Dün Vehbi Koç İlkokulu'nda 1.sınıfların aşıları vardı. Her çocukta olduğu gibi oğlumda da aşı korkusu olduğu için ben de yanında bulunmak istedim.

İlkokul birinci sınıfta çocuklara DaBT-İPA ((Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Çocuk Felci) Aşısı) ile KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı yapılıyor.

Kimi aileler çocuklarına aşı yapılmasını istemiyor; o ailelerin çocukları hariç tüm öğrenciler 6-7 yaş aşılarını yaptırmış oldu okulda.

Fakat zamanlaması ilginçti. Zira çocuklar okula yeni başladılar. Okulların daha 2.haftası.

Bu çocukların ilk alışma haftasını saymayın; okuldaki 7.günleri. Bu ne aceledir Allah aşkına?

Bu aşılar geçmişte Kasım Aralık aylarında yapılıyordu. Hatta internette özellikle bu konuyu araştırdım birçok il ve ilçede o dönemler seçilmiş.

Okullar yeni açılmış, öğrenciler daha yeni alışıyor. Okul fobisi olan çocuklar var. Yalvar yakar çocuklarını okula götüren veliler var.

Siz daha çocuklar okulu yeni tanırken; böyle bir uygulamayı nasıl böyle bir zamana alırsınız aklım almıyor.

Milli Eğitim yetkilileri ile de konuştum meseleyi. Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimi böyleymiş demiş il ya da ilçenin yetkilileri.

Aslında geçen hafta yani okulun ilk haftası yapmak istemişler. Fakat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu kadar erken yapılmasını istememiş.

Çocukların psikolojisini düşünmeksizin, bir an önce işimiz bitsin denilerek okulların 2.haftasında aşı yapmak hangi akla ve mantığa sığıyor anlamış değilim.

Gidin 8.sınıflara yapın aşılarını ilk hafta hatta ilk gün. Fakat 1.sınıflar daha okullarına alışmadan onları korkutmanın anlamı nedir?

Burası Türkiye demekten bıktık inanın. Ama bu bürokratlar bize her seferinde burası Türkiye dedirtiyor bu saçma sapan uygulamalarıyla...

Ayrıca bu aşılar neden okullarda yapılıyor? Çocuklarının aşılarını 2 yaşına kadar yaptıran anne babalar, 6-7 yaşlarında da Sağlık Ocaklarına gidip aşı yaptırabilirler.

Aşı yaptırmak istemeyen okulda da olsa yaptırmama hakkına sahip nasılsa... Çocuklar, ağlayan, acı çeken arkadaşlarını gördükçe daha çok korkuyorlar.

Onların psikolojisini düşünen mi var?

Bazı şeyler gerçekten düzelmeyecek bu ülkede...