Onların tarlaların bi kısmını Denizbank almış durumda. yani demem o ki dedem: kızım sana söylüyorum gelinim sen anla misalinden. Biz çiftçiler bitmiş durumdayız.

Hiç kimse kızıp gücenmesin bunları Muhalefet olsun diye anlatmıyorum. Yıllarca Koyunu Keçiyi ayıramıyacak. Buğdayı arpayı bilemiyecek, ya da büber domates fidesini tanıyamıyan Tarım bakanlarımız oldu bizim. Bizler tarıma bakan değil tarımdaki aksaklıkları gören idareciler istiyoruz.
Son günlerin Moda deyimi; Soğan 5 Lira, Patates 8 Lira Büber 8 Lira, Domates 10 Lira olmuşmuş. hiç kimsede demiyor ki üretici para kazanamadığından az ekim yapmıştır. üzerine doğal afetlerde eklendiğinde, yetersiz arz 'dan dolayı fiyatlar yüksektir. YOK, yok: bunların derdi zannımca soğanın 5 lira olması değil. 5 liralık soğandan 4 liralık vergi alamamak.8 liralık patatesten 6 lira,8 liralık büberden 6 lira, 10 liralık domatesten 8 lira dolaylı vergi alamamaktır. Çünkü gerçekten çözüm üretecek olanlar her pahalanan ürünü ithalat sopasıyla ucuzlatma yoluna gitmekte.
Amma velakin 6.5 lira olan mazot irak'ta 70 kr. ithal et mazotu mazot ucuzlasın. Biz de 10 Lira Olan Çeşme Suyu Arabistan'da 5 Lira. İthalet çeşme suyunu su ucuzlasın. Aynen doğalgaz, elektirik nerde daha ucuz ise bul ithalet. Ucuz eti Sırbistan'da, ucuz mercimeği Kanada'da bulup getiriyon. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Lakin bizi yönetenler gerçekten vatandaşın yada seçmenlerin ekonomik olarak rahatlamasını istiyorlar ise aşağıda ki tabloda elektikten yüzde 75, sudan yüzde 76 dolaylı vergiler alındığını görecektir. Son olarak demem odur ki maksat üzüm yemek mi? Bağcıyı döğmek mi?1 aylık elektirikteki alınan dolaylı vergiler benim 1 yıllık soğan ihtiyacımı. 1 aylık sudan alınan vergiler benim 1 yıllık patates ihtiyacımı, 1aylık doğalgaz vergileri benim 1 yıllık domates ihtiyacımı karşılıyor. Eften püften işlerle alicengiz oyunlarını bırakın. Gerçekten vatandaşı düşünüyorsanız; Asıl bizim bütçemizin karadelikleri: elektirik, su, doğalgaz ve dahi mazot masraflarımızdır. Gerisi Lafonten'den Masallar.''
Gerçekten içi yanmakta olan üretici kardeşimiz çok doğru tespitlerde bulunmaktadır.

Siz ne dersiniz?Heeeyy, kimse yok mu? Vallahi Yok. Sorunlarımızı çözmekle yükümlü olanlar, sorun olmaya devam ediyor.Tahtaya vur tahtaya. Lakin sohbetimiz bu hafta bu kadar. Haftaya Devam. Merak edenler Genç Gazete'ye abone olarak takip edebilir.


GARİP FAKİİ