Merhaba değerli okurlar, Bugün Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tıp Uygulamaları içinde yer alan APİTERAPİ den bahsetmek istiyorum.

Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici olarak kullanılmasıdır. Daha önce faydalarını yazdığım sülükler gibi arılar da şifa açısından adeta mucizevidir. Kur-an'ı Kerimde de bahsi geçer ve ürettiği usarenin insanlık için faydasının çok büyük olduğundan bahsedilir.

Apiterapi de hem arının üretmiş olduğu bal , hem kovandan alınan propolis hem de arının kendisinden elde edilen toksin kullanılır. Arı toksini içeren ampuller cilt altına uygulanmaktadır. Ağızdan alınacak apiterapi ürünlerinin ise kimyasal analizleri yapılır ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 3.mükerrer sayılı ResmiGazete'de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olması zorunludur.

Aslında apiterapi Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu ülkelerinde arı toksini (arı zehri) tedavisidir. Arı zehri tedavisi, akupunktur noktalarına enjekte edilen bir tedavi yöntemidir. Arı zehri çok sayıdaki farmakolojik maddeleri içerir .Örneğin, arı zehrindebulunan melittin ve apamin güçlü bir antienflamatuar etki gösterdiği için ağrılı, şiş durumlarda ve romatizma ve MS (mutipl skleroz) gibi otoimmunhastalıklarda çok büyük fayda sağlamaktadır. Kas-iskelet sistemi ağrılarında ve kas güçsüzlüğünde, kas kuvvet artışı için kullanılabilir. Bal ise güçlü antienflamatuar (mikrop öldürücü) etkisi ile cilt üzerinde yara ve yanık tedavine destek amacı ile sürülebilir.

Bugünlerde arı zehiri tedavisi Dünyada başta Kore, Çin olmak üzere Rusya veAvrupa'da pek çok ülkede uygulanmaktadır.

Apiterapi hangi hastalıklara uygulanır?

  • Bel fıtığı, Boyun fıtığı
  • Romatoidartrit
  • Donmuş omuz
  • Artrit (eklem iltihabı)
  • MS (multipl skleroz)
  • Kronik ağrı sendromu
  • Karpal tünel sendromu
  • Menstrüel ağrılar
  • Astım

Apiterapi uygulanmaması gereken durumlar; hamilelik döneminde ve süt veren annelerde, insüline bağlı diyabet, karaciğer sirozu, Beta-blokerlerin kullanımı (epinefrin), dekompanse kalp hastalığı, böbrek yetersizliği (glomerülonefrit, polikistik böbrek hastalığı, albuminüri) ve ciddi psikiyatrik durumlar (psikozlar, anksiyete) bulunduğunda apiterapi uygulanması sakıncalıdır.

Arı zehiri ile herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka arı zehiri alerji testi yapılmalıdır.

Apiterapi uygulama yerinde mutlaka acil durumlarda hastaya müdahale edecek hekim ve yaşam destek ünitesi bulunmalıdır. Apiterapi uygulamaya yetkili kişiler sadece sertifikalı hekimlerdir.

DOKTORUNUZA DANIŞABİLİRSİNİZ: Soru ve görüşleriniz için 532 497 61 42 nolu telefonumdan arayabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.