Bir şeyleri koruma, saklama ihtiyacı ilk insandan beri var olup, ağaç kovuklarını, mağaraları, bu amaçla kullanmışlardır. İlk kilitleri M.Ö.2000 yılında Mısırlıların kullandığı görülür.

Ahşap olan bu kilitler oldukça büyük boyutta olup, sürgü üzerindeki deliklere pimlerin girmesi ile kilitlenme sağlanırdı.

Linos Yale'nin 1848 yılında bulduğu, onun ismiyle anılan Yale silindirli kilitler Dünyanın en eski markalarından olup, bugün için de kullanılmaktadır. Günümüzde mekanik kilitlerin yerini elektronik kilitler almaya başladı.

Teknolojinin gelişmesiyle parmak izi okuyan, avuç içi tanıyan kilit sistemleri geliştirildi.

Anahtarcılar, ev, oto, kasa, dolap, masa vb. anahtarlarını çoğalır, kilit açar, kilide anahtar yapar ve kilitle ilgili diğer bakım, tamir ve montaj işlerini yerine getirirler.

Unutkan ev ve işyeri sahiplerini sıkıntıdan kurtaran kişilerdir.

Anahtarcılık; Demirciliğin ince işleriyle uğraşmayı sevenlerin mesleğidir. İşletme içinde çalıştıkları gibi, müşterinin belirlediği ev, işyeri vb. yerlere giderek de çalışırlar.

24 saat hizmet vermeleri gerekebilir. Mesafeye göre arabaya, motora, bisiklete atlayıp istenilen yere giderler.

Güvenilir olmak zorundadırlar, insanlar evlerinin, işyerlerinin anahtarlarını size getirip aynısını yapmanızı istemektedir.

Dikkatli olmak zorundadırlar, evinin, işyerinin kilidini açamadığı için sizden yardım isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Maymuncuk kullanarak kilit açıyorsunuz, mutlaka tutanak tutmalı, polisle işbirliği yapmalısınız. Polis nezaretinde kapı açarsınız, üzücü görüntülerle karşılaşılır.

Çalışma esnasında eğe takımı, anahtar makinesi, çeşitli anahtar takımları, ayarlı pense, kumpas, pas sökücü, hidrolik yağlar gibi aletler kullanarak çalışırlar.

Mesleğin ilçemizdeki bilinen ilk ustası Ahmet açar 1330-1924 yılı İnegöl Hocaköy doğumlu olup 1985 yılına kadar yaşadı.

Sıhhi tesisatçılık, banyo kazanı, gaz ocağı tamiri, sobacılık, tüfek tamiri gibi mesleklerde hayatını sürdürdü. Eğe ile anahtar yaparak başladığı mesleği kendi kendine öğrendi.

Çocukları Orhan, İlhan, Erhan Açar, Erhan Açar'ın oğlu Ercan Açar da ilçemizde anahtarcılık mesleğini yaparak hayatlarını sürdürmüşlerdir.

Anahtarcı Ömer Usta, Selahattin Bayhan, Mehmet Nuri Memiş, anahtarcılık mesleğinin bilinen diğer ustalarındandır.

RESİM: ANAHTARCI AHMET AÇAR