Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'in, O'nun Ashabının, yolunda gidenlerin üstüne olsun.
Azimet ve ruhsat deyince ne anlaşılıyor. İlk kez duyanlar şunu zannedebilirler. Azmettir ruhsatlı silahına sarıl, tabii ki böyle değil.
İnsanları sahte ilahların peşinden kurtarıp onları fıtri kabiliyetleri ile doğru orantılı olan tekliflerle mükellef kılan tek sistem İslam, hayatı zorlaştıran değil kolaylaştıran bir sistemdir. Çünkü İslam, hayatı zorbaların elinden kurtarmak için gelmiş olan bir dindir. Hayat için darlık ve zorluk islamın dışındaki sistemlere yönelmekle başlar.
Allah (cc) Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor.'' Kim de benim zikrimden yüz çevirirse, artık onun için sıkıntılı bir geçim vardır ve biz onu kıyamet günü kör olarak haşredeceğiz.'' (1)
Beşeri sistemler insanların hayatlarını genişleten değil, daraltan sistemlerdir. Çünkü, beşeri sistemlerin lügatlerinde insan kelimesi yerinde kullanılmamış, insan haricinde varlıklar olarak kullanılmıştır.
İslam'a göre insan, yine insandır. Bunun için İslam, insanların zaruret ve özürlerini dikkate alarak kendi hükümlerini ortaya koymuştur. İslam'da insan fıtratı ile çelişen ve çatışan herhangi bir hüküm veya ilke yoktur. İslam, tağutların, Karunların, firavunların, despotların, ruh sömürücülerinin, akıl ve tüketicilerinin sığınağı değildir. İslam; zorluk darlık, zaruret ve özür anlarında mükellefe yol gösteren bir nizam'dır.
İslam'a teslim olan her mümin gücü nisbetinde Allah'ın emirlerini Allah'ın emrettiği şekilde yerine getirmekle mükelleftir. İSLAM HAYAT VE HARAKET DİNİDİR; HAYAL VE HARARET DİNİ DEĞİDİR.
İslam dininin bir hayat ve hareket dini olduğunun alameti Azimet ve Ruhsat kavramlarıdır. Azimet ve Ruhsat kavramlarının mahiyeti bilinmeden islam'ı yaşamak mümkün değildir. Şimdi bu kavramlar üzerinde duralım.
Azimet: mükellefin İslam'ı yaşamak için bütün gücünü sarf etmesidir.
İmam-ı serahsi (rh.a) şöyle diyor: '' Azimet; Ahkam-ı Şeriat'ta kulların özürlerine mebni olmaksızın başlangıçta meşru kılınan hükümlerdir.'' (2)
Sava paşa şöyle diyor: '' Azimet; Allah-ü Teala tarafından vaki olan teklifi, hiçbir özür ileri sürmeksizin, usul ve kaidesine göre, tam ve mükemmel şekilde eda etmektir.''(3)
Yusuf Kerimoğlu şöyle diyor:'' Allah-u Teala'nın tekliflerini, usul ve kaidesine göre eda etmek azimet. Ancak semavi veya mükteseb bir ehliyet arızası sebebiyle '' Azimet''le amel edilmezse, ruhsat ile amel gündeme girer.'' (4)
İslam'da ruhsat ilk çare değil son çaredir. İslami hükümleri yaşamada ve yaşatmakta ilk çare Azimettir. Azimet yolunu hiç denemeden ruhsat yolunu tercih etmek vebaldir.
(devam edecek)
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Taha Süresi 124. Ayet
(2) Usulü Serahsi (imam-ı Serahsi) C:1 Sh:117
(3) İslam Hukuku Nazariyatı Hakkında Bir Etüt (Sava Paşa)C:2 Sh: 251
(4) Emanet ve Ehliyet (Yusuf Kerimoğlu) C:1 Sh:130
.