Sabun; türlü yağlarla alkalikler birleştirilerek yapılan madde ve bu maddenin kalıp durumunda olan biçimidir.

İnsanoğlunun kullandığı en eski yıkayıcı ve temizleyici vasıtadır. Sabun önceleri hariçten temizlik maddesi olarak kullanılmakta iken zamanla vücut temizliğinde de kullanılmıştır.

M.Ö. 2500 yıllarında Sümerlere ait kil levhalar üzerindeki yazılarda sabun yapımı ile ilgili yazılara rastlanmıştır.

Zaman içinde kirecin saf soda veya küllü su ile karıştırılmasından ele geçirilen eril ile yağın verdiği maddenin diğerlerinden daha tesirli olduğu anlaşılmış ve bugünkü sabunculuğun temelleri atılmıştır.

Sabunculuğun asıl gelişimi sodyum karbonatın yani sodanın keşfinden sonra başlamıştır. Sonra katı halde sud kostiğin ele geçirilmesi takip etmiştir.

Yağlardan ele geçirilen yağ asitlerinin karbonatla sabunlaşması sabunculuğun gelişiminde yeni bir çığır açmıştır.

Sabunculuk ortaçağda İslam ülkelerinde gelişmiş bir işkoludur. Osmanlıda sabuncu esnafı vardır.

Sabun şahıslara ait imalathanelerde geleneksel yöntemlerle üretilirdi.

Günümüzde sabun sanayinde kullanılan yağlar çok çeşitli olup bunlar arasında en yaygın sıvı bitkisel yağlar, keten, kendir, ayçiçeği, zeytin, prina, haşhaş, pamuk, susam, mısır, fındık, badem ve hint yağlarıdır.

Evlerinde kendi ihtiyacını gidermek için ayçiçeğinden sabun üreten aileler olmakla birlikte, ilçemizde sabunculuğun önemli bir endüstriyel geçmişi yoktur.

İlçemizin önemli yağhane işletmecilerinden İbrahim Kurulmaz ve Oğulları Fahri-Sabri Kurulmaz 1960-1975 yılları ayçiçeği işlemenin yanında yağhanelerinde sabun üretimi de yapmışlardır.

1975 yılında işletmeyi Bursa'ya taşımışlar bir süre de orada çalışıp daha sonra işletmenin faaliyetini sonlandırmışlardır.

Kaynakça : 17.08.2018 tarihinde Mustafa Kurulmaz ile görüşüldü.