"Bir zamanlar yazmıştık" köşemizde bugün Taha Kerem'in; 04 Ağustos 2011 tarihinde gazetemizde yayınlanan köşe yazısı var. Taha Kerem'in; "Ankara'da Yaşayan Siyasetçilere Dair" başlıklı yazısı şöyle:

Ankara'yı tanımayan siyaseti, İstanbul'u tanımayan da ticareti tam yapamaz.Bu tespit iki kenti de tecrübe eden bir iş adamına ait.Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, son yıllarda en çok konuşulan iş adamlarından biri. Sayın Akın, Havaalanı yapımı ve işletmeciliği işini yaptığı TAV ile hızlı bir çıkış yaptığından beri takip ettiğim iş adamlarından biri...

İnegöllü iş adamlarımızı ve siyasetçilerimizi de ilgilendireceğini düşündüğüm bir tespiti var. Diyor ki Hamdi Akın: "Ticaret yapmak isteyen iş adamı İstanbul'da, siyaset yapmak isteyen politikacı Ankara'da yaşamalı. Ben bir iş adamının iki şehirde birden yaşaması gerektiğini düşünenlerdenim"

Biri ticari, diğeri de siyasi başkent. Bu iki şehirden kopuk olanın , alanında başarılı olması, işinde büyümesi çok zor. Doğru ya ; Ankara'da yaşayan, ya da Ankara'yı iyi tanıyan, Ankara'dan siyaseti yönlendiren politikacılar ile yakın ilişkiler kuran siyasetçi, her zaman yerel politikada bir adım öndedir.

RECEP ALTEPE VE HÜSEYİN ŞAHİN

Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den örnek verelim. Rahmetli Hikmet Şahin isminin, siyasette liste dışı kalmasında, Ankara'nın etkisini kimse inkar edemez.

Ankara ile yakın ilişkileri, Recep Altepe'yi Osmangazi Belediye Başkanlığı'ndan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na taşıdı. Bu yükselişte Bursa Kamuoyu Faruk Çelik ismine sürekli vurgu yaptı. Başkan Altepe, Ankara gerçeğini iyi biliyor. Her fırsatta Bakan Faruk Çelik ile aynı karede yer almaya çalışıyor. Bir anlamda Recep Altepe Ankara'da yaşıyor.

Eğer aynı Recep Altepe, İnegöl Bursa Büyükşehir'e bağlanacak diyorsa, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini , Altepe'nin Ankara bağlantısından kolaylıkla anlayabilirisiniz. Böylece Altepe'nin aslında işgüzarlık yapmadığı net olarak ortaya çıkar.

(GÜNÜMÜZDEN NOT: Altepe bu konuda haklı çıktı. Büyükşehir'e bağlandık. Ancak Bursa'da başarısız yürütülen Büyükşehir projesi, Recep Altepe'nin de başını yedi. Ankara'ya yakın olmak Altepe'nin başarısızlığını örtemedi ve Hikmet Hoca'yı Başkanlıktan götüren güç, bu sefer Altepe'yi koltuğundan etti. Takdr-i İlahi'nin sırları çoktur. Bunu da o sırlardan biri olarak görüyoruz.)

DİĞER BİR ÖRNEK HÜSEYİN ŞAHİN

Şu an Milletvekili sıfatıyla, Ankara gündemine hakim olan Hüseyin Şahin, İnegöl siyasi gündeminde de Başkan Aktaş ile birlikte en etkin aktörlerden biri konumunda...

Faruk Çelik gibi isimlerle yakın diyaloğu, Hüseyin Şahin'in bu etkinliğini arttırmaktadır. Her şeyden önemlisi: Başbakan sürekli gözünüzün önünde. Teşkilatınızın kurmayları ile aynı ortamı paylaşıyorsunuz. Hüseyin Şahin'i de artık Ankara'da yaşayan bir siyasetçi olarak dikkate almak gerekiyor.

(GÜNÜMÜZDEN NOT: Her ne kadar siyaset yapanlar için Ankara'nın önemi büyük olsa da, Ankara'ya yakın olmanın riskleri de var. Ankara'nın en büyük riski şu: Birlikte olduklarınız güç kaybettiğinde ya da artık sözleri geçmez olduğunda siz de kaybedersiniz.)

KONUNUN TİCARİ ÖRNEKLERİNE GELİNCE...

Bir iş adamı gözüyle baktığımızda da; Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek'in , neden İstanbul merkezli iş yönetimini tercih ettiğini, daha iyi anlayabiliyoruz.

İstanbul Mobilya Fuarlarının, İnegöl Mobilyacısı nazarındaki önemini de işte bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.Şimdi yazımızın başına dönebiliriz: Ankara'yı tanımayan siyaseti, İstanbul'u tanımayan da ticareti tam yapamaz.

HARİTAN KADAR KONUŞ

Bir on yıl öncesine kadar İnegöllü siyasilerimizin ve iş adamlarımızın duvarlarını İnegöl haritası süslerdi. Sonra buna Bursa , Marmara ve Türkiye haritaları eklendi.

Şimdi ofisinde ziyaret ettiğim bir çok siyasimizin ve iş adamımızın duvarını Dünya Haritasının süslediğini görüyorum. Özellikle Dış ticarete önem veren bir çok kurumumuzun girişinde Dünya Haritası karşılıyor sizi. Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Şen'in ofisini süsleyen Dünya Haritasına bakarken, iş adamlarımızın ufkunun artık ne kadar geniş olduğuna haritaları şahit tuttum.

Artık ne işimiz, ne de siyasetimiz İnegöl ile sınırlı değil. Bir zamanlar mobilyamızı sadece Bursa ve çevresine satabiliyorduk. Şimdi ise Türkiye'yi aşıp, Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen İnegöl Mobilyası markamız var...

Elbette haritamız kadar konuşuyoruz artık...