Helvacı ustası, esnaf İnegöl 1919 doğumludur. Aile Kosova-Prizren kökenlidir. 1892 yılında Prizren'den İnegöl'e göç etmişler. Babası İdris Bozacılar Prizren'deki mesleği olan helva, boza ve şıra imalatını göç sonrasında İnegöl'de sürdürmüştür. Soyadı kanunu çıkınca da Bozacılar soyadını aldılar. Ali Bozacılar İlkokul sonrası başladığı çalışma hayatını yaşlılığının son yıllarına kadar devam ettirdi. Ürettiği helva bir İnegöl değeri olarak nesilden nesile aktarılacak düzeydedir. İnsanların beslenme alışkanlığı üzerindeki değişikliklere rağmen ürününde ve kalitesinde ısrarcı oldu. Mesleği bugün için ailenin üçüncü ve dördüncü kuşak üyeleri tarafından aynı özenle sürdürülmektedir. 2012 yılında İnegöl'de vefat etti.Kaynakça : 25.08.2016 tarihinde oğlu Remzi Bozacılar ile görüşüldü.

MEHMET BUZLUK

TÖBDER Türkiye Öğretmenler Birliği Derneği İnegöl Şubesi Kurucu Başkanı, fransızca öğretmeni . 1928 yılı Tokat doğumludur. İlkokul eğitimini Tokat'ta, ortaokul eğitimini Niğde ve Adana'da yaptı. Adana Lisesi sonrası Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü'nde yükseköğrenim yaptı, 1950 yılında fransızca öğretmeni oldu. Kemaliye, Ardahan, Kars, Yozgat, Artova gibi ülkenin muhtelif bölgelerinde yapılan görev sonrası 1961 yılında İnegöl Ortaokuluna Fransızca öğretmeni olarak atandı. Dokuz yıldan fazla görev yaptığı İnegöl'den Aralık 1970 tarihinde Mustafa Kemalpaşa'ya tayin oldu. İnegöl'de bulunduğu zaman dilimi içinde Yaşar Faruk İnal'ın çıkardığı Elif adlı şiir dergisine Fransızcadan Türkçeye çevirileri ile katkıda bulundu. Aynı şekilde çeviri hikaye ve şiirleri yerel gazetelerde de yayınlandı. 1965 yılı TÖBDER İnegöl Şubesi Kurucu Başkanıdır. Uzunca bir süre başkanlık görevini sürdürmüştür. 1968 yılında Fakir Baykurt'un başkanlığında toplanan Devrimci Eğitim Şurasına İnegöl'den katılan iki öğretmenden biridir. Mustafakemalpaşa sonrası Yalova'da da görev yapmış ve burada emekli olmuştur. Emeklilik sonrası Yalova Atatürkçü Düşünce Derneği bünyesindeki etkinliklerde aktif rol oynamış, yerel gazetelerde de yazılar yazmıştır. 20 Eylül 2009 tarihinde Yalova'da vefat etti. Kitap : Atatürk İlkeleri Işığında Ulusal Eğitim (1997)Kaynakça : 03.10.2016 oğlu Hüsnü Buzluk ile görüşüldü. haberci.com.tr/haber/Mehmet-Buzluk-ve-Salih-Kara-Toprağa-verildi.aspx, 22.09.2009 tarihli Yalova Haber Gazetesi, www.insanoku-org-şuraya-katılanlar

ŞEHİT HİLMİ BOZDİ

Şehit jandarma er. 1973 yılı Rize-Pazar doğumludur. Aile daha sonra İnegöl'e yerleşmiş ve İnegöl'de ikamet etmektedirler. Bingöl ili Jandarma Komutanlığı bünyesinde vatani görevini sürdürürken Bingöl-Kiğı Karakoçan karayolu üzerinde konvoyun teröristlerce saldırıya uğraması sonucu şehit düşmüştür. Rize-Ardeşen İlçe Mezarlığına defnedilmiştir. Kaynakça : 20.04.2016 tarihinde İnegöl Askerlik şube Komutanı Bnb.Kerim Kazanasmaz ve Astsb.Üstçvş. Bayram Çelikoğlu ile görüşüldü, www.rizepazar.com/sehid-bozdi.html.