Çocuk karnesini sevinçle alıp babasına koşmuş.Babası Takdir alan çocuğunu tebrik ettikten sonra sormuş:

-"Yavrum dile benden ne dilersen." Çocuk şöyle demiş:

-"Baba!Annemi sev.Çünkü annemi sevmezsen zamanla ayrılığa kadar gidersiniz.İşte o zaman ne alacağın telefon ne bisiklet ne de diğer hediyeler beni mutlu edemez.

Değerli Basın Mensupları!

Bir örnekle başladığımız açıklamamızdan da anlaşılacağı gibi günümüzde annelerimize/kadınlarımıza yeteri kadar sevgi ve ilgi gösterebiliyormuyuz?

Bir anneler günü daha geliyor.Eminim ki o günde annelere bol bol övgüler sunacak ve methiyeler dizeceğiz.Ancak ertesi gün hiçbir şey değişmeyecek, haberlerde yine annelere/kadınlara ait şiddet ve cinayet haberlerini izlemeye devam edeceğiz (mi)?

Öyleyse ne yapmalı?Aslında çözüm çok kolay.Çünkü tarihimizde bunun güzel örnekleri vardır. Ve bu güzel örnekler yaşanmıştır da.Eğer bir kural bir dönem uygulanmışsa demek ki o kural uygulanabilir bir kuraldır ve geçmişte olumlu sonuçlar alındığı gibi tekrar alınabilir demektir.

Diyeceksiniz ki hangi çağda yaşıyoruz?Alet ve teknik açısından çağlar arasında fark olur ve uygulanamaz şeyler olabilir.Ancak insanın temel noktaları değişmez.Örneğin güvercinlerle haberleşmenin yerini günümüzde telefonlar almıştır ama haberleşme ihtiyacı değişmemiştir.

TARİHİMİZDEKİ ÖRNEK AİLELER

1-Hz.Adem (as) ve Hz.Havva (r.a.) annemizin evliliği.

2-Hz.İbrahim (as) ve Hz.Hacer (r.a.) annemizin evliliği.

3-Hz.Muhammed (sav) ve Hz.Hatice (r.a.) annemizin evliliği.

4-Hz.Ali (r.a) ve Hz.Fatıma (r.a.) annemizin evliliği.

Dikkat derseniz evlenmek diyoruz.Eşlenmek demiyoruz.Rabbimiz KA'BE'ye de "Ev" diyor.Yani Rabbimiz bize şu mesajı veriyor.Ka'be'yi 7 defa tavaf ederken evini de 4 dolan .Evini ihmal etme.

Örnek ailelerde eşler birbirlerini tanımalıdır.Tanımak değer vermektir.Yoksa isimlerini bilmek demek değildir.Birbirine saygılı olmalıdırlar.Eşlerden biri kendisini hayatın merkezine koymamalıdır.Yani ben hasta isem önemli,eşim hastalandığında önemli değil,benim anne babam önemli ancak eşimin anne babası önemli değildir,anlayışı doğru bir anlayış değildir.

Hz.Nuh'un (as) hanımı Hz.Nuh'u (as) tanıyamadı.Hz.Asiye'nin(r.a.) eşi olan Firavun Asiye'yi tanıyamadı,yani onlarla aynı hayatı paylaşmadılar.

ÖRNEK AİLELERİN ÖZELLİKLERİ

-Aile toplumun temelidir.Temel bozuk olursa bina yıkılır.Depremlerde ilk yıkılan evler dayanıksız evlerdir.Onun için birbirlerine sevgi ve ilgiyle bağlı olmayan aileler hemen ayrılırlar.

-Aile ilk eğitim yeridir.İlk öğretmenler anne ve babalardır.Anne ve babalar iyi eğitimci olmazlarsa çocuklar iyi yetişmez ve onlarında kuracağı aileler çürük aile olacaktır.

-Çocuğun kişiliğinin,karakterinin ve sosyal hayatın şekillendiği yer aile ortamıdır.Bu nedenle Resulullah (sav) şöyle buyuruyor:"Her çocuk İslam fıtratı üzere doğar.Ancak anne babası onu Yahudi ,Hıristiyan veya Mecusi yapar".

-Kur'an'da şöyle buyuruyor:"Rabbinin azametinden korkanlar için iki Cennet vardır"(Rahman,46).Bu Cennetlerden biri ahirette ki Cennettir. Mutlu aileler de Cennetin dünyadaki şubeleridirler.Huzursuz ailelerde ne yazık ki Cenneti değil Cinneti yaşarlar.

Hz.İBRAHİM'İN (a.s) AİLESİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ

Kur'an bize, Hz.İbrahim'i (a.s) de örnek almamızı ister.Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:" "İbrahim'de ve onunla birlikte bulunanlarda sizin için güzel bir örnek vardır"(Mümtehine,4).

Hz.İbrahim'in (as) Ailesinin bazı özellikleri şunlardır:

1-Muvahhid bir aileydi:Hz.İbrahim (as)ın ailesi Allah'ın birliğine inanan putları ret eden bir aileydi.

2-Davetçi bir aileydi:Hz.İbrahim (as) başta babası AZER olmak üzere bütün puta tapanları Allah'a davet etmiştir.

3-Fedakar ve İtaatkar bir aile:

-Hz.İsmail'i gerektiğinde Kur'an etmek istemesi,

-Hz.İsmail'in de Kurban olunmaktan hiç tereddüt etmemesi,

-Hz.Hacer'i ıssız ve çorak bir araziye (Mekke'ye) bırakması,

-Hz.Hacer'in de "O halde Allah bizi zayi etmez" diyerek teslimiyet göstermesi.

4-Çocuklarına ve nesline dua eden bir aileydi:" "Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle."(İbrahim,40)

Kısacası:

-Muvahhid bir baba:Hz.İbrahim (as)

-Fedakar bir anne:Hz.Hacer.(r.a.ha)

-Ve itaatkar bir evlat:Hz.İsmail (as).

Böylesi bir aileyi Rabbim herkese nasip etsin.(Amin)

Abdulvasih DURAN

Aile Hayatını İyileştirme Çalışma Gurubu Üyesi